واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ آبان ۱۳۹۴ (۱۷:۳ب.ظ)
هشدار پر تکرار؛ شتاب پيشرفت علمي تنزل کرده است موج-پايگاه اطلاع رساني دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت الله العظمي خامنه اي با انتشار سرمقاله هفتمين شماره نشريه خط حزب الله، هشدارها و نگرانيهاي ايشان درباره کاهش سرعت رشد علمي کشور را بررسي کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، هفتمين شماره نشريه خط حزب الله با اشاره به ديدارهاي اخير رهبر معظم انقلاب با جامعه علمي کشور، به نگراني ايشان درخصوص کاهش سرعت رشد علمي کشور و هشدارهاي مکرر معظم له در اين باره پرداخته است.
متن کامل سرمقاله اين شماره به اين شرح است:
رهبر معظم انقلاب اسلامي در پنج ماه اخير، چهار ديدار با فعالان عرصه علم داشتهاند.در همه اين ديدارها «پيشرفت علمي» يکي از نکات مورد تأکيد ايشان بوده است. اين موضوع يکي از محورهاي اصلي گفتمان سازي و مديريت کلانِ رهبر معظم انقلاب اسلامي در بيش از يک دهه اخير بوده است. با اقبالي که اين موضوع در حوزهي عمومي يافت، حرکت علمي کشور فراتر از دستگاههاي دولتي پيگيري شد و نتايج و ثمرات درخشاني به دست آمد: «حرکت علمي تبديل شد به يک گفتمان؛ يعني کار، منحصر نماند در چند دستگاه دولتي؛ يعني بين دانشگاهها و دانشجوها؛ شد يک گفتمان عمومي...تبديل شده به يک فضاي عمومي و خواست عمومي؛ اين خيلي باارزش است. اين گفتمان را حفظ کنيم.»(1394/06/04)
از رهگذر دستاوردهاي اين جنبش علمي بود که در عرصه اي چون هسته اي براي کشور «قدرت» توليد شد و گامي بلند در مسير ارتقا و تثبيت «اقتدار ملت ايران» برداشته شد:«شش قدرت، امروز ناچار شدند که گردش چند هزار سانتريفيوژ را در کشور تحمّل کنند؛ ناچار شدند ادامه اين صنعت را در کشور تحمّل کنند؛ناچار شدند ادامه تحقيقات و توسعه اين صنعت را تحمّل کنند... اين معنايش چيست جز اقتدار ملت ايران؟ اين بر اثر ايستادگي ملّت، مقاومت ملّت، و بر اثر شهامت و ابتکار دانشمندان عزيز ما است.»(1394/04/27)
سه عامل مأيوس کردن دشمن
دشمني قدرتهاي مستکبر و سلطه گر با ايران اسلامي نيز براي جلوگيري از تثبيت و قدرت يابي الگويي است که در آن پيشرفتهاي علمي توأمان با معنويّت دنبال ميشود: «شما تصور کنيد... يک کشوري با اين خصوصيات: با علم پيشرفته، با صنعت پيشرفته، با يک جمعيّت 150 ميليوني يا 200 ميليوني، و با برخورداري از معنويّت، يعني دنبال سلطه نيست، دنبال زورگويي نيست، دنبال تحميل حرف خودش به ديگران نيست، به مظلومين کمک ميکند، و در مقابل گُنده گويي هاي زورگوهاي دنيا ميايستد؛ يک کشور اين جوري را تصور کنيد؛ ببينيد اين چقدر براي استکبار جهاني سنگين است! همه تلاشي که امروز ميشود در مواجههي با جمهوري اسلامي، براي اين است که چنين روزي پيش نيايد.»(1394/06/12)
به همين دليل است که در فضاي امروز کشور، حضرت آيت الله خامنه اي «در کنار اقتصاد مقاومتي» و «حفظ روحيه انقلابي گري»، «علم پيشرفته» را به عنوان يکي از مؤلفههاي اساسي اقتدار ملّي معرفي کرده و بر ضرورت «از دست ندادن شتاب پيشرفت علمي» به جد تأکيد ميکنند. چراکه تنها در صورت تحقق اين سه عامل فوق دشمن «مأيوس» شده و دست از دشمني برمي دارد: «کاروان علم شتاب خود را از دست ندهد، در علم پيشروي کنيم، همه چيز به علم وابسته است.»(1394/06/18)
شتاب پيشرفت علمي تنزل کرده است
بر اين اساس کم شدن شتاب پيشرفت علمي کشور در برههي اخير، ميتواند راه دشمني دشمن بر ما را هموار کند و در مسير قدرت مند شدن ملت ايران و تثبيت اقتدار کشور در عرصهي جهاني خلل جدي ايجاد کند. نکته اي که مورد انتقاد رهبر انقلاب قرار گرفته و باعث شد ايشان در تير 94 و در ديدار اساتيد دانشگاه نسبت به آن هشدار داده و جلوگيري از کاهش اين شتاب را از مسوولان مطالبه نمايند: «رسيدن ما به رتبه بالاي علمي، ناشي از شتاب فوق العاده کار بود. طبق آمارهاي جهاني، شتاب پيشرفت علمي در کشور، سيزده برابرِ متوسط جهان بود؛ اين را مراکز آماريِ علمي دنيا اعلام کردند که ما هم مکرّر قبلاً اعلام کرديم. اين شتاب، امروز کم شده... علي الظّاهر از رتبه شانزدهم يا پانزدهم تنزل نکرديم -اين درست است- امّا بايستي ترقّي ميکرديم؛ يعني آن شتاب بايستي ادامه پيدا ميکرد؛ اين شتاب امروز کم شده... کاري کنيد که شتاب رشد علمي فروکش نکند.»(1394/04/13)
رهبر معظم انقلاب اسلامي در ادامه همين هشدار بحث «حاشيه سازي ها» در فضاي دانشگاهها را مورد توجه قرار داده و به صورت جدي نسبت به سياسي کاري و حاشيه سازي تذکر دادند: «محيط علمي کشور را از حاشيه سازي ها برکنار نگه داريد... سياست بازي نشود، سياسي کاري نشود، حاشيه سازي نشود. اين حاشيه سازي ها به کار اصلي که عبارت است از کار علم و پيشرفت علم با همهي خصوصيّاتي که اين مسئله دارد، لطمه ميزند.»(1394/04/13)
در ادامه همين روند و به دليل افت سرعت پيشرفت علمي کشور، رهبر انقلاب بار ديگر در ديدار خود با رئيس جمهور و اعضاي هيأت دولت در شهريور نسبت به اين مسئله تذکّر دادند: «نگذاريد شتاب علمي در دههي دوم چشم انداز...کم بشود...اين به نظر من خيلي مسئله مهمي است. خب، علم زيرساخت اصلي کشور است.»(1394/06/04)
حال مطالبه جدي رهبر انقلاب اسلامي از مسوولان و مديران ارشد دولتي و فعالان دانشگاهي پيش روي همگان است. اين مطالبه بازهم به صورتي شفاف و در ديدار اخيرشان با روساي دانشگاههاي کشور مطرح شد.
تاکيد بر «جلوگيري از اُفت شتاب پيشرفت علمي» و پرهيز از «حاشيه سازي و سياست بازي» در فضاي علمي و دانشگاهي کشور دغدغه اي است که در يک بازه کوتاه پي درپي تکرار شده است. قطعاً هرگونه بي توجهي يا کم کاري مسئولان و دست اندرکارانِ امر در مسير تحقق آن، علاوه بر پيامدهاي منفي، خسارتهاي جبران ناپذيري براي اقتدار ملي جمهوري اسلامي ايران خواهد داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]