واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ آبان ۱۳۹۴ (۱۱:۱۴ق.ظ)
مدير عامل هلدينگ سيمان فارس و خوزستان: حاشيه سود سهام سيمان بسيار پايين است موج - مدير عامل هلدينگ سيمان فارس و خوزستان دلايل رکود بازار سيمان را تشريح کرد و گفت: مشکلات باعث شده حاشيه سود سهام سيمان براي بازيگران بازار سرمايه جذاب نباشد.
به گزارش خبرگزاري موج، مرتضي لطفي اظهار کرد: کاهش ساخت و ساز و عدم تأمين اعتبار در حوزه عمران که ناشي از ناتواني مالي دولت و همچنين افت 58 درصدي صدور پروانههاي ساختماني بود مدتي است بر بازار سيمان سايه افکنده است. علاوه بر اين در منطقه هم بازار صادراتي سيمان وضعيت مناسبي ندارد. با توجه به اينکه سيمان کالايي حجيم است و سهم 40 درصدي در حمل و نقل دارد، صادرات آن کار آساني نيست.
وي افزود: در سال گذشته 4 ميليارد و 80 ميليون تن سيمان در جهان توليد شده که سهم ايران از توليد جهاني سيمان حدود دو درصد محاسبه شده است. اگر ميبينيم که ايران در سطح جهاني توانسته در سال گذشته و حتي سال جاري رتبه بالايي در صادرات سيمان کسب کند، به اين دليل است که کشورهاي اطراف ما يا ظرفيت توليدشان محدود است يا به دليل درگيريهاي منطقهاي اکنون در مسير نوسازي و رشد قرار گرفتهاند و سهم بسزايي از صادرات کشورمان دارند.
مدير عامل هلدينگ سيمان فارس و خوزستان با بيان اينکه سال گذشته 70 ميليون تن توليد سيمان داشتهايم، گفت: از اين ميزان 19.2 ميليون تن صادر، 56 ميليون تن فروش داخلي و 15 ميليون تن مازاد سيمان و کلينکر در پايان سال 93 داشتهايم که مازاد توليد به سال 94 وارد شد.
لطفي در خصوص بازارهاي صادراتي سيمان ايران گفت: صادرات 19.2 ميليون تن سيمان به کشورهاي سيآي اس (CIS)، عراق و افغانستان صورت گرفته که دوران ساخت و ساز اين کشورها فرا رسيده و پس از استقلال پيدا کردن تصميم به نوسازي گرفتند. معتقدم توسعه جهشي صنعت سيمان مديون دولت اصلاحات و وزير وقت صنايع مهندس جهانگيري است که اعتبار قابل توجهي از محل صندوق ذخيره ارزي به عنوان خمير مايه توسعه به صنعت سيمان اختصاص پيدا کرد و همين حمايت مالي سهم قابل توجهي در زيرساختها دارد. اگر امروز سيمان ايران در جهان جايگاه بالايي دارد، نتيجه چنين توجهي به يک صنعت در گذشته است.
اين فعال عرصه صنعت سيمان پيشبيني کرد تا سال 1397 توليد سيمان به 100 ميليون تن برسد و تصريح کرد: برخي واحدهاي توليدي در دست احداث است و ظرفيتسازيهايي در اين صنعت جريان دارد. معتقدم اگر موضوع رکود جدي نبود و توزيع و مصرف سيمان در کشور روال گذشته خود را طي ميکرد، امروز ميتوانستيم ادعا کنيم که 90 ميليون تن سيمان در کشور توليد داريم.
وي افزود: در دوره رکود با توجه به مشکلاتي که واحدهاي در حال توليد با آنها مواجه بودند، توليدکنندگان و سرمايهگذاران در اين بخش فتيله سرمايهگذاري جديدشان را پايين کشيدهاند. تاجايي که ميتوان گفت ظرف يکي دو سال گذشته رشد و پيشرفيت پروژههاي سيماني تقريباً به صفر رسيده يا واحدها همچنان معطل ماندهاند.
مديرعامل هلدينگ سيمان فارس و خوزستان همچنين درباره ارزش سهام سيمانيها گفت: يکي از دلايل عمدهاي که در سرنوشت ارزش سهام گروه سيمان حائز اهميت است، سهم هزار ميليون يورو واحدهاي سيماني از محل حساب ذخيره ارزي است که در دوره رونق صنعت سيمان به واحدهاي توليدي اختصاص پيدا کرد. اما بعد با افزايش نرخهاي حاملهاي انرژي و متعاقب آن عوامل توليد، مساله حمل و استخراج مواد، نرخ کارگري به شدت افزايش پيدا کرد و در حقيقت تأمين قطعات و نيازهاي ماشينآلات شرکت به تبع افزايش نرخ دلار بالا رفت و سبب شد که هزينههاي شرکتهاي سيماني افزايش پيدا کند.
وي افزود: در صورتي که در اين برههاي از زمان اغلب شرکتها افزايش نرخي براي سيمان نداشتند. اما علاوه بر اين، بخش زيادي از درآمد واحدها به دليل تسعير نرخ ارز از دست رفت. دليل آن هم اين است که وقتي پروژههاي سيماني آغاز به کار کردند و از صندوق ذخيره ارزي استفاده کردند، نرخ يورو در حدود 900 تومان بوده، اما بعد بايد با يورو 1700 تومان بايد تسعير ميکردند. از سويي شدت تحريمها سبب شد صنعت سيمان از تکنولوژي جديد عقب بماند و واحدهاي سيماني نتوانند ماشينآلات خود را بروز کنند چرا که اصلاً به دليل تحريمها قادر به تأمين هزينههاي نوسازي نبودند و زيرساختهاي آن فراهم نبود.
لطفي عامل اصلي بعدي هم سايه دولت در تعيين قيمتگذاري سيمان دانست و گفت: هميشه اين موضوع باعث شده از سالهاي گذشته تا کنون شکاف بسيار جدي بين قيمت عرضه و تمام شده در اين کالا ايجاد شود. همين موضوع در ارزش سهام سيمانيها بسيار تاثيرگذار بوده است. در حال حاضر محصولات فولادي توانستهاند متناسب با قيمت تمام شده، افزايش پيدا کنند اما سيمان در سنوات مختلف به دليل اينکه مشمول سبد کالاي حمايتي است، به آن اجازه افزايش قيمت داده نشده است. به همين دليل از دو سال گذشته تا کنون که رکود در توليد تعميق يافته، توليدکنندگان سيمان با سه سناريو مواجه هستند. در وهله اول، کاهش ظرفيت آنها حتي تا 20 درصد به دليل نبود بازار مصرف، در وهله دوم آنها با مازاد 20 ميليون تني سيمان روبهرو هستند و اين با وجود اين است که واحدهاي توليدي 20 درصد از ظرفيت توليد سيمان را کاهش دادهاند و 80 درصد آن در انبارها مانده است.
وي افزود: در سال جاري با توجه به مناقشات سياسي در منطقه، تحولات سياسي اوکراين، نا امنيها در عراق و افغانستان بازار صادراتي ايران بهم ريخته است. حتي مشاهده ميشود که کشورهاي سيآي اس هم با توجه به سرمايهگذاري کشورهاي خارجي الان به ظرفيتهايي در زمينه توليد سيمان دست پيدا کردهاند و تلاش ميکنند تا خودکفا شوند. بنابراين در حوزه صادرات هم ما با احتساب اين موضوع گرچه پتانسيلهايي وجود دارد اما همزمان با رکود بازار داخلي با محدوديت صادرات هم مواجه شديم.
مدير عامل هلدينگ سيمان فارس و خوزستان گفت: اگر سيمان نتوانست در بورس رشد لازم را داشته باشد به اين دليل بود که قيمت ذاتي آن با قيمت واقعي فاصله بسياري داشت. از اين رو فاصله بين قيمت تمام شده و قيمت عرضه يکي از عوامل اصلي کاهش سوددهي سهام سيمان است و همين امر سبب شده حاشيه سود سيمان از 50 درصد به 15 درصد تقليل پيدا کند.
وي در اين باره افزود: طبيعي است که در بازار سرمايه با ورود اشخاص حقيقي و حقوقي ميزان حاشيه سود مهم تلقي شود. بازيگران بازار سرمايه هم تمايل دارند خريدار سهام صنعتي باشند که حاشيه سود بالايي داشته باشد و در کل نگاه آنها فقط به اين سود است. کاملاً امر طبيعي محسوب ميشود که با مشاهده مشکلات صنعت سيمان و شرايط سوددهي آن به خريد سهام تمايل نشان نميدهند و نتيجه اين ميشود. البته خوشبختانه اين موضوع در انجمن مورد بررسي قرار گرفته و کارفرمايان صنعت سيمان در جريان اين مسائل هستند. اما اغلب پيشبينيها حاکي از اين است که نيمه اول سال آينده شاهد رونقي در بازار سيمان باشيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]