واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: چند سالی است که مرغ همسایه به شدت برای ایرانی ها غاز شده است و مردم کالای خارجی را به اجناس ایرانی ترجیح می دهند.بی کیفیتی، مونتاژ بودن و گرانی دلایلی است که مردم را به خرید اجناس خارجی مشابه تولیدات داخلی عادت داده و به تدریج فرهنگ کالای خارجی بهتر از کالای ایرانی را رواج داده است!
به گزارش تراز ، این نکته را میتوان از فروش خوب کالاهای بیکیفیت چینی در کشور به خوبی فهمید. با اینکه همه مردم بر بیکیفیت بودن کالاهای چینی تاکید دارند اما با این حال باز هم بین برند چینی و برند ایرانی این برند چینی است که برنده میشود.
کار به جایی رسیده است که حالا دولت یازدهمی ها برای معرفی کالای ایرانی به فکر چاره افتادند و در بسته جدید اقتصادی خود، تلاش کرده ا ند تمهیداتی بیاندیشند تا کالای ایرانی به مردم معرفی شود.اختصاص کارت اعتباری 10 میلیونی برای خرید کالای ایرانی نتیجه این تلاش است که تولید کنندگان را به فروش کالاهای خود امیدوار کرده است.در این میان نکته مهم اینجاست که کالاهای صنعتی و حتی مبلمان که در لیست خرید وزارت صنعت امده اند، کاملا ایرانی هستند و مونتاژ کاری و واردات قطعات جایی دراین کالاها ندارد.
وضعیت بد فرهنگ خارجی پسندی در ایران
این اتفاق در حالی رخ داده است که سال گذشته ،؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی در نشست هماندیشی اصحاب فرهنگ و هنر با وزیر اقتصاد و دارایی نیز از این وضعیت خارجی پرستی در کشور گله کردو گفت: صلاح اقتصاد فرهنگ و هنر ضروری است و خرید خارجی نباید افتخار تلقی شود. با این حال برای از بین رفتن این فرهنگ بد هیچ اقدام عملی صورت نگرفته و حتی از تولید کنندگان ایرانی حمایت نشده تا بتوانند کالاهایی در خور رقابت با کالاهای مشابه خارجی ارائه دهند.
در این میان وضعیت صادرات و توزیع برندهای ایرانی در جهان نیز چندان مساعد نیست و حتی کالاهایی که با برند ایرانی در جهان شناخته شده بودند، این روزها مشابه بسیار پیدا کردهاند. نمونه این کالاها زیاد است اما در این میان میتوان به زعفران، فرش دستباف، چای، برنج و... اشاره کرد.
این در حالی است که دارا بودن بیش از یک درصد از جمعیت جهان، منابع غنی نفت و گاز، مزیتهای نسبی تولید مانند آب و هوای مساعد و نیروی انسانی مستعد عواملی است که بسترهای لازم را برای در اختیار داشتن سهم حداقل ۲/۱ درصدی ایران از تجارت جهانی مهیا میکند. در این میان هنر ایرانی نیز جای را برای پیشبرد تجارت به سمت جهانی شدن بیشتر کرده است.
براساس گزارش توانمندسازی تجاری در سال ۲۰۱۴، سهم کمتر از نیم درصد ایران را از تجارت جهانی عنوان کرده است. این روند موجب شده تا کشورهایی مانند کره، ترکیه و برزیل، که همزمان با ایران در مسیر صنعتی شدن گام برداشتهاند یا حتی کشورهایی مانند مالزی که پس از ایران در این راه قرار گرفتند، از نظر میزان مطلق و سهم سرانه صادرات در اقتصاد جهانی جایگاه بهتری نسبت به ایران داشته باشند.
نکته مهم اینجاست که هر چند آمار ریالی گاهی مثبت است اما مقایسه ارزش و حجم صادرات اقلامی چون فرش دستباف، زعفران، چای و برنج در گذشته و حال مبین این واقعیت تلخ است که از نظر ارزش وزنی تغییر چندانی حاصل نشده و اگر در ارزش دلاری و ریالی تغییراتی ایجاد شده تنها به دلیل افزایش قیمتهای جهانی بوده است. از سوی دیگر وضعیت کالاهای صنعتی و پوشاک و سایر تولیدات ایرانی نیز حتی در داخل کشور مساعد نیست و کالای ایرانی نه داخل مشتری دارد و نه در خارج ایران!
جزئیات وام خرید کالای ایرانی
به همین دلیل است که دولت روحانی در طرح جدید خود خواستار حمایت از کالاهای ایرانی شده است.براساس طرح جدید دولت برای خروج از رکود، امکان اعطای تسهیلات خرید کالاهای مصرفی بادوام ایرانی منتخب از طریق صدور کارت خرید کالای ایرانی فراهم شده است.
کارت خرید کالای ایرانی، ابزاری اعتباری است که توسط بانکهای کشور برای عموم مردم که درآمد مشخص و ثابتی دارند، صادر شده و دارنده آن میتواند تا سقف تعیینشده که متناسب با درآمد ماهانه و حداکثر معادل یکصد میلیون ریال خواهد بود، کالاهایی را که فهرست آنها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین شده است، خریداری کند. در فاز اول اجرای طرح، حسب تقاضای امور اداری دستگاهها، شرکتها و صندوقهای بازنشستگی از بانکهای عامل پرداخت حقوق کارکنان، فرمهایی در اختیار آن قرار میگیرد تا به کارکنان و مستمریبگیرانی که مایل به دریافت کارت خرید کالای ایرانی هستند، ارائه شود. پس از تکمیل و ارسال فرمهای درخواست متقاضیان توسط دستگاهها، شرکتها و صندوقهای بازنشستگی، بانکهای عامل کارتها را صادر کرده و از طریق دستگاههای مربوطه در اختیار متقاضیان قرار میدهند. کارتها از زمان تحویل به متقاضیان، قابلیت خرید در مراکز فروش حضوری و اینترنتی مشخصشده را خواهد داشت.
برای دارندگان کارت در هر ماه شمسی و متناسب با زمان صدور کارت، صورتحسابی از طریق پیامک ارسال میشود که شامل ریز اقلام خرید در هر دوره به علاوه مجموع تسهیلات اعطایی قبلی است. مشتریان میتوانند با اطلاعات پیامک یادشده، نسبت به بازپرداخت اقساط تسهیلات خود همانند سایر قبوض خدماتی اقدام کنند. در مراحل بعدی طرح، امکان درخواست کارت خرید کالای ایرانی برای عموم مردم به صورت انفرادی از طریق مراجعه به شعب بانکها و موسسات اعتباری وجود خواهد داشت. در این طرح، برای هر شهروند ایرانی حداکثر میتواند یک کارت خرید کالای ایرانی صادر شود.
فهرست کالاهای اعلام شده و اعتراضات صنعتگران و تولید کننده گان
در این میان تا به امروز فقط ۲۰ برند مجاز به فروش کالاهای تولیدی خود در این طرح شده اند که البته اعلام شده مبلمان هم به لیست این کالاها ا ضافه شده است.در این میان نکته اینجاست که در فهرستی که اعلام شده نام بسیاری از برندهای ایرانی وجود ندارد و مشخص نیست این برندها بر چه اساس در اولویت وزارت صنایع قرار گرفتهاند و همین امر باعث به وجود آمدن اعتراضاتی میان تولیدکنندگان ایرانی شده است. بی تردید در ایران، برندهای فراوان فرش و موکت، لوازم خانگی و چینیجات وجود دارد که در لیست وزارت صنعت وجود ندارد و این نوعی رانت محسوب میشود. شاید برندهایی که اعلام شده یک صدم برندهای موجود در بازار هم نباشد و از این رو قطعا این لیست دارای حرف و حدیثهای فراوان خواهد بود. در این میان، برخی کارشناسان اقتصادی نسبت به احتمال شکلگیری رانت گسترده در طرح خرید کالای ایرانی با مشمول شدن فقط ۲۰ برند هشدار میدهند و این پرسش را مطرح میکنند که معیار مشمول شدن برندها در این طرح چه بوده است؟
وزارت صنعت نیز از زبان نعمت زاده، وزیر صنعت به این انتقادات پاسخ داده است.نعمت زاده در این خصوص اعلام کرده که این لیست کامل نیست و صنعت گران و تولیدکنندگان ایرانی می توانند در سایت وزارت صنعت با ثبت نام شر کت خود، برای حضور در این طرح اعلام امادگی کنند تا وزارت صنعت صلاحیت آنها را بررسی کند.
با این تفاسیر، می توان گفت هر چند ایراداتی به این طرح وارد است اما اجرایی کردن ان هم می تواند تب خارجی پسندی مردم را کاهش دهد و آنها را با کالاهای ایرانی آشنا کند و هم می تواند نور امیدی برای تولیدکنندگان ایرانی باشد که در روزهای تحریم و رکود اقتصادی تا مرز ورشکستگی رفته اند و برگشته اند.
منبع: شفاف
زمانبندی انتشار: 19 آبان 1394 - 08:35
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]