واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ آبان ۱۳۹۴ (۱۲:۴۰ب.ظ)
برگزاري جلسه شوراي برنامهريزي مسکن و شهرسازي/انتقاد از نبود نظام نظارت و پايش در برنامههاي توسعه شهري موج - جلسه شوراي برنامهريزي مسکن و شهرسازي و عمران شهري و روستايي با حضور عباس آخوندي، وزير راه و شهرسازي، برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري موج، شوراي برنامهريزي مسکن و شهرسازي و عمران شهري و روستايي با حضور عباس آخوندي، وزير راه و شهرسازي، اکبر رحماني، معاون حوزه عمران شهري معاونت امور زيربنايي سازمان مديريت و برنامهريزي، حامد مظاهريان، محمد سعيد ايزدي و پيروز حناچي، معاونان وزير راه و شهرسازي، عبادالله فتح الهي، رئيس سازمان نوسازي شهر تهران، علي چگني، مدير کل دفتر برنامهريزي و اقتصاد مسکن و نمايندگاني از وزارت راه و شهرسازي، وزارت کشور، شهرداري و سازمان مديريت و برنامهريزي کشور در ساختمان شهيد دادمان وزارت راه و شهرسازي برگزار شد.
محمد سعيد ايزدي در اين نشست با تاکيد بر اين که براي تدوين برنامه ششم توسعه ضروري است نوع ديگري انديشه کنيم، گفت: بايد از فرصتي که براي مملکت به دست آمده استفاده کنيم و تحولي در نظام برنامهريزي به وجود آوريم. يک سوم جمعيت شهر مشهد و يک دوم چابهار در سکونتگاههاي غيررسمي زندگي ميکنند و شهرها و روستاهاي ما در برابر ناملايماتي مانند طوفان، باران يا زلزله بسيار آسيبپذيرند. برنامه ششم توسعه اين امکان را فراهم ميکند تا بتوانيم به نابرابري فضايي توجه بيشتري کنيم.
معاون وزير راه و شهرسازي افزود: اگر ادعا ميکنيم که هدف و انديشه ما ارتقاي شاخصهاي کيفيت زندگي، ايجاد سرزندگي اجتماعي و کارآمد کردن شهرها است بايد به جنبههاي مختلف زندگي از جمله يکپارچگي حملونقل و زندگي شهري توجه داشته باشيم.
مدير عامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران با تاکيد بر اينکه انديشه ايرانشهري بايد در گزارشهاي سازمانهاي مختلف براي تدوين برنامه ششم لحاظ شود، گفت: متأسفانه ارتباط مناسبي بين دستگاههاي مختلف نيست و کارگروههاي يکسان در سازمانهاي مختلف تعامل مناسبي با هم ندارند و از فعاليتهاي يکديگر آگاه نميشوند.
ايزدي با تاکيد بر لزوم تغيير نظام برنامهريزي در کشور گفت: اگر تعاملات بين دستگاهها بيشتر شود وضعيت بهتري در پروژهها و برنامهريزيها خواهيم داشت. براي مثال وزارت ارشاد و وزارت بهداشت بايد در بحثهاي توسعه شهري حضور داشته باشند و در تدوين استراتژيها هماهنگ با دستگاههاي ديگر عمل کنند.
معاون امور شهرداريهاي سازمان شهرداريها و دهياريهاي کشور نيز در اين نشست بعد از ارائه گزارش مربوط به سازمان شهرداريها و دهياريهاي کشور گفت: در گزارشهاي مربوط به توسعه شهري اغلب به موضوع عدم تحقق توسعه شهري اشاره شده است که در اين فرايند دولت و شهرداريها نقش دارند.
علي نوذرپور افزود: در برنامههايي که تدوين ميکنيم بايد نسبت شهرسازي با مديريت شهري مورد توجه قرار بگيرد. اگر قرار است شهرسازي در برنامه ششم توسعه، امري محلي باشد بايد روند دولتي شدن شهرسازي متوقف بشود که برنامه ششم ميتواند نقطه عطف اين تغيير باشد.
وي با اشاره به الزامي شدن احيا و بهسازي بافتهاي فرسوده در برنامههاي چهارم و پنجم توسعه گفت: بر اين اساس بايد بافتهاي فرسوده شهري به حداقل ميرسيد، اما؛ اين اتفاق به درستي نيفتاد. اين موضوع بخشي از عدم تحقق توسعه شهري است که اگر قرار است تجديدنظري در آن انجام شود بايد در تدوين برنامه ششم توسعه مدنظر قرار بگيرد.
تعاريف صحيحي از شهر و روستا نداريم
رئيس سازمان نوسازي شهر تهران نيز در اين نشست به لزوم تعيين تکليف «تفکيک وظايف حاکميتي و محلي در برنامه ششم توسعه» اشاره کرد و گفت: وقتي در طرحهاي جامع و تفصيلي جايگاهي را براي تملک خدمات هفتگانه شهرسازي (از جمله فضاهاي آموزشي، درماني و اداري) قرار نميدهيم مالکان ميکوشند در اين ميان بيشترين استفاده را ببرند و کار انتفاعي انجام دهند.
عباداله فتحالهي افزود: براي بالا بردن سرانه خدمات هفتگانه در طرح جامع و طرح تفصيلي به پشتوانههايي نياز داريم که اگر نباشند ذينفعان به دنبال انتفاع خود خواهند رفت. از سوي ديگر بايد در تعريف روستا و شهر نيز تجديدنظر کنيم و اين موارد را در برنامه ششم توسعه مدنظر قرار دهيم.
معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي درباره تحققپذيري طرحها و برنامههايي که در حوزه توسعه شهري تدوين شده بود گفت: نميتوانيم مسووليت عدم تحقق اين برنامهها را از دوش خود برداريم. متأسفانه بسياري از عواملي که در اختيار دستگاههاي مختلف قرار داشته در جهت عکس تحقق برنامهها به کار برده شده است.
پيروز حناچي با طرح اين سوال که چقدر شهرداران تلاش کردهاند تا اين طرحها تحقق پيدا کنند گفت: بيش از دو دهه است که پيامهاي منفي براي طرحهاي توسعه و عمران ميدهيم و از آن انتقاد ميکنيم، اما؛ طرح جايگزيني براي آن ارائه نميدهيم. قطعا برنامههاي پيشين نقصهايي داشتهاند، اما؛ بايد اين را نيز در نظر داشت که ما نيز تمام توان خود را به کار نگرفتهايم.
وي افزود: در اطراف کلانشهر تهران سه شهر جديد داريم، اما؛ چقدر تلاش کردهايم که اين سه شهر جديد به تحققپذيري نزديک شوند؟ سياست فروش تراکم در کلانشهر تهران يعني حرکت در خلاف جهت. ما در شهرهاي ديگر هم همين روند را داشتيم. به اين موضوع نگاه بخشي را نيز ميتوان اضافه کرد. در قانون منع فروش، دستگاههاي زيربنايي را مجبور کرديم که خارج از طرحهاي توسعه عمران زيرساخت و خدمات ارائه ندهند، اما؛ همان دستگاههايي که زيرساخت و خدمات ميدادند با اين موضوع مخالفت کردند؛ زيرا همين دستگاههاي اجرايي هستند که به صورت شرکت و با توسعه خدمت اداره ميشوند.
حناچي با بيان اينکه برنامهها چه در سطح ملي و چه در سطح محلي بايد تحقق پيدا کنند گفت: در همه کشورها طرحهاي جامعي در سطح ملي وجود دارد و هر طرحي که تدوين شود در چارچوب طرح بالادستي است. وزارت راه و شهرسازي تنها دستگاهي بود که در قانون برنامه چهارم توسعه به مأموريت دولتي خود عمل کرد و طرحهاي تفصيلي را به شهرداريها ارائه داد. در حال حاضر بايد بررسي کرد که آيا نتايج ارائه طرحهاي تفصيلي به شهرداريها مثبت بوده است يا مفري ايجاد شده تا طرحهاي توسعه عمران را ناديده بگيريم؟
معاون وزير راه و شهرسازي درباره دلايل اين اتفاق گفت: يکپارچگي طرحهايي که در شهرها تهيه ميشوند موضوع مهمي است که در برخي دولتها آن را از دست داديم. در مناطق روستايي هم اين يکپارچگي را نداريم. موضوع ديگر ضمانت اجرايي و تحققپذيري طرحهاست. البته مهمترين ايراد ما در نظارت و پايش بر اجراي طرحها است و وقتي طرحها را راهبردي ميکنيم بايد به طور مداوم بر آنها نظارت کنيم. در کشور سيستمهاي پايش داريم، اما؛ براي توسعه شهري مورد استفاده قرار نميگيرد. همه شهرهاي ما سيستم GIS (اطلاعات جغرافيايي) دارند، اما؛ در طرحهاي توسعه عمران به ندرت از GIS استفاده کردهايم. توجه به نظام پايش ميتواند نقطه عطف برنامه ششم توسعه باشد.
حناچي محقق شدن اين برنامهها را منوط به همکاريهاي بين دستگاهي دانست و ادامه داد: بحثي که در دولت هم به طور جدي دنبال شده کاهش گازهاي گلخانهاي به عنوان چالش ديگري است که در چند دهه اخير همه کشورها با آن درگير خواهند بود. در شهرها و به ويژه کلانشهرهايمان وضعيت بدتري داريم و نهمين کشور توليدکننده گازهاي گلخانهاي هستيم. وقتي اين موضوع را در کنار درآمد سرانه و توليد ناخالص ملي ميگذاريم در مييابيم که وضعيت چندان جالبي نداريم.
معاون وزير راه و شهرسازي افزود: در قانون برنامه بايد شاخصهايي را در اين زمينه تعريف کنيم. اقدامات در اين زمينه تاکنون اغلب داوطلبانه بوده، اما؛ بايد شرايطي را فراهم کنيم که اين موضوع در برنامهها به طور جدي مورد توجه قرار بگيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]