واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: هسته اي شدن پاكستان: پيشينه و فرايندها (بخش 5 و آخر)
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): ** اهرم هاي پاكستان در بحران هسته اي
مي توان انتظار داشت كه اعمال فشار سياسي و تبليغي آمريكا عليه پاكستان حفظ خواهد شد و اين احتمال نيز وجود دارد كه موقعيت پاكستان در مقام مقايسه با هند نزد آمريكايي ها كاهش يافته ، و آمريكا به هند گرايش بيشتري بيابد كه با انعقاد معاهده هسته اي ميان آمريكا و هند اين واقعيت تحقق بيشتري يافته است .
اما اين هرگز به اين معنا نخواهد بود كه پاكستان در سياست خارجي آمريكا از يك كشور دوست تا حد كشوري دشمن تنزل بيابد.
به احتمال قوي آمريكا در قبال هند و پاكستان سياست متوازني را در پيش خواهد گرفت و برخوردش با سلاح هاي هسته اي پاكستان در چارچوب استراتژي كلي اعلام شده آمريكا مبني بر اجازه ندادن به كشورهاي در حال توسعه براي دستيابي به سلاح هاي كشتار جمعي و خلع سلاح كشورهايي كه به اين گونه سلاح ها دست يافته اند قرار خواهد داشت .
الف )اهرم هاي مثبت
- توان منطقه اي قدرت
در توازن منطقه اي قدرت ، پاكستان خود عامل مهار جمهوري هاي سركش منطقه از ديدگاه آمريكا محسوب مي شود و اگرچه امروز پاكستان مقابل جمهوري اسلامي ايران قرار ندارد اما در نهايت توسعه توان دفاعي آن عامل مهارگر ايران در تراز قدرت تلقي مي شود .
- مشاركت در اهداف راهبردي
با در نظر گرفتن راهبردي پايه قدرت نيز هند همواره در كفه ديگر ترازو و در تبعيت از آمريكا قرار دارد لذا پاكستان در صورت هرگونه مقابله و يا تبعيت نكردن هند از آمريكا مي تواند سد ثانويه مقابل پيشرفت هاي منطقه اي چين و يا سركشي هاي هند محسوب شود و قرار گرفتن آمريكا در كفه پاكستان هند را در مقابل دو دشمن قوي يعني پاكستان ـ آمريكا و چين قرار خواهد داد و بدين ترتيب هند از هرگونه سركشي عليه آمريكا و منافع آن در حال حاضر خودداري مي كند.
به علاوه پاكستان اگرچه با حضور القاعده و برخي گروه هاي تندرو ،محملي براي مخالفت مردمي با منافع آمريكا در منطقه شده است .
امابا توجه به همكاري چندوجهي پاكستان و آمريكا درمهار تروريسم و گروه هاي حامي آن در واقع پاكستان شريكي راهبردي براي آمريكا محسوب مي شود تا يك دشمن تاكتيكي .
اين موضوع در مورد تامين امنيت درياي عمان توسط پاكستان ، انتقال نفت و كالا به آب هاي زيرزميني نيز مصداق بارز دارد .
- وجود نداشتن سابقه بحران سازي (به جز هند)
در مورد سوابق بحران نظامي بايد گفت جز درگيري هاي محدود با هند، پاكستان در سده اخير، درگيري نظامي خاصي با هيچ دولت منطقه اي به شكل مداوم نداشته و اصولا در تعارض منافع ملي با هيچ كشوري به جز هند قرار ندارد لذا حاميان وي در منطقه و بين الملل بسيار فراوان تر از مخالفان آن كه بطور عمده شامل هند و اسراييل است مي باشند.
- موقعيت قدرت ـ فرصت مناسب
از لحاظ جغرافياي اقتصادي و نيز تراز نظامي فناوري ولجستيك مناسب ، پاكستان كشور مناسبي براي حملات نظامي نيست .
اين كشور قدرت بالايي در مقابله و مهاراينگونه حملات از خود نشان خواهد داد و لذا بكارگيري اهرم زور عليه پاكستان بطور كامل منتفي است .
گستره وسيع آبي خاكي ، راه هاي ارتباطي متعدد، وجود نظام مديريتي قبيله اي قرار داشتن درتراز نظامي متوسط منطقه اي ازجمله عوامل اصلي اين بازدارندگي است .
-استفاده ازاهرم تبديل تهديد به فرصت در جريان بحران اتمي هند درمنطقه از طرفي بايد دانست كه بحران اتمي هند و آزمايش هاي آن بيش از آنكه به ضرر پاكستان تمام شود به نفع اين كشوردر سياست خارجي و بين المللي تمام شد، چراكه اكنون اذهان بين الملل داشتن توانايي براي دفاع مشروع توسط پاكستان در مقابل هند را بطوركل مجاز مي شمارد .
ب )اهرم هاي منفي
- مخالفت هاي مقطعي اسراييل
با توجه به روابط مناسب آمريكا ـ پاكستان در عمل اين تئوري حامي چنداني در اسراييل ندارد.
مخالفت هاي هند نيز بيشتر اقدام متقابل سياسي محسوب مي شود تا آنكه تهديدي براي صلح و امنيت بين الملل باشد، لذا استفاده از اين اهرم ها بسيار كم اثر است .
- مخالفت هاي وسيع هند در عرصه بين الملل
در مورد حمايت هاي ساير قدرت هاي عضو دائم شوراي امنيت بايد گفت چين به علت تقابل با هند و آمريكا و به علت منافع راهبردي در واقع دشمن پاكستان محسوب نمي شود.
سايردولت هاي عضودايم شوراي امنيت نيزشرايط مشابهي دارند لذادر سياستگذاري بين المللي نگرش به پرونده هسته اي پاكستان به صورت كاملا متفاوت با ديگر كشورها است و به پاكستان شكل يك عضو آرام و يك شريك تجاري نگريسته مي شود.
در اذهان اكثر دول عضو سازمان ملل نيز اقدام پاكستان در خصوص راهبردي هسته اي خود و تقويت توان دفاعي اقدامي مشروع براي كنترل هند محسوب مي شود.
آساق**235**
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]