واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مخترعان خودروی برقی یوشیتا:
«یوشیتا» با محیط زیست سازگاری دارد
به گفته مخترعین خودروی برقی یوشیتا، این خودرو یکی از بهترین و مدرنترین خودروهای برقی حال حاضر دنیاست که با محیط زیست سازگاری دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، خودروی الکتریکی ـ خورشیدی «یوشیتا» ساخت دانشجویان دانشگاه بوعلی در دهمین دوره نمایشگاه الکامپ همدان رونمایی شد که در همین راستا با مخترعان آن، پیمان و پژمان بیات در ارتباط با چگونگی ساخت این خودروی برقی گفتوگو کردیم. پیمان بیات با اشاره به ارائه ایده طراحی این خودرو اظهار کرد: من و برادرم دانشجوی مقطع دکترا برق هستیم و تز کارشناسی ما مربوط به چنین خودروهایی بود. وی ادامه داد: از همین رو از دو سال پیش ایده طراحی کامل و ساخت این خودرو برقی را در دستور کار خود قرار دادیم و به لطف خدا در آبان ماه سال 94 این طرح بزرگ به مرحله رونمایی رسید. مخترع این خودروی برقی در رابطه با نامگذاری این خودرو به نام یوشیتا، گفت: نام این خودرو برگرفته از نام یکی از سرداران ایران در زمان کوروش است تا اصالت آن حفظ شود.
بیات با بیان مشخصات فنی خودرو، بیان کرد: خودروی الکتریکی یوشیتا جزو خودروهای کلاس خانوادگی با ظرفیت چهار سرنشین بوده و مرتبط با زمینههای برق قدرت، الکترونیک، کنترل و مکانیک است. وی ادامه داد: استفاده وسیع از خودروهای سوختی که به منظور تولید نیروی پیشران خود از موتور احتراق داخلی استفاده میکنند، منجر به افزایش آلودگی و انتشار گازهای گلخانهای شده است. مخترع خودرو برقی یوشیتا ادامه داد: به همین منظور حفظ محیط زیست و منابع طبیعی، بسیاری از کشورها به دنبال استفاده از منابع انرژی پاک به عنوان انرژی مورد نیاز در بخش حمل و نقل هستند. وی اضافه کرد: به همین منظور خودروهای الکتریکی به عنوان گزینهای مناسب برای برآورده کردن این نیازها مورد توجه قرار گرفته است؛ اما با توجه به مشکلات موجود از قبیل گرم شدن بیش از حد سیستم ذخیرهساز انرژی، ظرفیت ذخیره انرژی پایین و بازدهی پایین، توسعهی این نوع خودروها تحت تاثیر قرار گرفته است. پیمان بیات تاکید کرد: یکی از مهمترین عواملی که میتواند این مشکل را برطرف سازد، طراحی آیرودینامیکی است، اصلیترین نیروهای آیرودینامیکی وارد شده به خودرو، نیروی مقاومت هوا (پسا) و نیروی بالابرنده (برآ) است. وی یادآور شد: کاهش نیروی پسا میتواند تاثیرات قابل توجهی در کاهش میزان مصرف انرژی و افزایش بازدهی خودرو داشته باشد و همچنین کاهش نیروی برآ میتواند منجر به افزایش پایداری خودرو در بسیاری از جوانب شود.
این مخترع با اشاره بر نقش آیرودینامیک در این خودرو افزود: با توجه به مطالعات انجام شده، اگر بخواهیم حداکثر سرعت خودروی فراری تستاروسا را بدون هیچ گونه تغییر در شرایط آیرودینامیکی، از 288 کیلومتر بر ساعت به 321 کیلومتر بر ساعت تغییر دهیم، باید موتور آن را از 390 اسب بخار به 535 اسب بخار ارتقا دهیم. وی ادامه داد: در همین راستا خودروی الکتریکی یوشیتا با هدف رفع برخی از مشکلات ذکر شده طراحی و ساخته شده است. در ادامه پژمان بیات دیگر مخترع این خودروی الکتریکی با اشاره به سیستمهای مدیریتی خودرو اظهار کرد: در این خودروی الکتریکی دو سیستم مدیریتی هوشمند شامل سیستم مدیریت هوشمند انرژی و سیستم مدیریت هوشمند نیروهای آیرودینامیکی، به کار گرفته شده است. وی ادامه داد: این خودرو حاوی مزایایی همچون وزن پایین یعنی 420 کیلوگرم در مقایسه با سایر خودروهای الکتریکی، طراحی آیرودینامیکی بدنه با بهرهگیری از نرمافزارهای بهروز و مرتبط و همچنین استفاده از سیستم انتقال قدرت یکپارچه و شتاب بسیار بالا است. این مخترع تاکید کرد: طراحی و ساخت خودروی الکتریکی یوشیتا با هدف بهبود عملکرد خودروهای الکتریکی مشابه ساخته شد. بیات بیان کرد: از جمله ویژگیهای این خودرو میتوان به سیستم مدیریت هوشمند انرژی بین باتری، ابرخازن و موتور الکتریکی، سیستم مدیریت هوشمند نیروهای آیرودینامیکی به منظور کاهش نیروهای پسا و برآ وارده به خودرو، توانایی پیمودن مسافت بیشتر با هر بار شارژ کردن خودرو اشاره کرد. وی ادامه داد: همچنین از دیگر ویژگیهای این خودرو نیز کاهش تلفات انرژی برگشتی از ترمز باززا با بکارگیری از ابرخازن، کاهش دمای سیستم ذخیرهسازی انرژی، کاهش پرشهای جریانی وارده به سیستم ذخیرهساز انرژی، افزایش عمر کاری باتری، سیستم انتقال قدرت با بازدهی بالا از طریق یکپارچهسازی همزمان گیربکس، دیفرانسیل و موتور الکتریکی در یک مجموعه، طراحی آیرودینامیکی خودرو و شتاب بسیار بالا است. مخترع خودروی برقی یوشیتا در خصوص ذخیرهسازی این خودور، افزود: نیروی پیشران این خودرو توسط یک موتور الکتریکی بدون جاروبک به قدرت 10 کیلووات تامین میشود و سیستم ذخیرهسازی انرژی این خودرو شامل باتری و ماژول ابرخازن است. وی ادامه داد: این خودروی الکتریکی 4 هزار و 100 میلیمتر طول، یکهزار و 700 میلیمتر عرض، یکهزار و 400 میلیمتر ارتفاع و 420 کیلوگرم وزن دارد. این مخترع افزود: اگر اینطور در نظر گرفته شود که بدنه خودرو توزیع جرم یکنواختی دارد، مرکز ثقل خودرو تقریباً در مرکز خودرو نزدیک به کف شاسی آن قرار میگیرد که ارتفاع مرکز ثقل از زمین 450 میلیمتر است.
بیات اضافه کرد: ذخیره انرژی این خودرو میتواند در مسافت 300 کیلومتر با سرعت 140 کیلومتر تخلیه شود و بعداز این مدت نیاز به شارژ دارد. وی بیان داشت: قیمت خودرو برقی در کشورهای اروپایی نزدیک به 200 میلیون تومان است که ما با بومیسازی این طرح میتوانیم در صورت تولید انبوه آن را با شرایط فعلی تا مرز 40 میلیون تومان وارد بازار فروش کنیم. مخترع خودروی برقی یوشیتا خاطرنشان کرد: باید ابتدا از خانوادهام و سپس از زحمات محمدرضا طوسی عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی که بیشائبه در این دو سال ما را در اتمام این طرح کمک کردند تقدیر ویژه کنم. وی افزود: از دکتر غلامی رئیس دانشگاه بوعلی سینا نیز به خاطر همیاری ایشان، قدردانی میکنیم. انتهای پیام/890428/ج40
94/08/17 - 15:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]