واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ آبان ۱۳۹۴ (۱۵:۵۴ب.ظ)
انتقال اورانيوم ايران به روسيه از اوايل سال 2016 موج - گروه بين الملل
يکي از مهمترين موارد فني و مهم توافق شده بين ايران و شش قدرت جهاني در 14 ژوئيه مربوط به فرآيند انتقال اورانيوم مازادي مي شود که ايران مجاز به نگهداري آن نيست.
بر اساس توافق ميان ايران و گروه 1+5 در متن برنامه جامع اقدام مشترک آمده است: «تمام اورانيوم غني شده مازاد بر 300 کيلو گرم گاز UF6 (يا معادل آن در ترکيب هاي شيميايي ديگر) با غناي تا 3.67 درصد، يا به سطح غناي طبيعي رقيق خواهد شد و يا اين که در بازارهاي بين المللي که به خريدار تحويل گردد در مقابل برگشت اورانيوم با غناي طبيعي که به ايران تحويل داده شود، فروخته خواهد شد. ايران براي خريداري و انتقال اورانيوم غني شده مازاد بر 300 کيلوگرم گاز UF6 در مقابل برگشت اورانيوم با غناي طبيعي به ايران، يک قرارداد تجاري با نهادي خارج از ايران منعقد خواهد نمود. کشورهاي 1+5، چنانچه قابل اعمال باشد، جمع بندي و اجراي اين قرارداد را تسهيل خواهند نمود. ايران ممکن است هر زمان بانک سوخت آژانس در قزاقستان عملياتي شد، فروش اورانيوم غني شده مازاد خود در آنجا را دنبال نمايد.»
تا پيش از 14 ژوئيه در مورد فرآيند انتقال اورانيوم مازاد ايران به روسيه بين دو کشور تفاهمات کلي انجام گرفته بود و بعد از توافق هسته اي بود که سايت روسي اسپوتنيک به نقل از گريگوري بردينکوف، نماينده روسيه در شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي نوشت: «همکاري تهران و مسکو براي بررسي همه جنبه هاي طرح انتقال اورانيوم کم غني شده ايران در ازاي اورانيوم طبيعي به اوج خود رسيده است.»
در تازه ترين خبرها نيز سرگئي ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه به خبرگزاري ايتارتاس گفت: «درباره نحوه انتقال و مسير آن و مسائل مربوط به تصويب تجهيزات لازم در اين زمينه توافق کرده ايم. البته برخي نکات حل نشده وجود دارد که ناشي از تحريم ها عليه ايران بوده اما تا موقعي که اين تحريم ها رفع شود، اين نکات را حل خواهيم کرد.»
در محتمل ترين حالت بايد گفت انتقال اورانيوم به روسيه تا قبل از پايان 2015 انجام نمي شود چرا که بر اساس شواهد، شروع اين همکاري به لغو تحريم هاي هسته اي ايران گره خورده و به نظر مي رسد با تاييد تعهدات ايران از سوي آژانس بين المللي انرژي اتمي ظرف دو ماه آينده، فرآيند انتقال اورانيوم مازاد ايران به روسيه نيز آغاز شود. از سوي ديگر گفته مي شود مجموعه اي از اقدامات مربوطه شامل رويههاي قانوني و سازماني، امضاي قراردادهاي دو جانبه، برنامهريزي براي انتقال اورانيوم و آمادهسازي تاسيسات ذخيرهسازي هنوز کامل نشده اند.
تهران و مسکو از دو سال گذشته تا کنون همکاري هاي خود را در زمينه انرژي هسته اي توسعه داده اند. دو کشور علاوه بر همکاري در فرآيند انتقال اورانيوم در سال 2014 قرارداد احداث بلوکهاي دوم و سوم نيروگاه هستهاي بوشهر را نيز امضا کردند. در موضوع انتقال اورانيوم بايد اضافه کرد که تاسيس نخستين بانک بين المللي اورانيوم کم غني شده در قزاقستان مي تواند شکل اين همکاري ها را در آينده تغيير دهد.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]