محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826512490
ایران و بحران سوریه در ایستگاه وین 2 |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ایران و بحران سوریه در ایستگاه وین 2
مهدی پارسایی
کد خبر: ۵۴۳۴۶۹
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۱ - 01 November 2015
حدوداً پنج سال طول کشید تا بازیگران فعال و ذینفع در قضیه سوریه در کنفرانسی گردهم آیند. نماد این چرخش دیپلماتیک، حضور ایران در اجلاس وین 2 بدون پذیرش هرگونه پیش شرط می باشد. این امر در شرایطی رخ می دهد که پیش از این کنفرانس های ژنو 1 و 2 نتوانسته بود گره از کلاف پیچیده سوریه بگشاید. اجلاس وین و برآیند آن یکی از پیچیده ترین و حساس ترین پرونده هایی است که فراروی دستگاه دیپلماسی ایران در قبال یک بحران منطقه ای ظرف دهه های اخیر قرار گرفته است. نقش آفرینی ایران در بحران های منطقه ای گذشته همچون بحران تاجیکستان، بحران قره باغ، بحران افغانستان و عراق هیچکدام پیچیدگی ها و حساسیت های بحران سوریه را دارا نیست؛ این حساسیت به ماهیت متفاوت و بسیار پیچیده بحران سوریه بازمی گردد.
سطوح بحران
بحران سوریه همزمان یک بحران چند سطحی داخلی، منطقه ای و بین المللی می باشد و به واسطه ملاحظات استراتژیک و تبعات ژئوپولتیکی آن برای سیستم امنیت منطقه ای خاورمیانه و در سطحی بالاتر کشمکش های بازیگران جهانی همچون آمریکا-اتحادیه اروپائی و روسیه-چین از پیچیدگی های خاصی برخودار است. در این بحران بازیگران در سه سطح به صورت مستقیم درگیر می باشند. در سطح داخلی همزمان با ایستادگی نظام سوریه و تحولات جدید در پرتو ورود مستقیم نظامی روسیه و پایداری حزب الله لبنان، نمی توان از قدرت و سیطره گروه های تکفیری و حمایت های منطقه ای و بین المللی از آنها به سادگی گذشت. در سطح بین المللی، محورهای مذکور در یک تقاطع تاریخی در شامات به یکدیگر رسیده اند. استراتژی های آسیا-پاسیفیک گرایی آمریکایی برای مهار چین و از بین بردن عمق استراتژیک روسیه توسط رویکرد اروپایی-آمریکایی جذب کشورهای اروپای شرقی در قالب اتحادیه اروپا و گشترش ناتو، اینبار در سوریه تداوم یافته است.
به نظر نگارنده پیچیده ترین سطح چانه زنی ها در معادله سوریه به بعد منطقه ای برمی گردد و ابعاد بین المللی نیز تابعی از پیامدهای منطقه ای بحران سوریه بر منافع بین المللی بازیگران جهانی می باشند. در سطح منطقه ای صف بندی جبهه ایران، عراق، سوریه و حزب الله لبنان در مقابل جبهه ای متشکل از اعراب، ترک ها و رژیم صهیونیستی می باشد. دلیل پیچیده تر بودن سطح منطقه ای به آسیب پذیری و تاثیرپذیری معادلات کلان منطقه ای از چگونگی حل و فصل بحران سوریه برمی گردد. این مساله اهمیت بسیار زیادی برای نظم امنیتی منطقه ای و توازن قدرت در خاورمیانه خواهد داشت. دلیل دیگر به کاهش نقش آفرینی الزامات سطح ساختاری نظام بین الملل در مقابل سطح منطقه ای باز می گردد. در حالیکه در قالب نظام دو قطبی دوران جنگ سرد، پویش های سیاسی و ژئوپولتیک بازیگران سطح منطقه ای تابعی از فشارهای سیستمیک بین المللی و منافع بازیگران جهانی بود با فروپاشی سیستم دو قطبی شاهد استقلال بیش از بیش سطح منطقه ای در پویش های امنیتی و سیاسی هستیم. از اینرو بازیگران منطقه ای از یکسو با فشارهای ساختاری کمتری مواجه هستند و از طرف دیگر سطح منطقه ای از قدرت مانور بیشتری برخوردار شده است. لذا بازیگران سطح منطقه ای با استقلال رفتاری خاصی خط مشی خود را در قضیه سوریه دنبال می کنند و این امر منجر به افزایش وزن سطح منطقه ای و پیچیده تر شدن بحران گردیده است. یکی دیگر از دلایل حساس بودن سطح منطقه ای به رقابت های ژئو استراتژیکی بین بازیگران منطقه ای بر می گردد. عربستان سعودی که در دوره پادشاهی ملک سلمان رویکردی تهاجمی را در سیاست خارجی ریاض در پیش گرفته و به سیاست تعامل موثر سازنده جمهوری اسلامی ایران روی خوشی نشان نداده است بعید است در جریان اجلاس وین نیز تغییری در سیاست خصمانه و تندخویانه خود در قبال تهران در پیش بگیرد و به احتمال زیاد بخش زیادی از مذاکرات وین 2 به عرصه جنگ لفظی ریاض علیه تهران اختصاص می یابد.
دعوت از ایران
دعوت از ایران به اجلاس وین 2 دو بعد بسیار مهم دارد. بعد اول به دلایل دعوت از ایران به اجلاس و بعد دوم به فرصت ها و تهدیدات برآمده از ناحیه این دعوت باز می گردد. دعوت مذکور برآیند علل متفاوتی می باشد. عمده ترین دلیل دعوت ایران، به شکست تلاش های پیشین مدیریت بحران سوریه برمی گردد. مدل مدیریت بحران بازیگران به اصطلاح فعال در نشست های گذشته بیش از آنکه در پی مدیریت بحران باشد به افزایش دامنه بحران و عدم امکان مدیریت بحران در سطح منطقه دامن زده است. در این مرحله مشخص گردید حل بحران با حذف بازیگر اصلی منطقه و عدم دعوت از آن پروژه ای از پیش شکست خورده می باشد. از طرفی محاسبات اشتباه و پیش بینی ها و مشاوره های نادرست متحدان منطقه ای به بازیگران غربی در خصوص نظام سوریه و معادلات میدانی منجر به تغییر رویکرد آمریکا و اروپا در خصوص مکانیزمهای مدنظر متحدان خاورمیانه ای خود در قبال حل و فصل بحران سوریه گردید. از طرفی تبعات اجتماعی بحران مخصوصا روانه شدن سیل پناهندگان سوری به سوی اروپا نیز در پی بردن اروپا به سیاست اشتباه حذف ایران از معادلات بی تاثیر نبوده است. تضمن اینکه موفقیت های دیپلماسی ایرانی در حوزه مذاکرات هسته ای و تحولات میدانی اخیر در سوریه که به دنبال حضور نظامی روس ها صورت گرفته است از دیگر دلایل دعوت ایران به اجلاس وین دو رمزگشایی می کند.
اصلی ترین تهدید دعوت ایران به اجلاس وین 2 به تعهدات احتمالی ایران به عنوان یک بازیگر حاضر در اجلاس بر میگردد که این مسئولیت، محذوراتی را فراروی استراتژی ایران در قبال سوریه خواهد گذاشت؛ چرا که ایران علی رغم اینکه یک قدرت منطقه ای محسوب می شود اما در معادله سوریه در وین منافع و قدرت دیگر بازیگران منطقه ای و بین المللی موانعی ساختاری را بر سر راه سیاست خارجی سوری ایران قرار خواهند داد و ایران می بایست در یک چارچوب منطقه ای و بین المللی سیاست جدید خود را طراحی و به پیش ببرد.
با این وجود به نظر نگارنده فرصت های حضور ایران در اجلاس وین بر تهدیدات آن خواهد چربید. واقعیت اینست ایران بازیگری قدرتمند و با اعتماد به نفس بسیار بالا در معادلات منطقه ای می باشد و از تیم دیپلماتیک بسیار زبده و کاردانی بهره مند است. اهمیت کیفیت هیات دیپلماتیک ایرانی در قیاس با برخی بازیگران منطقه ای که همواره فارغ از پیرایه های دیپلماتیک و با رویکردی تهاجمی و غیر منطقی سیاست خود را به پیش می برند بیشتر به چشم می آید. از طرف دیگر اهمیت و حساسیت سوریه برای جمهوری اسلامی ایران بسیار بالاست و غیبت ایران در اجلاس های مربوط به سوریه می تواند در پرتو بده بستان های بازیگران منطقه ای و بین المللی بسیار هزینه زا باشد. اما در صورت حضور فعالانه و ارائه طرح ها و ابتکارات معقول و منطقی نه تنها راه بر چنین احتمالات هزینه باری بسته خواهد شد بلکه در صورت حضور فعالانه و ارائه طرح های واقع بینانه و ابتکارات خلاقانه می توان به مدل نهایی مدیریت بحران سوریه در راستای منافع استراتژیک و حیاتی کشور نیز شکل داد.
دو عامل اساسی در افزایش فرصت های دیپلماتیک حضور ایران در مقطع کنونی نقش آفرینی می کند. عامل اول اینکه در حال حاضر گفتمان امنیتی ایران در مقایسه با بازیگران رقیب بیشتر با اقتضائات سوریه همخوانی دارد و از اینرو قدرت مانور دیپلماتیک بیشتری را به مذاکره کننده گان ایرانی خواهد داد، چرا که منطق عقلایی حاکم بر نگرش سیاست امنیتی ایران در قبال بحران سوریه در گذر زمان کارآیی خود را نشان داده و این مهم در پرتو خشونت ها و اقدامات نابخردانه گروه های تکفیری در سوریه و عراق منجر به تضعیف استدلال های گفتمان امنیتی بازگیران رقیب و بازیگران نیابتی متحد آنها گردیده است. عامل دوم به این واقعیت برمی گردد که در حال حاضر معادله سوریه از حالت یک وجهی راهکار سیاسی دوره انتقالی خارج شده و به یک معادله دو وجهی مبارزه با تروریسم و راهکار سیاسی دوره انتقالی تبدیل شده است و در حال حاضر با توجه به تهدیدات برآمده از ناحیه گروه های تکفیری بنیادگرا برای نظم و امنیت منطقه ای و بین المللی، مکانیزم سیاسی سوریه در مقایسه با خطر تروریسم در وهله دوم اولویت های بحران سوریه قرار دارد و با توجه به اینکه ارتش سوریه و نیروهای حزب الله می توانند در مبارزه با تروریسم نقش کلیدی ایفا نمایند بنابراین ایران می تواند از این رهگذر بر سازوکار انتقال سیاسی بر سوریه نیز تاثیرگذار باشد. لذا ایران امکان استفاده از شرایط و فرصت های موضوع مبارزه با تروریسم در اجلاس وین در راستای سمت و سو دادن به راهکار سیاسی را داراست.
سخن پایانی
به نظر نگارنده در حال حاضر علی رغم اهمیت نقش آمریکا و همینطور روسیه به عنوان بازیگران بین المللی، بخش اصلی راه حل بحران سوریه به ابتکارات و رایزنی های سطح منطقه ای بر میگردد و حتی در صورتی که روسیه و آمریکا موفق به سازش بین منافع متضاد خود در بحران سوریه شوند، اگر در سطح بازیگران منطقه ای توافقی بین بازیگران صورت نپذیرد امکان برون رفت از وضعیت کنونی و ارائه مکانیزم سیاسی انتقالی برای سوریه وجود نخواهد داشت. این امر به معنای راهکار منطقه ای صرف برای سوریه نیست چرا که واقعیت اینست که قضیه سوریه یک بحران منطقه ای-بین المللی می باشد، بلکه مراد اینست که مهم ترین عامل تسریع کننده در یافتن راه حل برای سوریه به ابتکار و اراده سیاسی بازیگران منطقه بستگی دارد. چرا که از یکسو اختلاف نظر بین بازیگران در سطح منطقه ای نسبت به سطح بین المللی در خصوص آینده سوریه بسیار بیشتر است و از سوی دیگر ارتباطات بین بازیگران سطح داخلی با بازیگران منطقه ای بسیار قوی تر از ارتباط بازیگران سطح داخلی بحران با بازیگران سطح بین المللی می باشد. از همین رو شاید پر بیراه نباشد که نقش بازیگران بین المللی در اجلاس وین عمدتا به نزدیک کردن دیدگاه های سیاسی بازیگران منطقه ای در خصوص راهکار نهایی انتقال سیاسی و مبارزه با تروریسم معطوف است تا نزدیک کردن دیدگاه خود(آمریکا-اروپا و روسیه-چین). همزمان هر اندازه که ابتکار عمل از دست بازیگران منطقه ای خارج شود امکان ارائه و تحمیل راهکارهای غیربومی و متناسب با منافع بازیگران خارجی بیشتر می شود و این امر به تشدید پیچیدگی بحران منتهی می شود..
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]
صفحات پیشنهادی
بدون ایران نمیتوان به بحران سوریه پایان داد |اخبار ایران و جهان
بدون ایران نمیتوان به بحران سوریه پایان داد کمیسیونر ویژه سازمان ملل در امور پناهجویان با استقبال از دعوت احتمالی ایران به نشست صلح سوریه گفت بدون مشارکت ایران و کشورهای دیگر اثرگذار در سوریه نمیتوان به بحران این کشور پایان داد کد خبر ۵۴۲۸۴۸ تاریخ انتشار ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹حضور ظریف در نشست وین درباره سوریه |اخبار ایران و جهان
حضور ظریف در نشست وین درباره سوریه وزیر خارجه ایران در نشست وین درباره سوریه که روز جمعه برگزار خواهد شد شرکت میکند کد خبر ۵۴۲۹۳۷ تاریخ انتشار ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴ ۳۸ - 28 October 2015 وزیر خارجه ایران در نشست وین درباره سوریه که روز جمعه برگزار خواهد شد شرکت میکند مرضیه افخمنبيل قاووق: اگر عربستان نبود بحران سوريه و يمن حل شده بود |اخبار ایران و جهان
نبيل قاووق اگر عربستان نبود بحران سوريه و يمن حل شده بود قاووق که در یک حسینه در روستای حاروف سخن می گفت افزود زمانی که خانواده ها و هموطنان ما در معرض تهدید خطر باشند ما در جایی که باشیم قرار خواهیم گرفت عرصه ها و میدان های نبرد گواه بر این است که ما هر جا هستیم پیروز می شویمغربیها به نقش ایران در حل بحران سوریه اذعان دارند |اخبار ایران و جهان
غربیها به نقش ایران در حل بحران سوریه اذعان دارند کد خبر ۵۴۳۷۶۹ تاریخ انتشار ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۴ - 01 November 2015 یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش مهم و تاثیرگذار ایران در حل بحران سوریه گفت که پیشنهادات ایران برای حل بحران سوریه عملمنتقدان حضور ایران در مذاکرات سوریه چه میگویند؟ |اخبار ایران و جهان
منتقدان حضور ایران در مذاکرات سوریه چه میگویند مذاکرات بین المللی حل و فصل بحران سوریه که روز جمعه در وین برگزار شد نه تنها به عنوان یکی از مهمترین موضوعات مربوط به امنیت بین الملل در عرصه جهانی در مرکز توجه قرار گرفت بلکه در داخل ایران نیز از منظری دیگر به محل بحث موافقان وحضور موگرینی در نشست وین درباره سوریه |اخبار ایران و جهان
حضور موگرینی در نشست وین درباره سوریه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نشست وین درباره سوریه که این بار برای اولین بار با حضور ایران برگزار میشود شرکت می کند کد خبر ۵۴۲۹۷۳ تاریخ انتشار ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۸ ۰۵ - 28 October 2015 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نشست ویایران از راه حل سیاسی بحران سوریه استقبال میکند |اخبار ایران و جهان
ایران از راه حل سیاسی بحران سوریه استقبال میکند کد خبر ۵۴۳۱۳۶ تاریخ انتشار ۰۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳ ۱۸ - 29 October 2015 عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس با بیان اینکه ایران از حل سیاسی بحران سوریه استقبال میکند گفت غربیها میدانند که جمهوری اسلامی جزء کشورهایپذیرش جهان به نقش محوری ایران در حل بحران سوریه/شکست سیاسی دیگر برای تل آویو
توجه ویژه رسانه های شرق آسیا به حضور ظریف در وین پذیرش جهان به نقش محوری ایران در حل بحران سوریه شکست سیاسی دیگر برای تل آویو پکن - ایرنا - دعوت از ایران برای حضور در نشست مربوط به گفت وگوهای صلح سوریه در وین نشان دهنده قدرت نفوذ این کشور و نقش محوری تهران در حل بحران های بینجزئیاتی از پیشرویهای ارتش سوریه در حومه جنوبی حلب |اخبار ایران و جهان
جزئیاتی از پیشرویهای ارتش سوریه در حومه جنوبی حلب در شرایطی که روز گذشته پایتخت اتریش محل مذاکرات فشرده قدرت های منطقه ای و جهانی بر سر آینده سوریه بود عرصه تحولات میدانی در خود سوریه نیز طی روزهای اخیر تحولات مهمی را پشت سر گذاشته است در این راستا پیشروی های ارتش سوریه علیهبازتاب دعوت از ایران برای گفتوگوهای سوریه/ پیشبینی رئیس «سیا» |اخبار ایران و جهان
بازتاب دعوت از ایران برای گفتوگوهای سوریه پیشبینی رئیس سیا بازتاب دعوت از ایران برای شرکت در گفت و گوهای سوریه و سطح احتمالی حضور ایران در این گفت و گوها حمایت یک سناتور آمریکایی از وارد شدن ایران به روند گفت و گوهای سوریه تلاش مشترک روسیه و مصر برای تسهیل روند مذاکره دول-
گوناگون
پربازدیدترینها