واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: هاآرتص: مذاکرات وين موقعيت ايران را تثبيت کرد
این کنفرانس را نمی توان یک نشست بیهوده دیگر با یک سری سخنان بیهوده خواند. مهمترین تحول این دور از گفتگوها این بود که برای نخستین بار - و با رضایت آمریکا و عربستان سعودی - ایران هم در کنفرانس صلح سوریه حضور داشت و به جای بخشی از مشکل به عنوان بخشی از راه حل به آن نگاه شد.
کد خبر: ۵۴۳۷۴۰
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۰ - 01 November 2015
روزنامه هاآرتص نوشت مذاکرات وین برای میلیون ها سوری آواره حاوی خبرهای خوبی نبود اما توانست موضع ایران را بر سر میز مذاکرات تثبیت کند.
این روزنامه صهیونیستی در پایگاه اینترنتی خود و در تحلیلی به قلم زوی بارل افزود: به نظر می رسد مذاکرات وین که در روزهای پنج شنبه و جمعه با هدف بررسی راه حل های ممکن و غیرممکن برای پایان دادن به بحران سوریه برگزار شد، پس از هفت ساعت گفتگو بدون دستیابی به دیدگاه یا راه حلی جدید پایان یافت.
از نظر شش میلیون سوری که از خانه های خود آواره شده اند و چهار میلیون پناهجو که در سرمای زمستان به دنبال سرپناه هستند، بیانیه پایانی این مذاکرات حاوی هیچ موضوع جدیدی نبود. نه آنها و نه نمایندگان آنها در این کنفرانس حضور نداشتند. نمایندگان شورشیان سوریه و بشار اسد، رئیس جمهور این کشور هم در این مذاکرات جایی نداشتند. در غیاب آنها و بدون رضایت آنها بعید به نظر می رسد توافقی حاصل شود.
اما این کنفرانس را نمی توان یک نشست بیهوده دیگر با یک سری سخنان بیهوده خواند. مهمترین تحول این دور از گفتگوها این بود که برای نخستین بار - و با رضایت آمریکا و عربستان سعودی - ایران هم در کنفرانس صلح سوریه حضور داشت و به جای بخشی از مشکل به عنوان بخشی از راه حل به آن نگاه شد.
این مسئله هم در سیاست های آمریکا که با شرکت ایران در دو کنفرانس قبلی در ژنو مخالفت کرده بود و هم در سیاست های ایران که آیت الله علی خامنه ای، رهبر معظم آن به کرات اعلام کرده بود به جز بر سر برنامه هسته ای این کشور بر سر موضوع دیگری با آمریکاییان گفتگو نخواهند کرد، تغییری مهم محسوب می شود.
عربستان سعودی، رقیب سرسخت ایران هم مواضع خود را تغییر داد و برای نخستین بار وزرای امور خارجه دو کشور برای گفتگو درمورد بحران سوریه برسر یک میز نشستند. مشروعیتی که ایران پس از توافق بین المللی برسر برنامه هسته ای خود به دست آورده است از سوی دیگر کشورهای عرب از جمله مصر و کشورهای منطقه خلیج فارس نیز نادیده گرفته نشد و آنها با حضور ایران در این کنفرانس مخالفت نکردند. این روند می تواند ایران را به یک شریک برای پایان دادن به دیگر درگیری های منطقه ای مانند بحران یمن تبدیل کند.
نشست وین اساس یک راه حل جدید برای پایان دادن به بحران سوریه را نیز پایه ریزی کرد راه حلی که دیگر مبتنی بر اختلاف های میان روسیه، ایران و حکومت سوریه با آمریکا، عربستان سعودی و شورشیان سوریه نیست.
این ساختار جدید نخست تلاش خواهد کرد میان کشورهای دیگر به غیر از سوریه توافق اصولی ایجاد کند، در حالی که اسد و شورشیان سوریه در هر مرحله بازیگران ثانویه محسوب می شوند و باید تابع اجماع بین المللی باشند.
اکنون پیشنهاد برکناری اسد از قدرت ظرف شش ماه خارج از دستور کار مذاکرات است و براثر فشارهای ایران طرفهای گفتگو از طرح این درخواست که اسد در دولت انتقالی حضور نداشته باشد یا برای انتخابات آتی ریاست جمهوری نامزد نشود، خودداری کرده اند. درمورد برگزاری انتخابات در سوریه توافق بین المللی وجود دارد اما زمان بندی آن مشخص نیست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]