واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: شاید مفهوم این سخن امام امروز بیش از پیش برای ما روشن شود زیرا می بینیم که تعداد پرداخت کنندگان خمس نسبت به نمازگزاران و روزه بگیران و عزاداران و... کمتر است...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از واجبات مالی مهم که از فريضه هاى اسلامى به شمار می رود و قرآن مجيد آن را در كنار جهاد قرار داده و هر دو را از ريشه ايمان دانسته خمس است. چه اينكه نشانه صداقت ايمان، مبارزه با مال اندوزى و تطهير نفس است. در آيه 41 سوره «انفال» به طور روشن و صريح، بر اصل وجوب خمس دلالت اشاره می شود. از اين رو شيعه و سنى بر اصل آن اتفاق نظر دارند. هرچند در فرع و جزئیات اختلاف نظرهایی وجود دارد. ائمه در روایات فراوان به موضوع خمس اشاره نموده و بر آن تاکید داشته اند.
یکی از سوالاتی که ممکن است در خصوص احکام خمس به دهن متبادر شود این است که اگر مبلغی پول پس انداز داشتیم که خمس به آن تعلق می گرفت ولی یادمان نمی آمد که خمس آن را داده ایم یا نه در این صورت وظیفه ما چیست؟
در همین ارتباط در اجوبة الاستفتائات رهبر معظم انقلاب می خوانیم:
س 1034. اگر در چيزى شک داشته باشيم که خمس آن را داده ايم يا خير، ولى ظنّ غالب به پرداخت خمس آن باشد، وظيفه ما چيست؟
ج. اگر مشکوک از چيزهايى باشد که خمس به آن تعلّق گرفته است، تحصيل يقين به پرداخت خمس آن واجب است.
سوال دیگر این است که اگر به اشتباه خمس مالی را دادیم بعد فهمیدیم اصلا به آن مال خمس تعلق نمی گرفته حال وظیفه مان چیست؟ در این رابطه نیز در اجوبة الاستفتائات رهبری آمده است:
س 1036. آيا مبلغى را که به عنوان خمس مالى که متعلّق خمس نبوده، پرداختم، مى توانم بابت خمس مالى که فعلاً بدهکارم، حساب کنم؟
ج. اگر در مصارف شرعى آن مصرف شده، بابت اداى بدهى کنونى شما از خمس محسوب نمى شود. ولى اگر عين آن موجود باشد مى توانيد آن را مطالبه نماييد.
***
سه نکته:
* کمی بیشتر هم خمس بدهید ضرر نمی کنید!
مطابق سوال نخست اگر به چیزی خمس تعلق گرفت تا زمانی که یقین به پرداخت خمس آن نکرده ایم بر گردن ما باقی است. اما اگر شک داشتیم که خمس به این مال تعلق می گیرد یا خیر حکم آن بالعکس است. یعنی تا یقین نکرده ایم خمسی بر عهده ما نیست. هرچند اگر از باب احتیاط کمی بیشتر خمس بدهیم هم ضرر نکرده ایم! نهایت این است که اضافی در حکم صدقه در نامه عمل ما محاسبه خواهد شد.** جایز نیست قبل از پرداخت خمس چیزی بخرید
حضرت باقر (ع) فرموده است:«لا يَحِلُّ لِاَحَدٍ أنْ يَشْتَرى مِنَ الْخُمْسِ شَيْئَاً حَتى يَصِلَ اِلَيْنا حَقَّنا»: «براى هيچ كس جايز نيست از مالى كه خمس به آن تعلق گرفته، چيزى بخرد؛ مگر اينكه حق ما را به ما برساند». (وسائل الشيعه، ج 6، باب 1، ح 4) و در روایات دیگر تصریح شده که مقصود حق ما خمس اموال است.
*** سخن امام کاظم (ع) درباره علت خمس ندادن مردم
در روایتی از امام كاظم علیه السلام نقل شده که حضرت فرمود: «لقد یسر اللّه على المؤمنین ارزاقهم بخمسة دراهم جعلوا لربّهم واحداً واكلوا اربعة حلالا ثم قال هذا من حدیثنا صعب مستصعب لایعمل به ولا یصبر علیها الا ممتحن قلبه للایمان» خمس مالتان را بدهید تا رزق شما حلال شود، سپس فرمود: این كلام سختى است كه جز افراد با ایمانِ امتحان شده، تحمّل آن را ندارند. (وسائل، ج 9، ص 484)
شاید مفهوم این سخن امام امروز بیش از پیش برای ما روشن شود زیرا می بینیم که تعداد پرداخت کنندگان خمس نسبت به نمازگزاران و روزه بگیران و عزاداران و... کمتر است. یعنی شیعیان کمتری هستند که خمس می دهند و خیلی از شیعیان به بهانه های مختلف از زیر بار پرداخت این واجب مالی شانه خالی می کنند. جالب اینکه شاید اگر خمس مالشان را پرداخت کنند مبلغ اندکی شود که همان اندک در حلال شدن کل اموال موثر خواهد بود.
زمانبندی انتشار: 7 آبان 1394 - 13:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]