واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ آبان ۱۳۹۴ (۲۲:۷ب.ظ)
250 پلي کلينيک به مراکز درماني کشور افزوده ميشود موج - معاون درمان وزير بهداشت از اجراي طرح جديد سطح بندي خدمات به منظور کاهش هزينهها و اقدامات غير ضروري پزشکي از ابتداي سال آتي خبر داد و گفت: اين طرح با کاهش عوارض درمان و کنترل قابل توجه اقدامات غير ضروري پزشکي، تحولي بزرگ در حوزه سلامت است.
به گزارش خبرگزاري موج، محمد آقاجاني در نشست تخصصي نقش پيشگيري از اقدامات غير ضروري پزشکي در پايداري خدمات سلامت که با حضور قائم مقام وزير بهداشت، رئيس سازمان اورژانس و فوريتهاي پزشکي و شماري از مسوولان حوزه سلامت کشور عصر سه شنبه در محل وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: از شروع سال 94 يکي از اصليترين دستور کارهاي حوزه درمان وزارتخانه، کنترل هزينهها و برنامه ريزي براي پيشگيري از اقدامات غير ضروري پزشکي بوده است که اين مهم به عنوان اولويت برنامه کاري سال جاري در نظر گرفته و راه حلهايي براي آن پيش بيني شد که نتيجه برخي از آنها به دست آمده است.
وي با اشاره به وجود نواقصي در نظام اعتبار بخشي بيمارستانها و مراکز درماني که مبتني بر توليد مستندات، فضاي فيزيکي و تجهيزات بود، از طرح جديدي سخن گفت که دي ماه جاري نهايي شده و از ابتداي سال 95 به اجرا در خواهد آمد و افزود: در طرح جديد عمده وزن اعتبار بخشي به سمت افزايش کيفيت خدمات، کاهش عوارض درمان و کنترل قابل توجه اقدامات غير ضروري پزشکي است که تحولي بزرگ را به وجود ميآورد.
آقاجاني افزود: موضوع ديگر بحث سطح بندي خدمات است که به رغم کمک قابل توجه اين اقدام در کاهش هزينهها، اما اجراي آن با مقاومتهاي فراواني مواجه بوده است.
وي با بيان اينکه در سطح بندي خدمات، تلاش براي ارائه خدمات درماني و تجهيزاتي متناسب با نياز هر منطقه و شهر است، اذعان داشت: اين سخن ساده اي به نظر ميرسد اما در اجرا، مقاومتهاي محلي و مقاومتهاي سياسي و اجتماعي بسيار جدي و فراوان پيش رو دارد و در عين حال اين مقاومتها در مقابل اقدامات ديگر براي کاهش هزينه و کنترل اقدامات غيرضروري پزشکي نيز ديده ميشود.
آقاجاني همچنين از طراحي سطح بندي جديد براساس آمايش سرزمين تا پايان امسال خبر داد و ابراز اميدواري کرد با اجراي نظام جديد سطح بندي خدمات، ضمن تضمين توزيع امکانات و بهره مندي مردم از خدمات سلامت، اقدامات غيرضروري پزشکي نيز کنترل شود.
فعاليت 10 هزار متخصص و فوق تخصص در 600 کلينيک کشور
معاون درمان وزير بهداشت در ادامه با تاکيد بر اينکه نظام ارجاع بدون زيرساختها بي معني و نيازمند تعداد کافي پزشک عمومي به عنوان ارجاع دهنده در مراکز است که با اجراي طرح تحول اين وضعيت تا حدودي در مراکز بهبود يافته است، افزود: مکانيزم انتقال دستور ارجاع از طريق بستر آي تي و پرونده الکترونيک سلامت ضرورت دارد و نکته مهم ديگر در اين امر، ارجاع گيرنده يعني سطح دو و سه تخصصي است.
به گفته آقاجاني در جريان طرح تحول اقدامات جدي در اين زمينه صورت گرفته و اکنون 600 کلينيک فعال با 10 هزار متخصص و فوق تخصص خدمات سطح دو و سه را ارائه ميدهند و 250 پلي کلينيک ديگر نيز در حال ساخت است.
وي با بيان اينکه نظام ارجاع براي 23 ميليون روستايي، عشاير و ساکنين شهرهاي زير 20 هزار نفر جمعيت در مرحله طراحي نهايي است ابراز اميدواري کرد نظام ارجاع با اتکا به زير ساختهاي حقيقي براي ساکنان اين مناطق ايجاد شود.
پرهيز از سطحي نگري در تغيير روش طبابت همزمان با اجراي برنامه سطح چهارم پيشگيري
معاون درمان وزير بهداشت همچنين تغيير روش طبابت به سمت کاهش اقدامات غيرضروري تشخيصي را موضوعي پيچيده خواند و با تاکيد بر لزوم پرهيز از سطحي نگري در اين زمينه گفت: استقرار راهنماهاي باليني براي اين امر کاري دشوار و نبايد تصور کرد با يک بخشنامه و دستورالعمل قابل اجرا است.
وي از ايجاد شورايي ويژه در ارتباط با اين مهم در وزارت بهداشت و ورود جدي حوزه آموزش و انجمنهاي تخصصي براي تدوين گايد لاين ها توسط صاحبان فرآيند خبر داد و اذعان کرد: وزارت بهداشت و سازمانهاي بيمه گر براي اجراي اين امر نيازمند حمايت تمام بزرگان جامعه پزشکي است تا راهنماهاي باليني مهر تائيد بزرگان هر رشته را داشته باشند.
برنامه سطح چهارم پيشگيري بايد آسيب شناسي شود
معاون درمان وزير بهداشت اجراي موفق برنامه پيشگيري سطح چهارم را مستلزم اصلاح و تغيير نظام پرداخت به مراکز درماني، ثبت الکترونيک خدمات و آسيب شناسي نحوه اجراي برنامه دانست و بر حفظ اعتماد بين پزشک و بيمار و دربرگيري طرحها در هر دو سيستم دولتي و خصوصي تاکيد کرد.
وي با تاکيد بر اينکه مقابله کردن با خدمات غيرضرور بايد در راستاي ساير اقدامات باشد، يادآور شد: نبايد با اين اقدامات دسترسي مردم را به خدمات پزشکي کاهش دهيم؛ زيرا کاهش دسترسي مردم گاهي آنها را به ستوه ميآورد و دسترسي مردم به خدمات از اصولي است که در طراحي اقدامات پيشگيرانه براي خدمات غيرضرور بايد مورد توجه واقع شود.
آقاجاني در پايان با اشاره به اينکه گاهي گفته ميشود که افزايش تخت بيمارستاني منجر به افزايش بستري و خدمات غيرضرور ميشود، بنابراين تخت بيمارستاني را کاهش دهيم، اذعان داشت: اين ادبيات در گذشته متداول بوده است. درست است که سياست کاهش تخت و بستري در کشورهاي توسعه يافته رايج است، اما بايد پرسيد با چه شاخصي؟ با شاخص ژاپن 13.5 تخت به ازاي هر هزار نفر يا ايران 1.5 تخت به ازاي هر هزار نفر. بنابراين بايد ببينيم در چه شرايطي هستيم ما اکنون در زمينه تخت بيمارستاني عقب هستيم و بايد آن را بهبود ببخشيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]