واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: نزاویسیمایا گازتا:چه کسی اسد را وادار به برگزاری انتخابات کرد؟
نزاویسیمایا گازتا نوشت: دو روز بعد از برگزاری دیدار وین در رابطه با سوریه، رئیس جمهور بشار اسد در خصوص ایجاد اصلاحات در قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد مجلس و انتخابات پیش از موعد ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرد. وی در گفتگو با اعضای هیأت مجلس از روسیه در این خصوص سخن گفت. اما، کارشناسان در مشروعیت انتخابات تردید نشان می دهند و این پرسش را مطرح می کنند که برگزاری انتخابات به نفع چه کسی خواهد بود.
به گزارش نامه نیوز، این بیانات اسد بلافاصله بعد از آن ایراد شد که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی «روسیه 1» دولت سوریه را برای آماده شدن به برگزاری انتخابات مجلس و ریاست جمهوری فرا خواند. در ارتش آزادی بخش روسیه سخنان لاوروف را به منزله تلاشی برای حفظ اسد بر سر قدرت ارزیابی کرده اند: مخالفان در عمل با نامزدی رئیس جمهور کنونی در انتخابات ریاست جمهوری مخالفت می کنند.
الکساندر شومیلین، مدیر مرکز تحلیل مناقشات خاور نزدیک در انستیوی آمریکا و کانادا در آکادمی علوم روسیه، این پرسش را مطرح می کند که برگزاری انتخابات آینده به نفع چه کسی خواهد بود و مشروعیت این انتخابات را که فقط در 17 – 15 درصد از خاک تحت کنترل دولت در این کشور برگزار خواهد شد، زیر سوال می برد. این کارشناس در گفتگو با نشریه «نزاویسیمایا گازتا» گفت: «برگزاری این انتخابات به نفع چه کسی خواهد بود، با چه تعداد از نامزدهای انتخاباتی این انتخابات برگزار خواهد شد؟ از لحاظ تئوری، این تصور وجود دارد که نامزدهای تمامی «گروه های میهن پرست و مخالف» در این انتخابات شرکت خواهند داشت. روشن است که این یک نمایش سیاسی است و آن را باید مانند بیانات اسد در خصوص آمادگی برای کناره گیری از قدرت و این که گویا به دنبال حفظ قدرت نیست (به عنوان دعوت برای برگزاری انتخابات)، در معنای ظاهر سازی ارزیابی کرد، نه در معنای تام کلمه».
اوضاع در سوریه و جنگ با گروهک تروریستی «دولت اسلامی» (داعش) که در روسیه ممنوع اعلام شده است، موضوع اصلی در چارچوب مذاکرات وین بود که جمعه گذشته برگزار شد. در پایتخت اتریش، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، فریدون سینیر اغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، و فدریکا موگرینی، نماینده ارشد اتحادیه اروپا در امور بین الملل و سیاست امنیتی، با یکدیگر دیدار کردند.
این دیپلمات ها در نهایت نیز موفق نشدند آینده اسد را روشن سازند، اما آنان در خصوص جستجوی راه حل سیاسی برای این مناقشه براساس طرح «ژنو 1» به توافق رسیدند که قبل از پیدایش داعش و در سال 2012 میلادی، تنظیم شده بود. این طرح، تشکیل ارگان انتقالی دولت با شرکت مخالفان را پیش بینی می کند که مسئول تدوین قانون اساسی جدید خواهد بود. طرفین می توانند تا 30 اکتبر به مذاکرات خود ادامه دهند، اما در قالب وسیع تری: لاوروف برای جذب ایران، اردن، مصر، قطر و امارات متحده عربی به جریان مذاکرات پافشاری دارد. کری نیز احتمال جذب ایران و اردن را رد نکرد، اما به طور مستقیم نیز از آن حمایت نکرد. موگرینی نیز افزود که «ایران می تواند بخشی از این روند باشد».
اما، کارشناسان در این مورد تردید دارند. شومیلین طی تفسیری از آمادگی اردن برای اجرای عملیات هوایی مشترک با روسیه در سوریه، گفت: «من احتمال پیوستن ایران به این مذاکرات را باور ندارم، اما برای ایجاد موازنه در ائتلاف، می توان جذب اردن به آن را منتفی کرد. نباید بیانات عمان را بزرگ جلوه داد: او از همبستگی موضع کل عرب ها حمایت می کند، اگرچه، احتمال دارد، اقدامات گسترده تری نیز انجام دهد».
کری بعد از دیدار از وین، عازم اردن و سپس، عربستان سعودی شد و در آنجا، با سلمان شاه دیدار کرد و با وی در خصوص افزایش حمایت ها از شورشیان در سوریه به توافق رسید. هم ریاض و هم واشنگتن خواهان برکناری اسد هستند. اریک شولتس، سخنگوی رسمی کاخ سفید، مذاکرات اسد و پوتین در مسکو را «غیر سازنده» خواند. مارک تونر، معاون رئیس سرویس مطبوعاتی وزارت امور خارجه آمریکا، تصریح کرده که واشنگتن معتقد است، «رژیم سوریه فاقد قابلیت حیاتی است» و اسد «باید کنار رود تا دولت انتقالی تشکیل شود». اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، باور دارد که روسیه «تنها از رژیم اسد حمایت می کند» که باعث دامن زدن به جنگ داخلی در این کشور می شود.
حتی، در غرب نیز به خوبی درک می کنند که در قبال ظهور داعش دست روی دست گذاشته شده است. تونی بلر، نخست وزیر سابق انگلیس، در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی «سی اِن اِن» اذعان داشته که حمله ائتلاف غرب به عراق، یکی از دلایل اصلی در پیدایش داعش است. وی همچنین، به خاطر خطاها در عملکرد سرویس اطلاعاتی عذر خواهی کرد.
روسیه به شورشیان ارتش آزادی بخش سوریه پیشنهاد کرده که در اقدامات خود با مسکو علیه داعش، هماهنگی به وجود آورد، اما این ارتش این پیشنهاد را رد کرد. احمد سعود، سخنگوی ارتش آزادی بخش سوریه، اعلام کرده که روسیه «نمی تواند با شورشیان همکاری کند و همزمان با آن از رژیم بشار اسد نیز حمایت کند». در حال حاضر، غرب، روسیه و شورشیان نمی توانند در خصوص مبارزه مشترک علیه جهادیون داعش و جناح نظامی «القاعده» در سوریه – گروهک «جبهه النصره» - به توافق برسند. طی روزهای اخیر در سوریه، چهار نفر از افسران بلند پایه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران که در حمایت از اسد می جنگند، کشته شدند. در این میان، شبه نظامیان ارتش آزادی بخش سوریه نیز ابو سلیمان المصری، یکی از رهبران گروهک «جبهه النصره»، را در منطقه حلب به قتل رساندند.
منبع: تیک
۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]