واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جنگ افروزي واشنگتن در حياط خلوت پكن
با مستقر شدن ناو جنگي «يو اس اس لاسن» در درياي چين جنوبي، تنش بين پكن و واشنگتن وارد مرحله جديدي شد كه واكنش تند چين را در پي داشت. پكن در اعتراض به اين مسئله سفير امريكا را احضار كرد.
به گزارش «جوان»، مناقشات ارضي در درياي چين جنوبي روز به روز ابعاد وسيعتري به خود گرفته و به مناقشهاي جهاني تبديل شده است. امريكا بار ديگر با ورود نظامي به حياط خلوت چين به تشديد تنشها در اين منطقه دامن زد؛ مسئلهاي كه واكنش شديد پكن را در پي داشته است. يك مقام دفاعي امريكا اظهار كرد كه اين كشور روز سه شنبه يك ناوشكن مجهز به موشك هدايت شونده را به فاصله 12 مايل دريايي جزاير مصنوعي احداث شده از سوي چين در درياي چين جنوبي اعزام كرد. به گزارش خبرگزاري رويترز، اين مقام امريكايي اظهار كرد: «ناوشكن يو اس اس لاسن اقدام به گشت زني در نزديكي صخرههاي دريايي سوبي و ميسچيف در مجمع الجزاير اسپراتلي كرده است.» جزاير اسپراتلي مورد مناقشه كشورهاي حاشيه درياي جنوبي چين بوده و ساخت و ساز اخير چين در اين جزاير و ايجاد جزاير مصنوعي در آن، تنش بين كشورهاي حاشيهاي اين دريا را بالا برده و بهانهاي براي حضور بيشتر نظامي امريكا در منطقه شده است.
واكنش شديد پكن
ورود ناو امريكايي به درياي چين جنوبي واكنش پكن را به دنبال داشته است. سخنگوي وزارت امور خارجه چين گفت كه ناوشكن امريكايي لاسن «به طور غيرقانوني وارد آبهاي ساحلي» اين كشور شده و افزود: «دولت جمهوري خلق چين با قاطعيت با اقدام هر كشوري كه به بهانه آزادي عبور و مرور دريايي يا هوايي حق حاكميت و امنيت ملي چين را نقض كند به شدت مخالف و نسبت به آن معترض است.» به گزارش بيبي سي، وي افزود: «دولت چين مصمم است كه به هر ترتيب از حق حاكميت ارضي خود دفاع كند و به «هر اقدام تحريكآميز عمدي در نقض اين حق» واكنش لازم را نشان خواهد داد.»
وزارت خارجه چين از امريكا خواسته است تا اعتراض اين كشور را جدي بگيرد و فوراً درصدد اصلاح اشتباه خود برآمده و در آينده نيز از دست زدن به هر حركت تحريك آميزي كه بتواند حق حاكميت چين را مخدوش كند خودداري ورزد. تصميم نيروي دريايي امريكا در اعزام يك ناوشكن به جاي شناورهاي كوچكتر براي گشتزني به اين منطقه و تأكيد بر اينكه اين نوع گشتزنيها ادامه خواهد يافت ميتواند باعث سردي روابط بين دو كشور شود. كره جنوبي كه يكي از متحدان اصلي واشنگتن در منطقه است نسبت به ورود ناو امريكا به درياي چين جنوبي موضع محتاطانهاي در پيش گرفت. سخنگوي وزارت خارجه كره جنوبي گفت: «سئول درباره حضور ناو امريكايي در درياي جنوبي چين كه مورد ادعاي پكن است تحقيق و بررسي ميكند.»
به اعتقاد بسياري از تحليلگران، يكي از مهمترين نقاط كانوني و بحراني نظام بينالملل در آسياي شرقي و آسياي جنوب شرقي بين بازيگران بينالمللي است و امريكا در تلاش است تا مانع از قدرت يابي چين شود و اجازه نفوذ ژئوپلتيك را از اين كشور بگيرد. درياي چين جنوبي كه در حد فاصل اقيانوس آرام و اقيانوس هند قرار دارد، از مهمترين خطوط حمل و نقل استراتژيك در جهان محسوب ميشود و يك سوم از تجارت جهاني از طريق مسيرهاي آبي نزديك به اين مناطق انجام ميشود.
تلاش امريكا براي مهار چين
امريكا يك ماه پيش پيمان اقتصادي «مشاركت ترانس پاسيفيك» را با كشورهاي آسياي شرقي امضا كرد تا نفوذ اقتصادي خود در اين منطقه را افزايش دهد و الان نيز با حضور نظامي در منطقه سعي در به چالش كشيدن قدرت نظامي چين دارد. برخي ناظران معتقدند پيمان تجاري نوظهور مشاركت دو سوي اقيانوس آرام، اهرم اقتصادي امريكا براي پيروز شدن بر چين در مبارزه قدرت در آسيا خواهد بود. امريكاييها تلاش ميكنند با بزرگنمايي خطر چين براي همسايگانشان زمينه را براي قراردادهاي سنگين تسليحاتي خودشان فراهم كنند، البته چين با گسترش روابط با همسايگانش تلاش كرده اين تنشها را كم كند ولي با اين وجود اختلاف اساسي اين كشور با همسايگانش بر سر تسلط بر درياي چين جنوبي همچنان وجود دارد. چينيها اخيراً در حوزه نيروي دريايي خود پيشرفتهاي خوبي را بهدست آوردهاند و اين مسئله امريكاييها را نگران كرده است. امريكاييها تلاش ميكنند با ايجاد تنش در درياي چين جنوبي توسعه نظاميگري چين در دريا را نيز دچار وقفه كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]