واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: متون مقدس در داستان و رمان معاصر ايراني/2فيروز زنوزي جلالي:رمان ايراني از متون مقدس برداشت حرفهاي نداشته است
گروه ادب: به موازات آنچه در ادبيات دنيا ميبينيم، استفاده از متون مقدس در رمان و داستان معاصر ايران بسيار كم و غيرحرفهاي بوده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) «فيروز زنوزي جلالي» نويسنده و منتقد، با بيان اين مطلب، افزود: يكي از روشهاي مورد استفاده افراد براي سود بردن از يك اثر ديگر، مستقيمگويي است كه در ادبيات چندان مورد قبول نيست؛ چراكه ادبيات حرفهاي يعني غير مستقيمگويي.
وي با اشاره به جايگاه مقدس برخي متون گفت: استفاده از متون مقدس در هنرهاي ديگر ساحت ظريف و شكنندهاي است و بايد به شكلي زياد مراقب بود. نويسندهاي كه ميخواهد وارد اين عرصه شود نميتواند با دانش عامه خود بنويسد. يكي از ضعفهاي نويسندگان ما اين است كه با دانش دمدستي وارد اين عرصه ميشوند كه نتيجهاش به هيچ عنوان اهل فن را رازي نميكند.
زنوزي كه خود در رمان «مخلوق» به قرآن نظر داشته است، نويسنده غير ايراني را در استفاده از متون مقدس در آثار خود موفقتر دانست.
وي با اشاره به «گالدوس» نويسنده اسپانيايي اثر او رمان «نازارين» را از آثار موفقي دانست كه توانسته است از متون مقدس براي خلق اثري حرفهاي و قابل قبول سود ببرد.
اين منتقد ادبي اظهار كرد: پس از انقلاب، يكي از انواع ادبي ما ادبيات مذهبي شد. اما دوستان ما سينهزني و نوحهخواني ادبي راه انداختند و شروع به مستقيمگويي كردند. اين نوع نگارش كار يك نويسنده حرفهاي نيست. آثار آنها بيشتر «روايت» و «اغراق بيش از حد» غير حرفهاي است كه با روح رمان و داستان نيز همخواني ندارد.
وي با انتقاد از توليد اينگونه آثار سطحي كه در شان متون مقدس نيستند، هشدار داد: اين برداشتهاي سطحي و غير حرفهاي از متون مقدس كه در بازار كتاب ديده ميشود، هيچ گِرِه و جاذبهي هنري براي مخاطبان ندارند. بيشتر تكرار داشتههايي است كه خود ما هم ميدانيم و نويسنده در ارايه آنها به صورت يك اثر هنري، هيچ كار خاصي انجام نميدهد.
زنوزي از چهرههاي نسبتاً موفقي است كه توانسته در حدي قابل قبول از متون مقدس به شكلي هنري سود ببرند به آثار «علي موذني» اشاره كرد و افزود: براي خلق اثري قابل قبول، نويسنده بايد تحقيق جدي كرده باشد. البته اين مسئله به دليل مشكلات مالي موجود در عرصه فعاليتهاي ادبي، بهويژه نويسندگان، كمي دشوار است.
نويسنده رمان «قاعده بازي» با بيان اين حرف كه گاهي نويسندگان كار را جدي نميگيرند و گاهي نيز از وارد شدن به اين حوزه اضطراب دارند، گفت: نويسنده بايد در هر حوزهاي كه وارد ميشود مسئله را جدي بگيرد و جدي گرفتن استفاده از متون مقدس بسيار مهم است. برخي نيز نسبت به وارد شدن در اين حوزه اضطراب دارند كه فكر ميكنم اين مشكل را ميتوان با تحقيق خوب و هنر نويسندگي برطرف كرد.
زنوزي ادامه داد: مقوله نقد نيز از ديگر نكاتي است كه ميتواند به خلق آثار موفق در اين عرصه كمك كند. ما نياز به نقد منصفانهاي داريم كه كاستيهاي ما را نشان ميدهد. از طرفي نويسنده بايد ظرفيت اين نقد را داشته باشد؛ چراكه ما در بيشتر مواقع ضعفهاي خود را نميپذيريم و بدون اطلاع دست به تكرار ميزنيم.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 372]