واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبری مهر؛
گره کور بر هنر ۷۰۰ساله خراسان جنوبی/طرحهای بنیادی فرش خاک میخورد
شناسهٔ خبر: 2951013 - سهشنبه ۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۶
استانها > خراسان جنوبی
بیرجند-فرش دستباف خراسان جنوبی درحالیکه آوازه جهانی دارد اما گره کور بر مشکلات آن خورده و این روزها در زمینه صادراتی هم حال روز خوشی ندارد. خبرگزاری مهر-گروه استانها: فرشهای بافت خراسان جنوبی مشهورترین فرشهای ایران درگذشته بوده که تاریخچه آن به دوران حکومت شاهرخ میرزا در هرات برمیگردد و حدود ۷۰۰ سال پیش در این منطقه بافته میشد. بافت قالی در اکثر روستاها و شهرستانهای این استان رواج دارد بهطوریکه بیش از ۸۰ درصد ساکنان روستاها به این حرفه اشتغال داشتهاند و از مناطق مهم بافت قالی میتوان به مود، درخش، گسک، چاج، آسیابان، تقاب، نوکاند، سربیشه، القار، خوسف، باغستان، کوشکک، خسروآباد، نهارجان، شاخنات، فورخاص، دره عباس، رجنوک، سرچاه و فضل آباد اشاره کرد. آوازه و شهره جهانی فرش دست باف تا به آنجا بوده که بیش از ۹۰ درصد تولیدات فرش دستباف استان درگذشته به اروپا صادرات میشده است اما اکنون هرساله شاهد کاهش صادرات هنر اصیل مردمان این دیار هستیم. علیرغم این پیشینه درخشان که فرش دست باف خراسان جنوبی دارد اما رسیدگی به مشکلات آن مورد بیتوجهی قرارگرفته است و فرش استان در حسرت نام و اعتبار ازدسترفته است. یكی از مشكلات اساسی حوزه صنعت فرش دست باف خراسان جنوبی عدم وجود زیرساختهای توسعه فرش در استان است که نیازمند کمک مسئولان در سطح استانی و ملی به این هنر اصیل ایرانی دارد.
صادرات فرش دستباف خراسان جنوبی ۲۰ درصد کاهش یافت رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار مهر، از کاهش ۲۰ درصدی صادرات فرش دستبافت استان از ابتدای سال جاری خبر داد و افزود: میزان صادرات فرش دستبافت استان در ۶ ماهه اول سال بیش از ۴۰ هزار مترمربع بوده است. محمد حسن کامیابی مسک ارزش ریالی فرشهای صادراتی استان را در نیمه نخست سال جاری ۴.۵ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: میزان تولیدات فرش دستباف در خراسان جنوبی در ۶ ماهه نخست سال حدود ۲۴ میلیارد تومان بوده است. وی فرش خراسان جنوبی را یکی از شاخصترین برندهای جهان دانست و گفت: بیش از ۹۰ درصد فرش استان درگذشته صادر میشده است اما اکنون شاهد کاهش روند صادرات فرش استان هستیم. وی بابیان اینکه فرشهای تولیدی استان در نقشههای ریزه ماهی، خشتی، نایین، ایلیاتی و نقوش متفرقه بافته میشود، افزود: دراینبین بیشترین تولیدات فرش در نقشههای ریزه ماهی که از اصیلترین نقشهها بوده، بافته میشود. کامیابی بابیان اینکه تعداد ۵۰ هزار بافنده بهصورت تماموقت، پارهوقت و یا فصلی در خراسان جنوبی به بافت فرش اشتغال دارند تصریح کرد: از این تعداد تنها پنج هزار و ۲۰۰ نفر از مزایای بیمه قالیبافان برخوردار شدهاند که ۱۱ درصد قالیبافان را شامل میشود. چهار طرح بنیادی فرش پس از ۹ سال همچنان در انتظار اعتبار وی عنوان کرد: برای رونق و ارتقای کیفیت فرش دستباف منطقه و کوتاه کردن دست واسطهها و افزایش سهم بافنده از ارزشافزوده فرش، اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی ۴ طرح زیربنایی شامل فروشگاه اینترنتی تولید سفارش پذیر فرش دست باف، ایستگاه تهیه و توزیع مواد اولیه مرغوب به قیمت تمامشده، نمایشگاه دائمی فرش دست باف و آموزشگاه جامع حرف فرش دستباف را به دولت ارائه کرد. وی بابیان اینکه این طرحها در سال ۸۶ در سفر دوم هیئت دولت نهم به استان ارائهشده بود، ادامه داد: علیرغم تصویب طرحها در کمیته فرش استان، کارگروههای بازرگانی و اقتصادی استانداری و تأیید ریاست مرکز ملی فرش ایران و تصویب وزیر صنعت معدن و تجارت در مهرومومهای اخیر متأسفانه هیچگونه اعتباری به این طرحها اختصاص داده نشده است. رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی افزود: اجرای این طرحها علاوه برافزایش کیفیت تولیدات، سبب افزایش صادرات این کالا با برند خوب و مستقیم از خراسان جنوبی میشود.
هیچگونه تسهیلاتی پرداختنشده است کامیابی گران شدن مواد اولیه مرغوب از یکسو و عدم تمکن مالی بافندگان از سوی دیگر را تهدیدی برای فرش دستبافت دانست و افزود: متأسفانه روی آوردن به مواد اولیه نامرغوب از طرف بافندگان افزایشیافته است که گسترش آن میتواند آسیب جدی به برند فرش منطقه وارد کند. رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف خراسان جنوبی افزود: در سال ۹۴ هیچگونه تسهیلاتی تاکنون به بافندگان غیر تحت پوشش نهادها داده نشده است. خراسان جنوبی استانی استثنایی است و فرشهایی که سایه نام این منطقه و شهرهایی نظیر مود و درخش بر سر آنها افتاده از مشهورترین فرشهای ایران بودهاند اما هنوز آنطور که حق این هنر اصیل ایرانی است در این منطقه به آن توجه نشده است استانی که ۱۷ سال خشکسالی را تجربه کرده و مردم در روستاها به دلیل رونق نداشتن کشاورزی و دامداری با مشکلات معیشتی روبرو هستند توجه به صنعت فرش آن میتواند مؤلفهای نیز برای رونق اقتصادی منطقه باشد. خبرنگار: فائزه زیراچی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]