واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد؛
عوارض زیستمحیطی در شهرکسازی اردبیل/نقشه توسعه لکه سبز ندارد
شناسهٔ خبر: 2950881 - سهشنبه ۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۴
استانها > اردبیل
اردبیل- توسعه شهر اردبیل طی سالهای اخیر غافل از مؤلفههای صیانت از محیطزیست، موجب شده شهرکهای جدید التاسیس از همان بدو اسکان اولیه با مشکلات متعدد مواجه شوند. خبرگزاری مهر- گروه استانها: هنوز مشکلات بافت فرسوده، ترافیک شهری، کمبود فضای سبز، وضعیت نامناسب معابر و آسفالت نبودن برخی از معابر، جویهای آبی که با هر بارش باران سرریز میشود و وضعیت جمعآوری پسماند در سطح شهر اردبیل رفع نشده که شهرکهای جدید التاسیس هرروز باخبرهای متعددی از مشکلات زیستمحیطی تیتر رسانه ها میشوند. بطوریکه مشکل پسماند، فاضلاب، فضای سبز و حتی وضعیت ساختوساز در شهرکهای جدید نگرانیهایی را به دنبال داشته و مدافعان محیطزیست را به گلهمندی واداشته است. مشکلات زیستمحیطی نهتنها در شهرکهای جدید التاسیس موجب تشدید مشکلات قبلی در مناطق مرکزی شهر شده بلکه در سکونتگاههای غیررسمی نیز چهره متفاوتی به شهر داده و حال و هوای زندگی شهری را بهمراتب کمرنگتر کرده است. محیط زیستی ها معتقدند چنین شکلی از توسعه بیتوجه به طرحهای جامع و تفضیلی شهری است و میرود تا در آینده نزدیک اردبیل را با بحرانهای زیستمحیطی مواجه سازد. تا جایی که اگر متولیان بهموقع به رفع مشکلات و مهار و کنترل آن اقدام نکنند طولی نمیکشد که بسیاری از مشکلات زیستی در شهر اردبیل به معضلات دائمی تبدیلشده و حلوفصل آن امکانپذیر نخواهد بود. موضوع همیشگی پسماند در حال حاضر مرکز استان اردبیل نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که به عبارتی نزدیک به نیمی از جمعیت استان را شامل میشود. مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان اردبیل تأکید دارد که وضعیت ساماندهی پسماند در اردبیل مطلوب نیست و هرچند تا پایان امسال دفن برای شهرهای پرجمعیت ممنوع است اما عملاً در این خصوص هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیدیم. سید رضا موسوی به خبرنگار مهر تأکید کرد: تولید سرانه ۸۲۰ گرم زباله برای هر شهروند یک زنگ خطر است و متأسفانه میزان تولید زباله در اردبیل بیش از میانگین بوده و همین موضوع عوارض زیستمحیطی به دنبال داشته است.
وی در حالی برای چندمین بار به موضوع مدیریت جامع پسماند در اردبیل تأکید کرد که این مهم همچنان مورد بیتوجهی است و طرحهایی ازجمله تفکیک زباله از مبدأ، تولید کمپوست و برق و ایجاد کارخانههای بازیافت همچنان معلق است. از سویی اردبیل سودای تبدیلشدن به کلانشهر را داشته و هرروز شهرکهای جدیدی از گوشه و کنار آن سر بیرون میکشند و تمامی این مشکلات در وضعیتی است که شهرداری اردبیل نیز تأکید دارد که تمام امکانات خود را به کار بسته تا جمعآوری زباله به شکل مطلوب انجام شود و بااینوجود منابع محدود است. فاضلابهایی که منابع زیرزمینی را تهدید میکنند درعینحال فعالان زیستمحیطی به دغدغه تصفیه فاضلاب نیز تأکیددارند که در حال حاضر در برخی شهرکهای جدید نهتنها تدبیری برای آن نشده بلکه به تهدید محیطزیست تبدیلشده است. مشکلات فاضلاب مساکن مهر که قرار بود بهعنوان مساکن امن اقشار کمدرآمد باری از دوش دولت بردارد امروز تشدید شده و محیط زیستی ها میگویند همین فاضلاب با تراکم جمعیتی ساکنان شهرکها بهزودی منابع آبی را آلوده خواهد ساخت. بطوریکه وضعیت نامطلوب ساختوساز در شهرک کوثر و شام اسبی که با حفر چند 10 متر زمین به آبهای زیرزمینی میرسد نگرانکننده بوده و مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان معتقد است به دلیل اینکه تراکم جمعیت در مترمربع بالا است و تولید پساب نیز بهتبع بالا خواهد بود بیشک این معضل باید در کوتاهمدت رفع شود. وی افزود: اگر شبکه فاضلاب درست طراحی نشود ازجمله در شهرکهای نامبرده ممکن است فاضلاب آبهای زیرزمینی را آلوده کند و در چنین وضعیتی نهتنها ساکنان این شهرکها بلکه تمامی شهر از عوارض زیستمحیطی آن متأثر خواهند بود. موسوی تأکید دارد که مشکلات فاضلاب تنها در شهر اردبیل محدود نیست و بهعنوانمثال مسکن مهر نمین با مشکل فاضلاب مواجه بوده و به دلیل اجرای شتابزده این پروژه امروز شاهد عوارض زیستمحیطی هستیم.
در پاسخ به برنامههای شورای شهر و شهرداری اردبیل در رفع مشکلات زیستمحیطی ازجمله فاضلاب عضو شورای شهر اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: ضروری است مسئولیت جمعآوری و تصفیه فاضلاب به شهرداری اردبیل واگذار شود. علیرضا سلیمانی معتقد است هرچند در حال حاضر این مسئولیت از طریق شرکت آبفای شهری اجرا میشود شهرداری میتواند بر اجرای بهینه آن نظارت کند و راسا مسئولیت ساخت تصفیهخانه و مدیریت فاضلاب را بر عهده بگیرد که حتی برای شهرداری درآمد پایدار نیز داشته باشد. تغییر کاربری فضای سبز باوجود کمبودها در وضعیتی که متولیان نبود امکانات و اختیارات را بهانه کافی برای بروز و ظهور مشکلات میدانند، محیط زیستی ها این دغدغه را مطرح میکنند که به فراخور اختیارات چه اقداماتی صورت گرفته است؟ مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان ازجمله معضلات جدی فضای شهری را کمبود فضای سبز میداند و تأکید دارد که بااینوجود برخی فضاهای سبز بدون اینکه معوضی برای آن اعلام شود تغییر کاربری پیدا میکنند. موسوی متذکر شد: بهعنوانمثال در سرعین ۵۰۰ مترمربع فضای سبز به کاربری دیگر تبدیل میشود بدون اینکه معوض آن مشخص شود و ما هرچقدر نسبت به این موضوع پافشاری داریم که به دلیل کمبودها معوض اعلام کنید مورد غفلت است. وی تصریح کرد: در آینده برای داشتن جامعه سالم و بانشاط باید فضای شهری نیازهای زیستی را پاسخ دهد و ازجمله آن توسعه مطلوب و استاندارد فضاهای سبز است. مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان بروز بسیاری از مشکلات را به دلیل بیتوجهی به طرح جامع و تفضیلی مدیریت شهری میداند و معتقد است درصورتیکه طرح مناسبی تدوینشده و مورداستفاده نیز قرار گیرد شاهد این حجم از مشکلات نخواهیم بود.
مدیریت یکپارچه شهری نداریم این دغدغه در حالی پاسخی نیافته که عضو شورای اسلامی شهر اردبیل بروز بسیاری از مشکلات را به دلیل نبود مدیریت یکپارچه شهری میداند. سلیمانی معتقد است تا زمانی که مدیریت یکپارچه شهری در شهرداریها شکل نگرفته است بسیاری از مشکلات فعلی ازجمله در زیست محیط شهرها پابرجا خواهد بود. رئیس گروه فنی و عمرانی شورای اسلامی شهر اردبیل ارتقا و بهبود کیفی شاخصههای زیستمحیطی را از عوامل ارتقا معنوی شهر دانست و تصریح کرد: در شهرهای توسعهیافته توجه ویژهای به این منظور شده و نسبت به ارتقا معنوی و نه صرفاً مادی شهر تلاش میشود. وی تأکید دارد تا زمانی که ارتقا مادی شهر بر ارتقا معنوی استوار نباشد پابرجا نخواهد بود و نباید وظیفه شهرداری و شورا را صرفاً در مسائل عمرانی و فضاهای شهری محدود کرد. کمیتههایی که خروجی محسوس ندارند ازجمله پیشنهادهایی که سلیمانی در این خصوص با خبرگزاری مهر مطرح کرده است ایجاد کمیته حفاظت از محیطزیست با مشارکت دستگاههای متولی است که بتوانند در راستای ارتقا مؤلفههای صیانت پایدار اقدام کنند. بااینوجود نهتنها کمیتهای با همین محور تشکیلشده بلکه جلسات متعددی نیز در راستای مشکلات زیستمحیطی استان تشکیلشده که به نظر میرسد تاکنون به جمعبندی و ارائه پیشنهاد عملی نرسیده است. فعالان محیطزیست معتقدند مشکلات زیستمحیطی شهرکهای جدید التاسیس در حالی رو به افزایش است که هر شهروند بهطور تقریبی دوسوم از عمر خود را در منزل مسکونی با همین مشکلات سپری میکند و چنین وضعیتی بهدوراز آرمانهای شهر مطلوب برای شهروندان است. خبرنگار: ونوس بهنود
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]