واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: ورنيبافي؛ هنري با يكصد سال قدمت كه براساس نياز بازار بافته ميشود محدوديت بازاريابي و صادرات از دلايل افت ورني است
خبرگزاري دانشجويان ايران - اردبيل
سرويس: صنايع دستي
ورني يكي از دستبافتهاي منحصربهفرد مردم استان اردبيل است كه از ديرباز در اين منطقه رونق خاص داشته است.
به گزارش خبرنگار بخش صنايع دستي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ورني نوعي دستبافت زيبا و پشمين يا ابريشمي است كه بهعنوان زيرانداز و در برخي مناطق بهعنوان روانداز يا تزيين آلاچيق بهكار ميرود.
اين صنايع دستي روي دار بهصورت عمودي، بدون نقشه و ذهني توسط زنان عشاير و مناطق روستايي بافته ميشود. معمولا مواد اوليه براي تهيهي ورني، پشم، پنبه و كنف موي حيوانات است كه نوع و شكل آن در ميان عشاير مختلف، تفاوت ميكند.
قدمت اين هنر بهطور كامل مشخص نيست؛ ولي صاحبنظران قدمت آنرا به يك قرن پيش تخمين ميزنند. براساس بررسيهاي انجامشده، توليد ورني در يكصد سال اخير، در دشت مغان مرسوم شده و محل اصلي توليد آن در منطقهي قرهداغ در كشور آذربايجان كنوني بوده است كه براثر روابط و علاقههاي فرهنگي عشيرهيي و ترددهاي كه در دو طرف رودخانهي ارس انجام شدهاند، بهتدريج توليد ورني در ميان عشاير رايج شده است.
برخي صاحبنظران نيز بافت نخستين ورني را به منطقهي شوماخي در قفقاز نسبت ميدهند؛ ولي بيشتر توسط ايل «ائل سون» و بهخصوص «ارسباران» كه در مناطق ارسباران و گرمادوز و دشت مغان استان اردبيل و آذربايجان شرقي سكونت دارند، توليد ميشود.
ورنيها بيشتر به رنگ لاكي، سرمهيي، سفيد پيازي، آبي و قهوهيي روشن هستند و در ابعاد مختلف براي پشتي، پادري، قاليچه، كناره و قالي توليد ميشوند.
طرحهايي كه روي ورني نقش ميبندد، معمولا برگرفته از محيط زيست و انعكاس آن در اذهان زنان و دختران عشايرند.
نقشها بهكار رفته معمولا شكلهاي حيوانات اهلي و وحشي از جمله گوزن، آهو، گرگ، خروس، شتر، ببر، روباه و انواع پرندگان و اشكال هندسي و انتزاعياند كه زيبايي دوچنداني به اين صنايع دستي ميبخشند.
جليل جباري ـ معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان اربيل ـ در توصيف ورني به خبرنگار بخش صنايع دستي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: ظرافت و لطافت بافت طرح و نقشهاي متنوع و زيباي ورني، هر فردي را به خود جذب ميكند. نوع بافت آن از جنس ابريشم از ظرافت و زيبايي خاصي برخوردار است و از نظر وزن، سبكتر و كمحجمتر از نوع پشمي آن است.
وي ادامه داد: ورني از لحاظ صادرات در درجهي نخست توليدات صنايع دستي استان اردبيل است. بهطوري كه اين بافته بهجز اينكه به كشورهاي اروپايي مانند انگلستان، ايتاليا و آلمان صادر ميشود، در بازارهاي داخلي كشور نيز فروش خوبي دارد.
او با بيان اينكه در سطح استان اردبيل، كارگاههاي آموزش ورني بهصورت مقدماتي فعالاند و سالانه 300 نفر در اين مراكز آموزش ميبينند، اظهار كرد: اكنون 15 هزار نفر از جمعيت استان به بافت ورني اشتغال دارند و روزانه هر فرد، پنج ساعت از وقت خود را به بافت ورني اختصاص ميدهد.
معاون صنايع دستي استان اردبيل مشكل بازاريابي و محدوديت صادرات را به خارج از كشور از دلايل افت اين هنر ـ صنعت در سطح استان اردبيل در سالهاي اخير ارزيابي و اضافه كرد: در سطح استان تلاش ميشود، از طريق پرداخت وام و تسهيلات بانكي كمبهره، شناسايي و صدور مجوزهاي صنايع دستي، برگزاري نمايشگاههاي متعدد صنايع دستي در سطح استان، كشور و شركت در نمايشگاههاي بينالمللي خارج از كشور در ترويج و توسعهي هنر ورنيبافي گامي مؤثر برداشته شود.
در سالهاي نهچندان دور، در منطقهي عشايري و روستايي دشت مغان در استان اردبيل، ورني در سطحي گسترده توليد ميشد؛ اما بالا رفتن قيمت آن به مرور زمان، شمار مشتريان داخلي ورني را كاهش داد و پس از اواخر دههي 50، صدور اين فرآورده به خارج از كشور بهدليل مشكلات ايجادشده كاهش يافت. اكنون ورنيبافان مغان براساس نياز بازارهاي داخلي يا خارجي به توليد آن ميپردازند.
انتهاي پيام
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 362]