واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به وضعيت بازار دستگاههاي خودكار فروشنده در ژاپن
توكيو- ژاپن كه در عرصه الكترونيك حرف نخست را در جهان ميزند،در حال حركت بسوي مسيري است كه درآن استفاده از نيروي انساني كمتر شده و بسياري از كارها به طور خودكار توسط دستگاه و يا روبات انجام شود.
يكي از روشنترين نمونههاي اين موضوع در ژاپن ، وجود شمار زيادي دستگاه هاي خودكار فروشنده نوشابه و ديگر نوشيدنيها دراين كشور است كه در گوشه و كنار هر شهر و روستايي به چشم ميخورند.
در ژاپن باوجود كيفيت آب آشاميدني شهري در اين كشور در مقاسه با بسياري از كشورهاي جهان ،اما شهروندان ژاپني به طوركلي چندان به نوشيدن آب آشاميدني تمايلي نشان نميدهند.
اين موضوع شايد به دليل گستردگي و متنوع بودن بازار نوشابه در ژاپن باشد كه از طريق دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي به آساني هر نوع نوشابه براي هر ذائقهاي در هر نقطهاي از اين كشور در دسترس مشتري قرار ميگيرد آب معدني ، چاي سبز و قرمز، قهوه ، شير كاكائو ، نوشابههاي گازدار همچون كوكاكولا و انواع مختلف آب ميوه ، از نمونه نوشابههايي هستند كه در قوطي و يا شيشههاي پلاستيكي در دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي به طور سرد و گرم در ژاپن براي مشتريان عرضه ميشود.
آمارهاي منتشر شده در رسانههاي ژاپني نشان ميدهد،در ژاپن حدود دو ميليون و ۲۶۰هزاردستگاه نوشابه فروشي وجود دارد كه بيشتر آنها در كنار پياده روها، ايستگاههاي قطار و مراكز خريد كار گذاشته شده اند.
اين آمار بيانگر آن است كه شمار دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي در ژاپن در طول پنج سال گذشته حدود پنج درصد افزايش يافته است .
در بسياري از كشورهاي پيشرفته صنعتي نيز دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي وجود دارد، اما به دليل مسايل امنيتي بسياري از آنها نه در كنار خيابانها، بلكه در داخل و يا كنار فروشگاهها نصب شده اند.
دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي در ژاپن بر پايه تقاضايي كه وجود دارد ، در فصل تابستان نوشابههاي سرد و در فصل زمستان نوشابههاي گرم به مشتريان خود عرضه ميكنند.
آمارهاي منتشر شده نشان ميدهد ، در سال گذشته ميلادي ( (۲۰۰۷در ژاپن به ميزان دوتريليون و ۴۲۲ميليون ين نوشابه در دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي اين كشور به فروش رسيد كه نسبت به سال قبل از آن چهار درصد بيشتر شده است .
بهاي نوشابه در دستگاههاي خودكار در ژاپن بنابر نوع و اندازه قيمت گذاري شدهاند و معمولا بين ۱۲۰تا ۱۵۰ين است .
براي نمونه بهاي يك قوطي آلومينيومي ۳۵۰ميلي گرمي نوشابه كوكاكولا در دستگاههاي خودفروش در ژاپن ۱۲۰ين است كه تقريبا در طول حدود ۱۵سال گذشته تغيير نكرده است .
دركنار دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي در ژاپن سطلهاي زبالهاي قرار داده شده تا خريدار پس از استفاده از نوشابه ، ظرف آن را در اين زسطلها بياندازد.
اين موضوع علاوه بر كمك كردن به پاكيزه نگه داشتن شهر، ظروف آلومينيومي و پلاستيك نوشابهها را مستقيما راهي مراكز بازيافت ميكند.
در ژاپن با رشد زيرساختهاي مربوط به فناوري اطلاعاتي ، خريد از دستگاه هاي خودكار بدون استفاده از پول نقد امكان پذير است .
خريد غيرنقدي از دستگاه خودفروش در ژاپن بااستفاده از كارتهاي الكترونيكي قابل شارژ پولي و تلفنهاي همراه امكان پذير است .
در ژاپن برپايه قانون دستگاههاي خودفروش بايد در مكانهايي قرار بگيرد كه وارد حريم عمومي و مزاحم رفت و آمد مردم در پياده روها نشود و اگر بخشي از اين دستگاههاي خودكار از زمين مالك در كنار پياده رو به حريم عمومي تجاوز كند، مالك مشمول جريمه ميشود.
يادآوري ميشود، در ژاپن بسياري از مردمي كه در زمين خود در كنار خيابان داراي جاي اضافه هستند به شركتهاي مالك دستگاه فروشنده خودكار اجازه ميدهند كه دستگاه خود را در زمين شخصي آنها قرار دهند.
اين افراد در برابر دادن اين مجوز به شركتهاي مالك دستگاه فروشنده ، از آنها ماهانه چند درصد از درآمد فروش را دريافت ميكنند.
درژاپن علاوه بر دستگاههاي خودكار نوشابه فروشي ،دستگاههاي خودكار فروشنده سيگار، بستني ، نشريه ، غذاهاي آماده و حتي دستگاههاي شلتوك گيري برنج در كنار مزارع نيز وجود دارد.
شايد بتوان گفت كه در ژاپن پس از دستگاههاي خودكار فروشنده نوشابه ، دستگاه فروشنده سيگار بيشترين آمار دستگاههاي خودكار در اين كشور را به خود اختصاص ميدهند.
در ژاپن استعمال سيگار بايد از پس از سن قانوني بلوغ كه ۲۰سالگي است ، شروع شود و به همين دليل در فروشگاهها براي اطمينان از سن نوجواناني كه درخواست خريد سيگار ميكنند، مدرك معتبر براي شناسايي سن خواسته مي شود.
صنعتگران ژاپني براي اين كه بتوانند از پس اين مشكل در مورد دستگاه هاي خودفروش سيگار نيز برآيند، اقدام به ساخت سيستمي كردند كه در آن يك چشم الكترونيكي نامرئي سن خريدار را در برابر دستگاه شناسايي ميكند.
در حافظه اين چشم نامرئي از پيش اطلاعات مربوط به چين و چروك افراد با سنين مختلف به ثبت رسيده و دستگاه با مقايسه كردن ويژگيهاي چهره خريدار با اطلاعات موجود در خود، كار شناسايي را انجام ميدهد.
اين دستگاه شناسايي طوري برنامه ريزي شده است كه اگر نتواند به درستي سن بلوغ خريدار را شناسايي كند،از مشتري ميخواهد كه گواهينامه خود را در جلوي دستگاه نمايشگر قرار دهد.
به نظر ميرسد، با پيشرفت صنايع فناوري اطلاعاتي در ژاپن ، جامعه اين كشور بسويي ميرود كه در آينده در كار خريد با پول نقد و يا فرد فروشنده نيازي نباشد و دستگاهها و روباتها اين كار را انجام دهند.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 366]