واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ آبان ۱۳۹۴ (۱۰:۵۵ق.ظ)
يک کارشناس مسائل شبه قاره در پاسخ به موج؛ غرب به دنبال حفظ وضع موجود در آسياي ميانه/ترکيه پان ترکسيم را در افغانستان گسترش مي دهد موج - يک کارشناس برجسته مسائل افغانستان، استراتژي غرب در رابطه با وضعيت امنيتي افغانستان را استراتژي «حفظ وضع موجود» دانست که در آن کابل و طالبان نتوانند يکديگر را شکست دهند.
تحولات قندوز در چند هفته اخير و تسخير چند روزه اين شهر توسط طالبان که مهم ترين دستاورد اين گروه تروريستي در 14 سال اخير نام گرفت، باعث شد رسانه هاي غربي بر تداوم حضور نظامي ناتو و آمريکا در افغانستان تاکيد کنند. در همين راستا اوباما نظر پيشين خود مبني بر خروج تمامي نيروهاي نظامي اين کشور از افغانستان تا پايان سال 2016 را نيز تغيير داد. کشورهاي ناتو هم علام کردند سربازان خود را در همان سطح فعلي در اين کشور نگه خواهند داشت.
بر اين اساس پيرمحمد ملازهي، کارشناس مسائل افغانستان، در مورد نتيجه تمديد حضور نظامي ناتو و آمريکا بر افزايش آمادگي ارتش افغانستان به خبرنگار موج گفت: حقيقت اين است که نيروي ارتش افغانستان در 13 سال گذشته نه آموزش لازم را کسب کرده اند و نه تجهيزات نظامي کافي. و اگر بخواهيم به درستي در مورد توان نيروي نظامي اين کشور قضاوت کنيم مي بينم آنها آموزش و امکانات مطلوبي در اين بازه زماني نداشته اند. اين کشور هنوز نيروي هوايي مناسبي که يکي از مهمترين ابزارهاي مبارزه در جنگ هاي چريکي است، در اختيار ندارد و آمريکا هم حاضر نشده است ناوگان هوايي افغانستان را بازسازي کند.
وي در ادامه افزود: بنابراين خيلي بعيد است کارهايي که در 13 سال گذشته انجام نشده است در يکي دو سال آينده تحقق پذيرد. ضمن آنکه استراتژي ايالات متحده تبديل ارتش افغانستان به يک نيروي نظامي قدرتمند نيست؛ زيرا نميخواهد متحد خود، پاکستان، را برنجاند؛ چرا که در صورت بهرهمندي کابل از ارتش قوي، اسلام آباد نمي تواند به راحتي در اين کشور دخالت کند. اين در شرايطي است که پاکستان در رقابت تنگاتنگي با هند نيز به سر مي برد.
وي در ادامه با اشاره به برنامه آمريکا براي حفظ وضع موجود در افغانستان، تصريح کرد: بر اين اساس يک سري محاسبات بالاتر از مساله تقويت ارتش افغانستان مطرح است. در واقع ناتو و ايالات متحده مي خواهند نه طالبان آن قدر قدرت داشته باشد که کابل را تصرف کند و نه دولت افغانستان به تواني دست يابد که طالبان را از صحنه اين کشور خارج کرده و ديگر بي نياز از قدرت نظامي غرب شود.
همچنين ملازهي، در پاسخ به پرسش خبرنگار موج در رابطه با اهداف ترکيه در حفظ حضور نظامي خود در افغانستان در شرايط فعلي در قابل ناتو گفت: تصميم ترکيه براي نگه داشتن 500 سرباز خود در افغانستان بر اساس آخرين تصميم گيري برخي از اعضاي ناتو مانند آلمان و ايتاليا، بيشتر به دليل منافع خود است تا عمل در قابل ناتو. اين کشور در هر تحولي که در افغانستان رخ دهد داراي نقش است؛ زيرا در شرايط کنوني ديدگاه پان ترکيسم در اين کشور حاکم است و منطقه شمال افغانستان نيز داراي اقوام ترک بار هستند.
اين کارشناس برجسته افغانستان با برشمردن قوميت هاي ترک تبار افغانستان افزود: ازبک ها، قرقيزها، ترکمن ها و ايماک ها جزو اقوام ترک تبار شمال افغانستان هستند که به زعم رهبران آنکارا، در چارچوب پان ترکيسم مي گنجند. همچنين ترکيه با ايجاد مدارسي در مناطق ترک زبان که در آنجا معلمين و اساتيد به زبان ترکي آموزش مي دهند، تلاش دارد بر اثرگذاري خود در افغانستان بيفزايد. اين در حالي است که ساير کشورهاي منطقه از جمله ايران به رغم برخورداري از زبان مشترک فارسي در اين زمينه بسيار ضعيف عمل کرده اند.
علاوه بر اين ملازهي به نقش سرمايه گذاري شرکت هاي ترکيه در افغانستان در زمينه کسب منافع اقتصادي و افزايش نفوذ اين کشور در افغانستان اشاره کرد.
بر اين اساس وي تاکيد دارد ترکيه ضمن استفاده از شرايط عضويت در ناتو و عمل در قالب اين ائتلاف نظامي، اهداف بلند مدت و استراتژيک خود در اين کشور دنبال مي کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]