واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جنگ نفتي اعراب عليه تهران و مسكو
با نزديك شدن به نشست اعضاي اوپك و بغرنج شدن وضعيت اقتصاد كشورهاي نفتي، برخي از كارشناسان اميد دارند سازمان كشورهاي صادركننده نفت با كاهش توليد، به بازارها سامان داده و قيمت نفت افزايش يابد؛ اميدي كه به باور برخي ديگر از كارشناسان بعيد است.
نویسنده : وحيد حاجيپور
با نزديك شدن به نشست اعضاي اوپك و بغرنج شدن وضعيت اقتصاد كشورهاي نفتي، برخي از كارشناسان اميد دارند سازمان كشورهاي صادركننده نفت با كاهش توليد، به بازارها سامان داده و قيمت نفت افزايش يابد؛ اميدي كه به باور برخي ديگر از كارشناسان بعيد است.
اوپكيها و غيراوپكيها توپ كاهش توليد را به زمين يكديگر «شوت» ميكنند؛ آنها براي كاهش توليد از طرف مقابل ميخواهند «اول» آنها كاهش توليد دهند كه با پاسخ منفي هر دو طرف براي شروع كاهش توليد مواجه ميشوند زيرا در صورت كاهش توليد يك طرف، ترس آن ميرود كه طرف مقابل با عدم كاهش توليد، بازارش را غصب كند.
به همين دليل است كه بيشتر كارشناسان معتقدند در نشست آينده اوپك نيز هيچ توافقي براي كاهش توليد رخ نخواهد داد. روسيه به عنوان مهمترين بازيگر نفت غيراوپكي صراحتاً اعلام كرده است توليد خود را كاهش نخواهد داد. وزير انرژي روسيه تأكيد كرد كه مسكو عامل وجود مازاد عرضه در بازار نفت كه موجب افت شديد قيمت جهاني انرژي شده نيست و توليد نفت خود را كاهش نخواهد داد.
نواك گفت: روسيه هيچ تمايلي ندارد تا توليدكنندگان شيل نفت امريكا را از بازار خارج كند. بيشك هيچ كسي چنين هدفي ندارد. اين شرايط رقابت در بازار است. من بار ديگر بر اين مسئله تأكيد ميكنم كه روسيه قصدي ندارد تا با افزايش توليد بر قيمت نفت فشار بيشتري وارد كند.
نمايندگاني در سازمان كشورهاي صادركننده نفت و تحليلگران بعيد دانستند نشستي كه كارشناسان بازار نفت از اين سازمان و خارج از آن اين هفته برگزار خواهند كرد به همكاري مشترك براي مهار كردن عرضه يا تقويت بهاي نفت كه ونزوئلا پيشنهاد كرده است منتهي شود.
اوپك از هشت كشور غيرعضو از جمله روسيه براي انجام دادن مذاكرات درباره اوضاع بازار در روز چهارشنبه در مقر اين سازمان در وين دعوت كرده است.
توليدكنندگان خارج از سازمان اوپك همكاري با اين سازمان را براي كاهش صادرات به منظور كاهش مازاد عرضه در بازار كه سقوط قيمتها را از 115 دلار در هر بشكه در ژوئن 2014 به كمتر از 50 دلار به دنبال داشته است رد ميكنند.
با وجود اين ونزوئلا كه عضو اوپك است از توليدكنندگان اين سازمان و خارج از آن كاهش توليد را خواستار شده و در تلاش براي رساندن حداقل قيمت به 70 دلار در هر بشكه، همكاري دوباره را از طريق سازوكار تعيين چارچوب قيمتي براي اوپك پيشنهاد كرده است.
اما نماينده دو كشور عضو اوپك گفتند احتمال كاهش مشترك توليد ضعيف به نظر ميرسد و در عين حال بعيد است پيشنهاد چارچوب قيمتي حمايت قوي داشته باشد.
يكي از اين نمايندگان گفت:«واقعاً فكر نميكنم ونزوئلا در تلاش خود موفق باشد، كشورهاي اوپك درحال حاضر مازاد توليد دارند و براي همين اين كاهش توليد پيش از درخواست همكاري از توليدكنندگان ديگر ابتدا بايد در داخل خود اوپك انجام شود.»
گزارشهاي اوپك نشان ميدهد اين سازمان روزانه 31 ميليون و 570 هزار بشكه نفت خام توليد ميكند كه بسيار بيشتر از سطح رسمي 30 ميليون بشكه در روز اين سازمان است كه بخش عمده مازاد عرضه در بازار را كه حدود 2 ميليون بشكه در روز است به اوپك اختصاص ميدهد.
بيشتر كشورهاي اوپك نمايندگان خود را كه كارشناسان نفتي پايينتر از وزير هستند براي حضور در اين نشست فرستادهاند اما پيشبيني ميشود الوخيو دل پينو وزير نفت ونزوئلا و پدرو مريزالد پاوون وزير نفت اكوادور در اين مذاكرات حاضر شوند.
يك نماينده ديگر در اوپك با اشاره به نشست كارشناساني از اوپك و خارج از آن كه مي گذشته برگزار شد و نتيجهاي در ايجاد همكاري بين دو طرف نداشت گفت:«اين نشست بهتر از گذشته نخواهد بود.»
پيشبيني برخي ناظران اوپك نيز نشان ميدهد با توجه به اينكه عربستان سعودي تمايلي براي بازگشت به راهبرد حمايت از قيمتها از خود نشان نداده است احتمال نتيجهبخش بودن اين نشست پايين خواهد بود.
علي النعيمي وزير نفت عربستان سعودي پنجشنبه گفته بود خود بازار به تنهايي بايد قيمتها را مشخص كند نه هيچ طرف ديگر. جيمي وبستر تحليلگر «آي اچ اس» و كارشناس امور اوپك گفت:«اين نشست فرصت خوبي براي دستيابي به توافقي در خصوص تبادل اطلاعات يا طرحهاي كنوني براي ادامه ارزيابي بازار يا هر دو است.»
وي افزود:« اما از نظر آنچه بازار به آن نياز دارد بسيار بعيد است طرح قاطع و روشني براي كاهش توليد به دست بيايد.»
كويت و قطر هم طبق معمول بر طبل عربستان ميكوبند و معتقدند نبايد اوپك، توليد خود را كاهش دهد هرچند كاهش قيمت نفت، دردسرهاي بزرگي را براي آنها ايجاد كرده است. كسري بودجه در اين كشورها شرايط كار را براي آنها سخت كرده است اما در بازي خطرناكي كه اعراب عليه قيمت نفت راه انداختهاند، سازشي براي سامان دادن به قيمتها در كار نيست. آنها همچنان معتقدند با پايين نگه داشتن قيمت نفت، ايران و روسيه تحت فشار قرار ميگيرند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]