واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
نگاه چالشهای نگهداری و تعمیرات در صنایع کشور هر چند ایران در حوزه نگهداری و تعمیرات در صنایع بزرگ و پیوسته مانند پالایشگاه، هواپیمایی، راهآهن، ذوبآهن و... از وضعیت نسبتا مطلوبی برخورداراست؛ اما به دلیل نبود سیستمهای منسجم نگهداری و تعمیرات در این صنایع برای ما بسیار هزینهبر است تا جایی که در برخی حوزهها هزینههای نگهداری و تعمیرات (نت) 3 تا 4 برابر کشورهای پیشرفته است.
غیر از بالا بودن هزینه ها به عنوان چالش این حوزه، صنعت نگهداری و تعمیرات در ایران با چالش های زیر روبه روست که به آنها اشاره می شود:
1 ـ بیشتردرصنایع ما نیروی تعمیرکار وجود دارد. این درحالی است که با تربیت نیروهای متخصص و آموزش دیده در حوزه نگهداری، می توان با بازرسی های دوره ای منظم در سیستم ها از بروز خرابی در آنها جلوگیری کرد که مهم ترین پیامد آن ممانعت از توقف خط تولید و زیان های اقتصادی ناشی از آن از یک سو و از سوی دیگر کاستن از هزینه های تعمیرات و افزایش عمر مفید دستگاه هاست. به همین منظور نیاز است تربیت نیروی متخصص آموزش دیده در این رشته توسط دانشگاه ها آغار شود تا در بلند مدت شاهد کاهش معضلات کنونی در صنعت باشیم. 2ـ از دیگر معضلات نگهداری و تعمیرات در کشور می توان به مشکلات زنجیره تامین اشاره کرد. به عبارتی از آنجا که تامین قطعات معیوب در حوزه تعمیرات یکی از عوامل اصلی و تعیین کننده است در مواردی شاهدیم تامین این قطعات به دلایلی همچون بروکراسی های اداری یا بومی سازی نشدن یا بحث تحریم با مشکل رو به رو می شود که انتظار می رود با اصلاح ساختار اداری از یک سو و بومی سازی و رفع تحریم ها از سوی دیگر، شاهد تامین به موقع قطعات با هدف جلوگیری از وقفه در تولیدات باشیم. 3ـ انتخاب پیمانکاران نگهداری و تعمیرات از طریق برگزاری مناقصه از دیگر معضلات این حوزه به شمار می رود؛ انتخاب هایی که بدون ارزیابی کیفیت عملکرد پیمانکار، تنها براساس ارائه پایین ترین قیمت صورت می گیرد. در مواردی مشاهده شده است برخی از این شرکت ها که بعضا برنده مناقصه نیز هستند، نه تنها در زمینه نگهداری و تعمیرات، سابقه و تخصص نداشته که جزو شرکت های واسطه ای هستند. در مواقعی هم برنده مناقصه پس از بردن، تازه به تامین نیروی انسانی اقدام می کند. در حالی که نداشتن تخصص و سابقه شرکت های پیمانکاری سبب صدمات جبران ناپذیری به صنایع کشور می شود که این امر اتلاف سرمایه های ملی را به دنبال دارد. برای جلوگیری از این وضعیت، ضرورت ارزیابی کیفی پیمانکاران در این حوزه احساس می شود. 4ـ امروزه ثابت شده در صورتی که سیستم های نگهداری و تعمیرات به شکل اصولی اجرا شود، قیمت تمام شده محصول کاهش می یابد. اما یکی از مشکلات در حوزه نگهداری و تعمیرات، نداشتن اعتقاد به سیستم های نگهداری از سوی مدیران است. در واقع مدیران به ویژه در صنایع متوسط و کوچک برای کاهش هزینه های واحدهای تولیدی خود از هزینه های نت چشمپوشی می کنند که این مسأله در نهایت زیان های مالی زیادی را متوجه صنایع می کند. از این رو یکی از رسالت های انجمن نگهداری و تعمیرات و آموزش مباحث مربوط به ضرورت اهمیت نگهداری و تعمیرات در صنایع است که برگزاری کنفرانس های سالانه در این خصوص می تواند در زمینه آموزش این افراد مفید باشد. به همین منظور در دهمین کنفرانس ملی نگهداری و تعمیرات، پانل هایی با عنوان نفت و گاز، ریلی و دفاعی برگزار می شود که در آن در مورد شیوه های نوین نگهداری و تعمیرات به مدیران مطالبی ارائه خواهد شد. 5ـ از دیگر مشکلات حوزه نگهداری و تعمیرات به کارگیری روش های سنتی در این حوزه است. به عبارتی در حالی که دنیا در حال حرکت به سمت روش های مکانیزه نگهداری و تعمیرات و استفاده از شبکه در این حوزه است، متاسفانه ما هنوز با شیوه های قدیمی صنایع مان را اداره می کنیم. در اینجا نیز باید با آموزش سیستم های نوین به مدیران و ارائه مزایای این روش ها نسبت به روش های سنتی، آنان را نسبت به فواید به کارگیری فناوری در حوزه نگهداری و تعمیرات ترغیب کرد. حسین سالم باغی دبیر انجمن ملی نگهداری و تعمیرات
 
سه شنبه 28 مهر 1394 ساعت 08:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]