واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: قزوین و دغدغههای محیط زیستی در ماه محرم استانها > قزوین - در هفته ای که گذشت، استانداری قزوین میزبان جلسه ستاد شئونات فرهنگی ماه محرم بود و در کنار همه مباحث مطرح شده، موضوع جدیدی خودنمایی میکرد.
به گزارش همشهری قزوین در هفته ای که گذشت، استانداری قزوین میزبان جلسه ستاد شئونات فرهنگی ماه محرم بود و در کنار همه مباحث مطرح شده، موضوع جدیدی خودنمایی میکرد. نحوه مواجهه با محیط زیست حین عزاداریهای ماه محرم، موضوع فراموش شدهای بود که با پررنگتر شدن دغدغههای محیط زیستی در سال جدید، به جلسات مذهبی رنگ و بوی دیگری بخشید. «مرتضی روزبه» استاندار قزوین در این جلسه به ضرورت فرهنگسازی و ارتقای بینش مردمی از طریق ایجاد ستاد دائمی با حضور افراد با انگیزه اشاره کرد و گفته امید میرود با برنامهریزی مناسب و اجرای راهکارهای فرهنگی مطلوب آسیبشناسی دقیقی از وضعیت محرم به دست آید. ضرورت تغییر الگوها
«محمد دبیری» پژوهشگر حوزه فرهنگ در این باره میگوید: تغییر الگوهای فکری و فرهنگی غلط بهترین برداشتی است که میتوان از آیینها و مراسم عزاداری محرم داشت و تحقق این امر منوط به ایجاد یک خیزش فرهنگی است. محیط زیست، سلامت انسان را تأمین میکند اما نمیتوان به آن نگاه خشک و رسمی داشت، بلکه باید در قالب همین برنامههای اجتماعی، خوراک فکری مناسب را به مردم دادو رفتارهای درست را با تکیه بر غنای دینی و مراسم آیینیترویج داد. امر به معروف و نهی از منکر فقط در برخی موارد خاص خلاصه نمیشود و لازم است آن را به همه امور مثل سبک زندگی، معاشرت، امور شهروندی و غیره تعمیم داد.
«وحید علیخانی» عضو انجمن زیست محیطی پازشهر و مدرس دانشگاه هم در این خصوص میگوید: عاشورا همواره یک مکتب و دانشگاه تلقی میشود و همیشه ظرفیتهای نابی برای آموزش مفاهیم متعالی داشته است، لذا استفاده از پتانسیل این رویداد مذهبی مهم بهمنظور اشاعه آموزههای مورد نیاز نسل جدید از مواردی است که با رعایت ظرافت خاص در روشها، نتایج قابل توجهی خواهد داشت.
وی میافزاید: متأسفانه اکنون نه فقط از این ظرفیت بهمنظور رشد فرهنگ حفظ محیط زیست استفاده نمیشود بلکه به جا ماندن حجم قابل توجه زباله در اثر مصرف نذورات به محیطزیست آسیب میرساند؛ حال آن که مشارکت بالای مردم در مراسم ماه محرم فرصتی مناسب برای انتقال مفاهیم زیست محیطی و جذب مشارکت شهروندی بهمنظور حفظ پاکیزگی شهرهاست که راهکارهای اجرایی کارشناسان در این زمینه ارائه شده و قابل اجراست. مدیریت آلودگیها
«فرجاللهفصیحی رامندی» رئیس شورای اسلامی شهر در گفتوگو با همشهری با اشاره به این که کار در حوزه کاهش آلایندههای محیط زیست در ماه محرم، یک کار فرهنگی است، توضیح میدهد: معاون خدمات شهری و سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین بعد از روزهای تاسوعا و عاشورا به پاکسازی خیابانها اقدام میکند اما در مورد مدیریت و کاهش آلایندگیها، کمیسیون فرهنگی و سازمان فرهنگی-ورزشی شهرداری قزوین ورود پیدا میکند تا با اقدامات آموزشی و فرهنگی، این موضوع کنترل شود. نقش شهروندان
«فاطمه رضایی» فعال محیط زیست و مدرس دانشگاه در تشریح آسیبهای ناشی از افزایش تولید پسماند در ماه محرم، توضیح میدهد: شاید در ظاهر تصور کنیم آلودگیهای ناشی از مصرف نذورات پس از پایان مراسم عزاداری جمع آوری میشود، اما کمتر کسی به این موضوع فکر میکند که نقش خودش در این موضوع چیست.
وی با اشاره به اینکه اغلب مردم هنگام عزاداری مقوله محیط زیست را فراموش میکنند، توضیح میدهد: در محلاتی که تعدد تکایا و هیاتهای مذهبی به چشم میخورد، زبالههایی که عمدتاً از جنس مواد یک بار مصرف است، حجم فعالیت سازمان مدیریت پسماند را یکباره افزایش میدهد و از سویی سبب میشود تا آسیب بیشتری به محیط زیست وارد شود. این در حالی است که پلاستیکها جزو خطرناکترین زبالهها هستند و سالها در محیط زیست باقی میمانند و البتهدرصد کمی از آنها هم قابلیت بازیافت دارند. رضایی معتقد است باید سمنهای زیست محیطی با نگاه مسئولانه به شهر در این حوزه ورود پیدا کنند و با تزریق بینش زیست محیطی به شهروندان، مانع از بروز آسیبهای محیط زیستی شوند که در این ایام به وجود میآید. وی میافزاید: البته از ظرفیت جمعیتی که برای عزاداریها حضور پید میکنند هم نباید غافل شد و باید با برنامه ریزی صحیح، تبلیغات مناسب، توزیع بستههای آموزشی و همچنین از طریق منبرها، وعاظ و جامعه مداحان بهترویج رفتارهای صحیح شهروندی در ماه محرم اقدام کرد. جامعه مبلغان از تاثیرگذاری بالایی برخوردارند و میتوانند بسیاری از مشکلات را قبل از اینکه به مرز بحران برسد، با آگاه سازی شهروندان کنترل کنند.
کلید واژه ها: استان قزوین - قزوین -
دوشنبه 27 مهر 1394 - 11:15:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]