واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: احساس خطر شاهزادههاي عربي!
به قدرت رسیدن پوتین و اتخاذ سیاستهای قاطعانه در خصوص مسائل جهانی از جمله اوکراین و خاورمیانه بهویژه سوریه موجب انقلاب کنونی در مواضع عربهای خلیج فارس شد.
کد خبر: ۵۴۰۱۹۹
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۷ - 18 October 2015
همه چیز در مملکت آل سعود، در هاله ای از ابهام است در حالی که برخی خبرها حاکی از آن است که ملک سلمان در بیمارستان بستری شده و حال و روز خوشی ندارد، برخی دیگر از خبرها حاکی از آن است که چشم از دنیا فروبسته اما بنا بر مصلحت هنوز این موضوع اعلام رسمی نشده است.
به گزارش قانون، با این حال شاهزاده های سعودی، بلیت مسکو گرفته اند و خود را به کرملین رساندهاند تا در دیدار با رئیس جمهور پوتین، جای پای خود را برای نشستن روی صندلی پادشاهی محکم کنند.
مواضع متفاوت دو مهمان عرب مسکو
گرچه شیخ بن زاید با اقدام نظامی روسیه در خاک سوریه مخالف نبوده یا کاملا موافق آن نیست، اما مهمان سعودی یا همان بن سلمان دیدگاه متفاوتی دارد و موضع او بیشتر به سمت مخالفت با حضور نظامی روسیه در سوریه گرایش دارد زیرا این اقدام روسیه تمام نقشههای عربستان در طول پنج سال گذشته برای حمایت از مخالفان مسلح سوریه با هدف سرنگونی نظام حاکم این کشور را ناکام گذاشت.به عبارت بهتر در طول دست کم 60 سال گذشته عادت کردیم که مقصد رفت و آمد عربهای
خلیج فارس، واشنگتن و کاخ سفید باشد نه مسکو، به اضافه اینکه معمولا پولها و سرمایه گذاریها و معاملات تسلیحاتی آنان روانه کارخانهها و شرکتهای آمریکایی و اروپایی میشد.
زیر و رو شدن مواضع عربهای خلیج فارس
اما به قدرت رسیدن پوتین و اتخاذ سیاستهای قاطعانه در خصوص مسائل جهانی از جمله اوکراین و خاورمیانه بهویژه سوریه موجب انقلاب کنونی در مواضع عربهای خلیج فارس شد.
به هر حال دو مهمان عرب
خلیج فارس مسکو، مواضع متفاوتی در خصوص پرونده سوریه دارند، در حالی که یک نقطه مشترک نیز بین آنان وجود دارد که همان پیوستن به ائتلاف مشترک و جنگ زمینی و هوایی علیه یمن است.
عربستان به دنبال حفظ آبروی خود در سوریه
مواضع این دو در قبال سوریه دستخوش اختلافات جزئی یا کلی است به این معنی که مهمان سعودی در تلاش است تا از درخت پایین آمده و از درخواست سرنگونی نظام بشار اسد کوتاه بیاید، همانطور که عادل الجبیر، وزیرخارجه عربستان بارها تاکید کرده و امیدوار است که پوتین صلح مورد نظر را از راهی که آبروی عربستان حفظ شود، ارائه دهد.
این موضوع برای ولیعهد ابوظبی چندان مهم نیست بلکه تمام چیزی که برای او حائز اهمیت است موضوع ایران به عنوان متحد قوی مسکو در منطقه و نیز چگونگی جلب دوستی پوتین و حمایت او از امارات متحده عربی به عنوان تضمین سیاسی و چه بسا نظامی است و تلاش دارد این دوستی را با سرازیر کردن میلیاردها دلار از صندوق سرمایه گذاری کشورش به روسیه انجام دهد بهویژه اینکه اکنون موجودی صندوق سرمایه گذاری امارات حدود 900 میلیارد دلار است که بخش اعظم آن در آمریکا و اروپا سرمایهگذاری شده است.
امارات و عربستان پس از هشت ماه جنگ در یمن دست خالی ماندهاند
به نظر نمیرسد که بحران یمن در گفتوگوها بین پوتین و دو مهمان عرب وی ذکر نشده باشد بهویژه اینکه جنگ زمینی، دریایی و هوایی عربستان و امارات وارد هشتمین ماه خود میشود بدون اینکه دستاورد چندانی را محقق کرده باشد.
نکته قابل توجه اینکه روسیه که به طور غیرمنتظره از رأی دادن علیه قطعنامه 2216 شورای امنیت درباره یمن خودداری کرده، اکنون میتواند چنانچه اراده کند، به پیشبرد راه حل سیاسی این بحران کمک کرده و برونرفت شایستهای برای این گرفتاری پیدا کند. به هر حال سخت میتوان در مورد نتایج این دیدارها صحبت کرد، زیرا اخباری که در این مورد درز کرده، بسیار اندک است اما اظهارات الجبیر که در سفر جانشین ولیعهد کشورش به مسکو او را همراهی کرد، شامل ابراز نگرانی ریاض از عملیات نظامی روسیه در سوریه بود و روسیه نیز توضیح داد که هدف از این اقدام مبارزه با داعش است.
همچنین الجبیر بار دیگر تاکید کرد که کشورش به دنبال تشکیل دولت انتقالی در سوریه است که در نهایت موجب برکناری بشار اسد شود.
جالب اینکه تا پیش از این عربستان تاکید داشت که به دنبال اعطای 500 موشک «تاو» به مخالفان مسلح سوریه و تشکیل ائتلاف برای مبارزه با دخالت روسیه در سوریه است، اما امروز لحن تند مسئولان آن فروکش کرده و تا ابراز نگرانی از دخالت روسیه کاهش یافته است.
به نظر میرسد روس ها به منظور اینکه عربستان از موضع سرسختانه خود مبنی بر لزوم کنارهگیری بشار اسد دست برداشته و دولت انتقالی در سوریه را بپذیرد، نردبان را به آن داده است اما مشخص نیست چقدر طول میکشد که عرسبتان از این درخت پایین بیاید، یک ماه یا بیشتر یا یک سال، دو سال یا 10 سال؟ شاید پوتین بداند برای این کار چقدر زمان لازم است.به هر حال بايد منتظر باشيم و ببينيم عمليات روسيه عليه داعش به كجا مي كشد و همين طور از طرف ديگر، شاهزاده هاي عربي حوزه خليج فارس، چگونه با شكست احتمالي خود در قبال حمايت از تروريست ها در سوريه و عراق، مديريت بحران مي كنند. گذر زمان اما انگار به ضرر شاهزاده هاي كشورهاي عربي حوزه خليج فارس است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]