واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي تركيه و روسيه برگزار ميشود
اقتصاد
آنكارا - هشتمين دور اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي و تجاري تركيه و روسيه براي بررسي روند روبه رشد مناسبات دوكشور فردا ( سه شنبه ) در مسكو برگزار ميشود.
به گزارش ايرنا و بر همين اساس، حلمي گولر وزير انرژي و منابع طبيعي تركيه كه رياست طرف ترك كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي و تجاري تركيه و روسيه را برعهده دارد، امشب عازم مسكو ميشود.
بنابر اعلام روابط عمومي وزارت انرژي و منابع طبيعي تركيه در اين سفر ضمن شركت در هشتمين اجلاس كميسيون مشترك كه ويكتور هريستنكو وزير صنايع و بازرگاني روسيه كه رياست طرف روس اين كميسيون را برعهده دارد، با سرگئي شماتكو وزير انرژي، ديميتري كوزاك وزير توسعه منطقهاي روسيه نيز به طور جداگانه ديدار و گفت وگو خواهد كرد.
وزارت بازرگاني خارجي تركيه نيز امروز اعلام كرد: اجلاس كميسيون مشترك در تاريخ ۲۷و ۲۸مه مصادف با سه شنبه و چهارشنبه هفتم و هشتم خرداد در مسكو برگزار خواهد شد.
در اطلاعيه اين وزارتخانه آمده است: در اجلاس مسكو روند اجرايي تصميمات اتخاذ شده در هفتمين اجلاس كميسيون مشترك كه در مه سال ۲۰۰۶ميلادي در استانبول برگزار شده بود، مورد بحث و بررسي قرار گرفته و راههاي توسعه و تعميق مناسبات اقتصادي و تجاري ارزيابي خواهد شد.
در اطلاعيه سازمان بازرگاني خارجي تركيه تاكيد شده است، هدف از اين اجلاس توسعه راهبرد شراكت چند بعدي، زمينهسازي براي انعقاد قرارداد همكاري در آزادسازي هرچه بيشتر حركت كالا و سرمايه بين دوكشور، توسعه همكاري در انرژي ، حمل و نقل هوايي، زميني و دريايي، توسعه خدمات پيمانكاري، گردشگري، سرمايهگذاري مستقيم و همكاري بانكي بين دو كشور مي باشد.
به گفته ناظران اقتصادي و سياسي در آنكارا، روابط تركيه و روسيه در سالهاي اخير شاهد رشد خيرهكننده اي در همه زمينهها بوده است و تا جايي كه آنكارا مفهوم جديدي به مناسبات خود با مسكو داده و آن را در قالب توسعه راهبرد شراكت چند بعدي با روسيه تعريف ميكند.
به گفته همين كارشناسان، در دوره اخير روسيه نه تنها به دومين شريك بزرگ تجاري تركيه تبديل شده و در زمينه انرژي به ويژه گاز طبيعي، وابستگي شديدي به روسيه پيدا كرده، بلكه در ابعاد سياسي و ديپلماتيك نيز نزديكي قابل ملاحظهاي بين دو كشور پديد آمده است.
حجم تجارت تركيه و روسيه در سال ۲۰۰۲ميلادي برابر پنج ميليارد دلار بود كه در سال گذشته به بيش از ۲۷ميليارد دلار رسيد يعني بيش از ۵برابر در ۵سال رشد پيدا كرد.
۳/۵ميليارد دلار از اين رقم مربوط به صادرات تركيه به روسيه و بقيه واردات اين كشور از روسيه ميباشد.
تركيه درآمد ارزي زيادي از سفر گردشگران روسي به كشورش كسب كرده است.
همچنين در بخش سازه نيز تنها در سال گذشته ميلادي حجم پيمانهاي شركتهاي سازه تركيه در روسيه به شش ميليارد دلار رسيد.
روسيه در سالهاي اخير بعد از آلمان، دومين شريك تجاري مهم تركيه به شمار ميرفته و تركيه نيز براي روسيه شريك تجاري مهمي محسوب ميشود، به طوري كه بعد از آلمان، ايتاليا و هلند، تركيه جايگاه چهارمين شريك تجاري روسيه را از آن خود كرده است.
در حال حاضر ۷۰درصد واردات تركيه از روسيه را نفت و گاز و فرآوردههاي نفتي تشكيل ميدهد.
حجم پيمانهاي شركتهاي سازه تركيه در روسيه به ۲۳ميليارد دلار ميرسد و شركتهاي تركيه بيشترين سهم را در بازار اين كشور دارند.
مناسبات تركيه و روسيه در چند سال اخير به حدي از مطلوبيت رسيد كه مسكو سال ۲۰۰۸ميلادي را سال تركيه ناميده است و تركيه نيز در نظر دارد اين بازار مهم را براي خود حفظ كرده و توسعه دهد.
به گفته كارشناسان روابط بينالمللي روابط تركيه و روسيه به دنبال سفر تاريخي ولاديمير پوتين رييس جمهوري فدراسيون روسيه به اين كشور در ۱۵آذر سال ۱۳۸۳شمسي نقطه عطفي در روابط دو كشور بود.
اين اولين سفر در سطح رييس جمهوري از روسيه پس از فروپاشي شوروي به تركيه بود.
بالاترين مقامي كه تا آن زمان از سرزمين روسيه به تركيه سفر كرده بود، نيكلاي پادگورني بود كه به عنوان رييس هيات حاكمه اتحاد جماهيرشوروي به آنكارا سفر كرده بود.
مشاركت چند بعدي در روابط ، عبارتي نسبتا جديد در روابط دو كشور است كه خود گوياي روند رو به تعميق و گسترش در روابط تركيه و روسيه است.
چنين تعريفي از روابط تركيه و روسيه به ويژه در دوران اقتدار حزب عدالت و توسعه بيشتر جلب توجه ميكند و آن را ميتوان رويكرد جديد در سياست خارجي و يكي از ويژگيهاي سياست خارجي دولت رجب طيب اردوغان به شمار آورد كه معمار آن پروفسور احمد داود اوغلو مشاورعالي سياست خارجي اردوغان است.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]