واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: مجلس قانون اجرای برجام را به دولت ابلاغ کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی در نامهای قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» را به رئیس جمهور ابلاغ کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از خبرگزاری خانه ملت، طرح اقدام متقابل دولت در اجرای برجام به رئیس جمهور ابلاغ شد تا فرایند اجرای تعهدات ایران در برجام بطور رسمی آغاز شود. این طرح که در جلسه علنی روز سه شنبه 21 مهرماه به تصویب نمایندگان رسید، دیروز در شورای نگهبان قانون اساسی بررسی و تائید شد. پس از بررسی طرح در نشست فوق العاده فقها و حقوق دانان شورای نگهبان قانون اساسی، آیتالله جنتی، دبیر این شورا در نامهای به رئیس مجلس اعلام کرد، مصوبه مجلس درخصوص «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» بدون هیچ گونه تغییری به تأیید شورای نگهبان رسیده است. تائید این طرح در شورای نگهبان قانون اساسی به این معنی است که مفاد آن با شرع مقدس و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران منافات ندارد و با ارسال آن به دولت، فرایند رسمی اجرای تعهدات ایران آغاز می شود.
* روز لغو شفاهی تحریم ها بر اساس توضیحات علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، پس از تائید طرح در شورای نگهبان، جمهوری اسلامی ایران و طرف مقابل اعلام می کنند که برجام مورد قبول واقع شده است. پس از این فرایند، طرف های مقابل ما روز 26 مهر لغو تحریم ها را اعلام می کنند. به این شکل که اتحادیه اروپا لغو تحریم ها را اعلام می کند و آمریکا هم اعلام می کند که تحریم های ایران تعلیق می شود، اما زمانی این تصمیم اجرایی می شود که برجام اجرا شده باشد. صالحی تاکید کرد، زمانی برجام اجرایی می شود که ما تعهدات خودمان را انجام داده باشیم. رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: یعنی بایستی تعداد سانتریفیوژهای نطنز را از 10 هزار تا به 5 هزار دستگاه کاهش دهیم و تعهدات دیگرمان را در فردو و اراک انجام دهیم. در مجموع این امور حدود 2 ماه طول می کشد. بعد از آن، آژانس بین المللی انرژی اتمی اجرای تعهدات ما را تائید می کند و بیانیه هایی که آمریکا و اروپا روز 26 مهر صادر کرده بودند، اجرایی می شود و تمامی تحریم ها لغو می شود و وضعیت تجاری و باقی امور اقتصادی کشور بصورت عادی برخواهد گشت. جزئیات طرح: بر اساس این مصوبه، دولت در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی درصورتی میتواند به شکل داوطلبانه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اجراء کند که احکام و تکالیف زیر را در فرآیند اجراء رعایت نماید:
1. براساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هیچ دولتی در ایران حق تولید و به کارگیری سلاح هسته ای را ندارد و دولت موظف است سیاست خلع سلاح هسته ای جهانی را به طور فعال دنبال کند ودر کلیه تلاش های بین المللی، حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاح های هسته ای و اشاعه آنها به خصوص رژیم صهیونیستی از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاح های کشتار جمعی به ویژه در ایجاد ائتلاف منطقه ای عاری از سلاح هسته ای فعالانه مشارکت نمایند. * در جریان بررسی این طرح، نمایندگان با پیشنهاد حسین سبحانی نیا برای اضافه کردن و تاکید روی رژیم صهیونیستی در بند یک آن با 216 رأی موافق، 5 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 243 نماینده حاضر در مجلس موافقت کردند که این پیشنهاد با شعار مرگ بر اسرائیل نمایندگان همراه شد.
2. پایه برنامه جامع اقدام مشترک بر همکاری و احترام متقابل قرار دارد و هرگونه اقدام مبتنی بر فشار و تهدید به هر بهانه ای باتشخیص شورای عالی امنیت ملی موجب تجدیدنظر در این همکاری می شود و لازم است در آن صورت مطابق مصوبات این شورا اقدامات متقابل در نظر گرفته شود.
3. دولت موظف است هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو موثر تحریم ها یا بازگرداندن تحریم های لغو شده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی سازی کشور به 190 هزار سو افزایش یابد شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع می باشد. دولت باید ظرف مدت 4 ماه برنامه خود را برای این منظور جهت تصویب به شورا ارائه نماید.
* نمایندگان مردم با پیشنهاد جهانگیرزاده در بند 3 با 204 رأی موافق، 10 رأی مخالف و 14 رأی ممتنع از مجموع 248 نماینده حاضر در مجلس موافقت کردند.
4- دولت موظف است برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران را با چشمانداز تجاری- صنعتی، از جمله در حوزه غنیسازی و تحقیق و توسعه منطبق با طرح درازمدت سازمان انرژی اتمی کشور دنبال کند. سازمان انرژی اتمی کشور باید طرح درازمدت پانزدهساله کشور در حوزه غنیسازی و تحقیق و توسعه را حداکثر ظرف مدت دوماه پس از ابلاغ این قانون بهتصویب شورایعالی امنیت ملی برساند و به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه نماید بهنحوی که پاسخگوی نیاز کشور برای سوخت راکتورهای قدرت و تحقیقاتی باشد.
5- بازطراحی راکتور آب سنگین اراک و همچنین در صورت ضرورت تبادل ذخایر غنیشده، منوط به انعقاد قراردادهای قطعی و مطمئن جایگزین و حصول اطمینان نسبت به اجرای آنها باشد.
6- نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چهارچوب مقررات بینالمللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورایعالی امنیت ملی مشخص میکند، انجام پذیرد و دولت باید مراقبت نماید که در مسیر اجرای برجام و پس از آن، حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقهبندیشده بهویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت گیرد. میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر، توسط آژانس است. همچنین هیچگونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نمیباشد مگر آنکه موارد بهصورت جداگانه و با جزئیات بهتصویب شورایعالی امنیت ملی برسد.
7- دولت و قوای مسلح کشور موظفند بهمنظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدین در مقابله با تروریسم، تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندیهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینههای آفندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هستهای و ساخت پیشرانها، باطریهای هستهای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هستهای با قوت و جدیت برنامهریزی و اقدام کنند.
8- دولت و سایر دستگاههای حاکمیتی و عمومی موظفند در چارچوب مصوبات شورایعالی امنیت ملی تدابیر لازم را در نظر بگیرند تا در اثر اجرائیشدن برجام به هیچوجه اجازه فرصتطلبی و سوءاستفاده در داخل کشور به آمریکا یا دیگر دولتهای خارجی داده نشود و فرصتی برای نفوذ یا سوءاستفاده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در اختیار استکبار جهانی قرار نگیرد.
9- دولت موظف است منابع مالی آزادشده را در چارچوب قوانین در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، سرمایهگذاریهای ضروری و با اولویت نیازهای بخش خصوصی و تقویت صندوق توسعه ملی، صرف کند.
در تبصره 1 این طرح آمده است: وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر سهماه یکبار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد.کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موظف است هر ششماه یکبار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
بر اساس تبصره 2، با اجرای این قانون، «قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع و یا گزارش روند هستهای به شورای امنیت» مصوب 1/9/1384، «قانون الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی» مصوب 6/10/1385، «قانون صیانت از دستاوردهای صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران» مصوب 29/4/1389 و «قانون الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هستهای ملت ایران» مصوب 2/4/1394 لغو میشود.
پنج شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]