واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۵:۸ب.ظ)
بهشتي پور؛ تصويب طرح برجام در مجلس، هوشمندانه و تاريخي بود موج - تصويب نکردن اصل برجام در مجلس شوراي اسلامي و تصويب طرح «اقدام متناسب دولت» راه حل ميانه و منطقي بود.
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي امروز سه شنبه (21 مهر) جزييات طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در اجراي برجام را با 161 راي موافق به تصويب رساندند. دکتر حسن بهشتي پور استاد دانشگاه، کارشناس مطرح حوزه سياست خارجه و مسائل هسته اي کشور در همين باره يادداشت اختصاصي را براي خبرگزاري موج نوشت.
تصويب طرح اقدام متناسب دولت در مجلس تحت مديريت لاريجاني به طورهوشمندانه و به دلايلي اقدام تاريخي بود.
به واقع مجلس به برجام راي نداد تا به قانون تبديل شود چون مشکلاتي را براي کشور بوجود مي آورد و تعهداتي را بوجود مي آورد که مي توانست بعدها به ضرر کشور تمام شود. بنابراين هم مجلس فعالانه در کميسيون برجام نظرات خود را داد و هم در صحن علني طرحي را تصويب کردند که مجوز لازم را به دولت براي اجراي برجام بدهد و هم اينکه از اصل تصويب برجام خود داري کردند که به نظر مي رسيد راه حل ميانه و منطقي بود.
در محتواي طرح به نکات اساسي توجه شده است. بند يک ماده واحده بر فتواي رهبر معظم انقلاب تاکيد شده است و دولت را موظف کرده که سياست خلع سلاح هسته اي جهاني را به صورت فعالانه دنبال کند. نکته حائز اهميت دراين بند اين است که هيچ دولتي در ايران حق توليد و به کارگيري سلاح هسته اي را ندارد. اين مورد بهانه را از دست دشمن براي هميشه مي گيرد که در اينجا عملا در مصوبه مجلس نيز تحريم سلاح هسته اي مورد تاکيد قرار گرفته است.
همچنين در اين طرح به دولت توصيه شده تا ايده منطقه عاري از سلاح هسته اي را پيگيري کند و خلع سلاح رژيم صهيونيستي نيز مورد تاکيد قرار گرفته که در نوع خود قابل توجه بود.
در برخي بندهاي طرح مجلس، ملاحظاتي را نمايندگان مخالف برجام داشتند که ملاحظاتي امنيتي بود و از مداخلات احتمالي پيشگيري مي کرد.
در بندهاي بعدي از ماده واحده، نمايندگان، دولت را موظف کردند تا اولا هر نوع بهانه جويي را از طرف مقابل بگيرد و ثانيا شرايطي را بوجود مي آورد که اگر 1+5 تخلف کرد دولت بلافاصله بتواند عمل متقابل را انجام دهد و سوم اينکه دولت را موظف مي کند تا به عنوان يک استراتژي کلي موضوع لغو تحريم ها را پيگيري کند و در مورد راکتور آب سنگين اراک، تبادل ذخايرغني شده وانعقاد قراردادهاي قطعي و مطمئن تاکيد شده است.
نظارت هاي آژانس در بند ششم اين ماده واحده مورد توجه قرار گرفت و حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقه بندي شده و موارد نظامي و امنيتي را در برميگيرد. تمام اينها نشان دهنده اين است که مجلس به جوانب ريز موضوع توجه داشته اند. در بند هفتم هم ادامه و تقويت توانمندي هاي نظامي ايران در خصوص آفندي، پدافندي، هوايي، دريايي و موشکي گنجانده شده تا جاي هيچ گونه شک و ترديدي از تداوم امور دفاعي ايران به خاطر برجام نمانده باشد.
در بند نهم طرح مجلس بر اقتصاد مقاومتي تاکيد شده که راهبرد کلي نظام است و ربطي هم به برجام نخواهد داشت. اين نکته بدان معني است که چه تحريم ها لغو بشوند چه تحريم ها لغو نشوند؛ اقتصاد مقاومتي راهبردي کلي و مهم نظام جمهوري اسلام ايران است که به نظرم بسيار مهم است و اميدوارم دولت، اقتصاد مقاومتي را پيگيري کند.
همچنين در تبصره يک ماده واحده بر تداوم نظارت هاي مجلس و بويژه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجه مجلس اشاره دارد که نشان مي دهد نقش نظارتي مجلس همچنان ادامه خواهد يافت. تبصره دوم نيز اشاره به لغو قوانين قبلي که در سالهاي گذشته بود و دولت را ملزم مي کرد در همکاري خود با آژانس تجديد نظر کند؛ که در واقع لغو اين قوانين کمکي بود به دولت براي اجراي برجام.
در مجموع تصويب اين طرح اقدام خردمندانه و حاصل خرد جمعي اکثريت مجلس بود. 161 راي موافق نشان مي دهد که نمايندگان از آن حمايت خوبي کردند و اميد مي رود که دولت هم بتواند در اجراي آن موفق شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]