واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۰:۲۱ق.ظ)
چالشهاي صنعت پتروشيمي با افت قيمت نفت/خاورميانه صاحب ۴۳ درصد از ذخاير نفت و گاز جهان است موج - قيمت نفت در بازارهاي جهاني از ژوئن پارسال با افت روبرو شده است و در ماه ژانويه به پايينترين حد خود رسيد؛ بدون شک افت قيمت نفت تأثير مستقيمي بر صنعت پتروشيمي داشته و چالشهايي را براي اين صنعت در بخشهاي مختلف جهان ايجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاري موج، (شاخصهاي جهاني پتروشيمي شامل آيپکس (شاخص پتروشيمي آسيس) و پي.جي.پي.آي (شاخص جهاني پتروشيمي پلاتس) ۲۱ درصد از ماه ژوئن سال ۲۰۱۵ افت نشان ميدهد.
در حقيقت اين شاخصها به طور کامل همگام با افت قيمت نفت کاهش پيدا کردهاند.
بر اساس برآوردهاي شرکت انگليسي بي.پي، خاورميانه صاحب ۴۸ و ۴۳ درصد از ذخاير اثبات شده نفت و گاز جهان است.
در دو دهه گذشته صنعت پتروشيمي در خاورميانه رشد چشم افسايي داشته که دليل آن در دسترس بودن گاز طبيعي با قيمت بسيار مناسب در کشورهاي اين منطقه است. حال پس از يک دوره رشد، اين صنعت به دليل نبود توازن ميان عرضه و تقاضا دچار کمبود گاز شده است و برخي از اين کشورها مجبور شدهاند به منابع مايع روي آورند.
با وجود همه مشکلات بازار، ايران ۹.۳ درصد تا ۱۸.۲ درصد از منابع جهاني نفت و گاز جهان را به ترتيب دارا است. اين موضوع به آن معناست که ايران صاحب بزرگترين مخازن گاز طبيعي جهان است، با داشتن اين منابع، تهران خود را حائز فرصتهاي بسياري ميبيند.
چند دليل وجود دارد که ايران را به جذابترين کشور براي سرمايهگذاري در بخشهاي نفت، گاز و پتروشيمي در منطقه خاورميانه بدل ميکند:
- ايران داراي ذخاير عظيم نفت و گاز است که به اين کشور امکان انعطاف را در استفاده از خوراک مايع و گاز ميدهد.
- بعضي کشورهاي خاورميانه با کمبود ذخاير گاز طبيعي روبرو هستند.
- تحريمهاي غرب عليه بخشهاي نفت و گاز ايران قرار است برداشته شوند.
- ايران با وجود مشکلات زيادي که در منطقه وجود دارد در موقعيت امني قرار دارد.
- ايران برنامههاي بلند پروازانه اي براي توسعه بخش پتروشيمي خود دارد.
به همين دليل، شرکت سرمايهگذاري نفت، گاز و پتروشيمي تأمين (تاپيکو) به عنوان يک شرکت هلدينگ و بزرگترين زيرمجموعه شرکت سرمايهگذاري تأمين اجتماعي (شستا) برنامههاي زيادي براي حفظ موقعيت خود و ارتقاي آن در منطقه دارد.
تاپيکو با ۴۲ زيرمجموعه و شرکت وابسته خود نقشي اساسي در توليد محصولات پتروشيمي در ايران دارد. اين شرکت از نظر تنوع محصولات در جهان رتبه نخست را دارد و طيف گستردهاي از محصولات مختلف شامل ۱۰ تا ۱۲ محصول شيميايي را توليد ميکند.
اين محصولات در شاخص محصولات پتروشيمي جهاني آيسيس قرار دارند. تاپيکو در سال ۲۰۱۴ در ميان ۱۰۳ کشور نخست جهان از نظر برترين شرکتهاي شيميايي جهان قرار گرفت.
يکي از اولويتهاي اصلي تاپيکو سرمايهگذاري در طرحهاي گاز محور در نزديکي بنادر صادرات و در مناطق ويژه اقتصادي ايران است، تاپيکو تاکنون حدود سه ميليارد يورو در توسعه طرحهاي پتروشيمي موجود ايران سرمايهگذاري کرده است.
تاپيکو همچنين قصد دارد تا سرمايهگذاريهاي جديدي در صنعت پتروشيمي انجام دهد. برخي طرحها شامل واحد متانول آمونياک در چابهار، طرح الفين فناوران، طرح توسعه سيراف و مشارکت در پروژه مايعات گاز طبيعي خارک ميشوند.
از آنجا که ايران پس از رفع تحريمها سازوکارها و راهبردهاي جديدي به کار خواهد بست، با توجه به شرايط ويژه اين کشور در بخش پتروشيمي، فرصتهاي زيادي براي شرکتهاي خارجي براي همکاري با ايران پس از رفع تحريمها وجود خواهد داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]