واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آسایش کردستان عراق بهم ریخت/ چه کسی سود می برد چه کسی پشت پرده است؟
سرانجام آتش زیر خاکستر اختلافات سیاسی بین گروه های سیاسی حاکم بر کردستان عراق، به سطوح پایینی جامعه کشیده شد و آسایش 20 ساله منطقه شمال عراق در آنی بهم ریخت.
کد خبر: ۵۳۸۶۹۰
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۵ - 12 October 2015
سرانجام آتش زیر خاکستر اختلافات سیاسی بین گروه های سیاسی حاکم بر کردستان عراق، به سطوح پایینی جامعه کشیده شد و آسایش 20 ساله منطقه شمال عراق در آنی بهم ریخت.
به گزارش «تابناک»، مردمانی که در چند روز گذشته به خیابان ها آمدند، تنها به دنبال بهانه ای بودند تا نارضایتی خود را از هیات های سیاسی حاکم بر منطقه کردستان عراق نشان دهند واعتراض به دیرکرد در پرداخت حقوق کارکنان، بهانه ای شد تا دامنه آن گسترش یابد و کار به آتش کشیدن دفاتر سیاسی احزاب کرد کشیده شود.
گرچه موج اولیه خشونت ها متوجه دفاتر حزب دمکرات کردستان به عنوان حزب قدرتمند شمال عراق شد که اکنون زمام قدرت را در اختیار دارد اما طولی نکشید که دیگر دفاتر گروه های سیاسی نیز طعمه حریق اعتراضات شهروندان کرد شد.
حزب دمکرات کردستان در بیانیه ای حزب تغییر را متهم به آتش سوزی دفاترش در گرمیان و سلیمانیه کرد اما امروز دفاتر حزب تغییر در "کلار" طعمه حریق شد و جوانان خشمگین پرچم این حزب را از فراز دفتر آن پایین کشاندند و پاره کردند.
در "قلعه دیزه" دفتر حزب اتحاد اسلامی کردستان، سنگباران شد و شاید اعضای اتحادیه میهنی کردستان در انتظار آن هستند تا ببینند کی نوبت آتش زدن دفاتر سیاسی، به آنها می رسد و در کجا این آتش، شعله ور خواهد شد.
هرچند که اعتراضات بیشتر محدود به استان سلیمانیه در شهرهای سلیمانیه ، گرمیان، کلار و قلعه دیزه است که حزب اتحادیه میهنی قدرت برتر را دارد، اما نیروهای امنیتی این حزب تاکنون در مهار اعتراضات ناتوان بوده اند.
گزارش ها از مناطق تحت نفوذ حزب دمکرات کردستان حاکیست که اوضاع استان های اربیل و دهوک همانند دیک جوشان سربسته ای است که هر آن ممکن است منفجر شود.
در چنین شرایطی نگرانی در دولت مرکزی عراق از ناآرامی های شمال عراق بالاگرفته است زیرا در طول 10 سال گذشته از سقوط رژیم صدام، منطقه کردستان عراق تنها بخش امن و پیشرفته عراق بود و عراقی ها همواره امیدوار بودند تجربه کردستان در کل عراق تعمیم پیدا کند.
"سلیم الجبوری" رییس پارلمان ملی عراق در بیانیه ای، نسبت به ناآرامی های منطقه اقلیم کردستان عراق ابراز نگرانی کرد و تمامی طرف های درگیری را به خویشتنداری فراخواند و خواستار از سرگیری گفت وگوها برای حل و فصل مشکلات در شمال عراق شد.
اکنون نگرانی ها بیش از اینکه از اعتراضات عمومی باشد، نگرانی از سوء استفاده گروه های تروریستی بویژه داعش از این شرایط ناامن است که در صورت ورود داعش به ناآرامی های کردستان عراق، اوضاع پیچیده تر خواهد شد.
نباید فراموش کرد که گروه تندرو دینی مانند گروه انصار الاسلام به رهبری ملا کریکار سالها در شمال عراق قتل و کشتار می کرد و در هفته های اول ورود داعش به موصل، تعداد زیادی از طلبه های دینی گروه منتسب به وی به صفوف گروه تروریستی داعش پیوستند.
از طرفی برخی کارشناسان وجود عناصر حزب کارگران کرد ترکیه را نیز یکی از خطرات احتمالی بی برگشت بحران در شمال عراق خوانده و یکی از اعضای حزب دمکرات کردستان عراق روز یکشنبه در گرمیان عنوان کرد که عناصری از حزب کارگران کرد ترکیه (PKK) در آتش سوزی های دفاتر این حزب نقش داشته اند.
در حالی که احزاب کرد شمال عراق به دنبال اتهام زنی به همدیگر و همچنین نام بردن از دست های پنهان در ناامنی های کردستان عراق هستند، کارشناسان معتقدند که کوتاه آمدن احزاب سیاسی از برخی مطالبات خود می تواند شرایط را تا حد زیادی آرام کند.
این کارشناسان مهمترین عامل این ناآرامی ها را اصرار مسعود بارزانی بر بقا در پست و مقام ریاست منطقه اقلیم کردستان می دانند؛ امری که حزب دمکرات به صورت تلویحی روز یکشنبه در بیانیه تهدید آمیزش علیه حزب تغییر، بار دیگر بر آن اصرار ورزید.
از طرفی برخی از گروه ها و شخصیت های مخالف دولت عراق که در طول سنوات گذشته از منطقه کردستان عراق به عنوان حیات خلوت علیه دولت مرکزی بهره می بردند، بیش از هرطرف دیگر از اغتشاشات کردستان ابراز نگرانی کرده اند.
اظهار نگرانی اغلب شخصیت های سیاسی فراکسیون "اتحاد قوا" به رهبری سلیم جبوری یا گروه "ایاد علاوی" در خصوص ناآرامی های کردستان به اعتقاد کارشناسان ، به واسطه آن است که آنها موضع رفقای خود را در شمال عراق در معرض تهدید می بینند.
افرادی مانند "طارق الهاشمی" معاون سابق ریاست جمهوری و "رافع العیساوی" وزیر سابق دارایی و برخی از شیوخ خیمه های تحصن الانبار مانند "حاتم سلیمان" و شیوخ سلفی الانبار که همگی در هتل های مجلل اربیل مستقر هستند ، با ناآرام شدن کردستان عراق، جایی برای ماندن در کردستان در سایه مسعود بارزانی نخواهند داشت و باید به دنبال اماکن امن تر در خارج از مرزهای عراق بگردند.
همچنین شکر آب شدن رابطه حزب عدالت و توسعه به رهبری "رجب طیب اردوغان" با کردها در ترکیه نیز به نگرانی ها نسبت به کشیده شدن دامنه اختلافات داخلی ترکیه به داخل اراضی شمال عراق افزوده است.
وجود عناصر و پایگاه ها و رهبران حزب کارگران کرد ترکیه در شمال عراق بویژه مناطق تحت نفوذ حزب دمکرات، به اعتقاد کارشناسان، زمینه را برای مداخله بیشتر ترکیه به شمال عراق در صورت ناامن شدن کردستان عراق فراهم خواهد کرد.
دولت رجب طیب اردوغان در تازه ترین اظهارات در قبال انفجار روز شنبه ترکیه مدعی شد که داعش و یا حزب کارگران کرد ترکیه، مسوول این انفجار هستند.
منبع: ایرنا
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]