واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: "برجام" از سد مجلس میگذرد؟/ فردا؛ آخرین تلاش دلواپسان برای رد "توافق هستهای"
حالا "برجام" در ایران به فرجام خود نزدیک شده و فردا قرار است در مجلس تصمیم مهمی در اینباره گرفته شود. گزارشها نیز حاکی از تحرک و تلاش سخت دلواپسان علیه توافق هستهای است. گفته شده که آنها سعی دارند از شیوههایی مانند آبستراکسیون در جلسه فردا برای رد برجام استفاده کنند.
آفتاب : سرویس سیاسی- عدهای از همان زمان شروع مذاکرات هستهای در دولت روحانی، نسبت به روند و نحوه این مذاکرات منتقد بودند؛ آنها خود را "دلواپس" نامیده و هرچه که از آغاز مذاکرات ایران و گروه 1+5 میگذشت و به سمت توافق نزدیکتر میشدند، این گروه نیز بر شدت انتقادهای خود افزوده و در پارهای از مواقع به توهین، تهمت و فحاشی به تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان روی آرودند. آنها در هر صورت میخواستند که این مذاکرات به توافق منجر نشود اما برخلاف خواست آنها، توافق حاصل شد و با استقبال مردم کشورمان و جهانیان هم مواجه شد.
به گزارش آفتاب، توافق هستهای -برجام- مخالفانی در داخل و خارج از کشور داشت که در برابر موافقان، بسیار انگشتشمار اما صاحب نفوذ و دارای تریبونهای گسترده و به عبارتی دیگر صدا و هیاهویشان از همه بلندتر است. دلواپسان در ایران از یکسو و جمهوریخواهان و نتانیاهو و عربستان در طرف دیگر، هرکاری که از دستشان برمیآمد تا الان برای شکست این توافق انجام دادند. جدال دوماهه جمهوریخواهان ناراضی از توافق با دموکراتها در کنگره به ناکامی جمهوریخواهان منجر شد. نتانیاهو نیز گرچه همچنان علیه توافق هستهای کارشکنی میکند، اما اخیراً به شبکه خبری سی. ان. ان گفته است: «توافق هستهای به سرانجام رسیده است... از این پس باید مراقب ایران بود تا به تعهداتش عمل کند.» که بهنظر میرسد از شکست این توافق ناامید شده است.
اما در ایران دلواپسان هنوز برای کارشکنی در اجرای توافق هستهای -برجام- تلاش میکنند؛ یک روز تجمع و تحصن راه میاندازند و علیه دولت و تیم هستهای شعار میدهند و از سوی دیگر در کمیسیون ویژه برجام با ارائه گزارشهایی جهتدار و جناحی سعی میکنند تا افکار عمومی را نسبت به این توافق بدبین کنند. با این حال، زمانی که کمیسیون برجام گزارش خود را در صحن علنی مجلس مطرح کرد با اعتراض ۵ نفر از اعضای این کمیسیون مواجه شد که در بیانیهای این گزارش را یکطرفه خوانده و اعلام کردند که خارج از جلسات کمیسیون تهیه و تنظیم شده است. همچنین دو کمیسیون مجلس (کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و کمیسیون انرژی مجلس) اقدامات مثبتی را در راستای اجرای "برجام" از سوی دولت انجام دادند. آنطور که نوذر شفیعی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست اعلام کرد؛ طرحی با نام "طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجرای برجام" به هیات رئیسه تقدیم شد. حسین امیری خامکانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس نیز اعلام کرده بود که این کمیسیون طرح اجرای برجام را با "تغییر جزئی" در یکی از بندهای آن تصویب کرده و به هیات رئیسه مجلس ارسال کرده است.
حالا "برجام" در ایران به فرجام خود نزدیک شده و فردا قرار است در مجلس تصمیم مهمی در اینباره گرفته شود. گزارشها نیز حاکی از تحرک و تلاش سخت دلواپسان علیه توافق هستهای است. گفته شده که آنها سعی دارند از شیوههایی مانند آبستراکسیون در جلسه فردا برای رد برجام استفاده کنند. آبستراکسیون بهمعنی عدم حضور تعدادی از نمایندگان مجلس در هنگام رأیگیری، در جهت از اکثریتافتادن جلسه علنی مجلس است. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و دلسوزان کشور تاخیر در اجرای برجام را به ضرر کشور دانسته و نسبت به این مسئله هشدار دادهاند. بهگونهای که آیتالله مکارمشیرازی در توصیهای، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواسته بود «مساله برجام را بیش از این معطل نکنند و با فکر و تدبیر و تفسیر صحیح به دنبال رفع نقاط ضعف آن باشند.»
22 روز بررسی برجام در مجلس، 2500 میلیون دلار هزینه داشت
سیروس ناصری دیپلمات و عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان نیز در همینباره گفته است: «هر روز تاخیر در اجرای برجام میلیاردها دلار سود عاید کشورهایی میکند که بهخاطر عملکرد آنها در منطقه، شهید میدهیم. روزی ١٠٠ تا ١٥٠ میلیون دلار هزینه تاخیر در اجرای برجام است که با احتساب ٢٢ روز تاخیر تا الان ٢٠٠٠ تا ٢٥٠٠ میلیون دلار میشود.» ناصری همچنین معتقد است: «همین مجلس هم که مخالفان تند در آن جایگاه محکمی دارند، رایی بر رد برجام نخواهد داشت. نمایندگانی که پر سر و صدا هستند از رأی گریزانند چون ثبت میشود و باید آثار عدم اجرای برجام را بپذیرند.»
5+1 منتظر رای مجلس ایران
همچنین پیشتر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به سوالی درباره جدول زمانی اجرای توافق گفت: «منتظر تصمیم مجلس ایران هستیم. در صورت تائید توافق هستهای در مجلس ایران، کمیسیون مشترک نظارت و اجرای برجام از همان روز اجرای توافق، آغاز به کار خواهد کرد.»
درخواست 17 نماینده برای توقف بررسی برجام
در حالی که کارشناسان نسبت به تاخیر در اجرای برجام هشدار میدهند، ۱۷ نماینده عضو جبهه پایداری در اقدامی جالب و در نامهای به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی "خواستار توقف بررسی برجام در مجلس تا زمان ارائه لایحه از سوی دولت شدند." البته، زاکانی رییس کمیسیون ویژه برجام در واکنش به انتقادها از تلاش دلواپسان برای رد برجام، گفته است: مجلس در مرحله پذیرش برجام به صورت مشروط است... امروز کسی دنبال رد برجام نیست البته ممکن است چند نماینده انگشتشماری بگویند که میخواهند برجام را رد کنند که در مقابل نیز چند نماینده انگشت شمار معتقدند برجام بدون هیچ شرط و شروطی باید تایید شود.
خوشبینی نسبت به تصویب برجام در مجلس
با این حال، بسیاری نسبت به تصویب این طرح در مجلس خوشبین هستند و همچون سخنگوی دولت که در آخرین نشست خبری خود نسبت به تصمیم تاریخی نمایندگان در مورد برجام در روز یکشنبه برای رفع تحریمها ابراز امیدواری کرده بود، امیدوارند.
(برای مشاهده جدول در ابعاد بزرگ روی آن کلیک کنید)
طرح اقدام متناسب و متقابل دولت ایران در اجرای برجام که یکشنبه در مجلس بررسی میشود در صورت تصویب نهایی به دولت اجازه میدهد در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی به شکل داوطلبانه توافق هستهای -برجام- را اجرا کند.
منابع:
-خبرگزاری ایرنا
-روزنامه آرمان
-خبرگزاری ایلنا
-خبرگزاری ایسنا
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]