واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ مهر ۱۳۹۴ (۱۷:۳۵ب.ظ)
الهام آبتين برنده جايزه پيشگامي در حفاظت IUCN و قهرمان تالابي موج-در سومين نشست رؤساي گروههاي تخصصي IUCN در ابوظبي، الهام آبتين موفق به دريافت جايزه هري مسل براي پيشگامي در حفاظت (Harry Messel Award for Conservation Leadership) در سال 2015 شد.
به گزارش خبرگزاري موج، اين انتخاب به دليل اقدامات برجسته و پيشگامانه وي در خصوص فعاليت و مطالعات علمي در خصوص گونه تمساح مردابي در استان سيستان و بلوچستان و عضويت نامبرده در گروه تخصصي کروکوديل بوده است.
در مراسم معرفي قهرمانان تالاب سال جاري نيز، عنوان قهرمان تالاب در بخش علمي به خاطر اقدامات شاخص و برجسته براي حفاظت و احياي تالابها به الهام آبتين تعلق گرفت.
وي رييس اداره محيط زيست طبيعي سيستان و بلوچستان، کارشناس مسوول زيستگاهها و امور مناطق استان، کارشناس مسئول امور حيات وحش و آبزيان استان، مسئوليت دبيرخانه کارگروه تخصصي هامون، دبير شوراي نظام مهندسي کشاورزي و منابع طبيعي استان، مسئول تهيه سند توسعه محيط زيست استان، مدرس دانشگاه پيام نور و دانشگاه آزاد اسلامي واحد زاهدان، تهيه و تدوين مقالات و گزارشات علمي و تحقيقاتي در سطوح ملي و بين المللي را در کارنامه کاري خود دارد.
رئيس اداره محيط زيست زابل با اشاره به اين که تمساح مردابي يک گونه منحصر به فرد ايران است، به تشريح اقدامات مديريتي براي حفاظت از آن پرداخت.
الهام آبتين رييس اداره محيط زيست زابل با اشاره به وجود گونه منحصر به فرد تمساح مردابي در جنوب شرقي ايران گفت: اين گونه در رودخانه سرباز، منطقه راسک و چابهار پراکنش دارد و زيستگاه جديدي براي آن در منطقه نهنگ سراوان در مرز پاکستان شناسايي شده است.
شناسايي فاکتورهاي مطلوبيت زيست تمساح
وي با بيان اينکه مطالعات زيادي بر روي گونه تمساح مردابي انجام شده است، اظهار داشت: زيستگاههاي مختلف تمساح مردابي را مورد مطالعه و بررسي قرار داديم و بهترين زيستگاه را براي اين گونه شناسايي کرديم.
آبتين با تاکيد بر اينکه تمساح مردابي گونه منحصر به فرد و در معرض تهديد محسوب ميشود، افزود: در برنامه مديريتي اين گونه شرايط مطلوب زيست در طبيعت از طريق مطالعات ميبايست استخراج شود تا براي پرورش مصنوعي و جبراي جمعيت فاکتورهاي مطلوبيت شبيه سازي شود.
رييس اداره محيط زيست زابل در ادامه به زيستگاه پرورش تمساح در منطقه چابهار اشاره کرد و افزود: اقداماتي در اين زيستگاه انجام شده است و اميدورايم در آينده بتوانيم شرايط زيست مطلوب تمساح را در اين منطقه پياده کنيم.
آبتين، تصريح کرد: براي فاکتورهاي مطلوب زيست تمساح مدلسازي توصيفي، آماري و رياضي انجام شده است و در مطالعات از اين مدل استفاده ميشود.
انجام مطالعات وضعيت ژنتيکي تمساح مردابي
وي از انجام مطالعات وضعيت ژنتيکي اين گونه با توجه به مجاورت زيستگاه با کشور پاکستان خبر داد و افزود: با بررسيهاي به عمل آمده تمساح مردابي هيچ هيبردي با جمعيت تمساح در پاکستان ندارد و با جمعيت تمساح در ايران تفاوت ژنتيکي دارد و يک جمعيت بکر و بلوکه است.
مشارکت جوامع محلي براي حفاظت از تمساح مردابي
رييس اداره محيط زيست زابل خاطرنشان کرد: براي حفاظت از گونه تمساح فعاليتهاي مشارکتي و آموزشي با جوامع محلي داشتيم و از طريق برگزاري کارگاههاي آموزشي از مشارکت جوامع محلي براي حفظ گونه استفاده کرديم.
آبتين با تاکيد بر اينکه به کمک مطالعات علمي، پايش و مشارکت مردم توانستهايم موفقيتهاي خوبي براي حفاظت از تمساح دست پيدا کنيم، افزود: مردم آگاهي لازم در ارتباط با اين گونه دارند و براي حفاظت از آن به موقع اطلاع رساني ميکنند.
مشاهده گونه مارمولک باغ هندي بعد از سالها در منطقه سراوان
وي در ادامه به مشاهده گونه مارمولک باغ هندي بعد از سالها در منطقه سراوان اشاره کرد و افزود: توانستهايم گونه جديدي از مارها را در منطقه بلوچستان به دنيا معرفي کنيم.
طرح مديريت يکپارچه تالاب هامون بزودي نهايي ميشود
رييس اداره محيط زيست زابل به فعاليت و مشارکت در تدوين طرح يکپارچه مديريت تالاب هامون اشاره کرد و افزود: بعد از سفر دکتر ابتکار به سيستان و بلوچستان، کارگروه استاني تالاب هامون با مشارکت دستگاهها، تشکلهاي زيست محيطي، متخصصين مربوطه به رياست استانداري تشکيل شد.
وي از برگزاري 4 کارگاه ايجاد مديريت زيست بومي تالاب هامون خبر داد و اظهار داشت: طرح مديريت يکپارچه تالاب هامون در مرحله نهايي و تکميل شدن به سر ميبرد و نقشه زون بندي در حال نهايي شدن است تا به تأييد مقامات ذي ربط برسد.
آبتين ادامه داد: اين طرح بهعنوان سند بالادستي براي مديريت يکپارچه هامون استفاده شود.
مشارکت کليه ذينفعان در طرح مديريت يکپارچه تالاب هامون
رئيس اداره محيط زيست زابل تاکيد کرد: در طرح مديريت هامون از مشارکت مردم و تشکلهاي زيست محيطي استفاده شده است و برآيندي از نظر ذي نفعان تالاب است و نقشه بسيار خوبي در کنار ساير برنامههاي اجرايي ديگر است که اميدواريم به نتيجه خوبي براي احياي تالاب هامون برسيم.
آبتين از تحقق برنامههاي پيش بيني شده براي احياي تالاب هامون از جمله تأمين حق آبه تالاب خبر داد و افزود: اقداماتي که انجام ميشود در جهت احياي تالاب هامون پيش ميرود.
وي ادامه داد: اميدواريم با فعاليتهايي که انجام ميشود نام تالاب هامون و برنامههاي مديريتي در سطوح مختلف مديريتي محلي، ملي و بين المللي مطرح و معرفي شود و اقدامات حفاظتي براي اين تالاب افزايش يابد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]