واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ مهر ۱۳۹۴ (۱۲:۲۴ب.ظ)
کارشناس صنعت هوانوردي: تأمين هواپيما يکي از موضوعات مهم در دوران پساتحريم است موج - يک کارشناس صنعت هوانوردي با بررسي نياز صنعت هوانوردي ايران در دوران پساتحريم گفت: با استفاده از ظرفيت فاينانسرهاي داخلي و خارجي به سادگي بخشي از بازار جهاني را که به شرکتهاي هواپيمايي منطقه واگذار کردهايم، به تدريج برميگردانيم.
به گزارش خبرگزاري موج، حميد نجف، کارشناس صنعت هوانوردي، با بيان اين که تأمين هواپيما يکي از موضوعات مهم در دوران پساتحريم است که به بررسي موشکافانه و همهجانبه نياز دارد اظهار کرد: هم اکنون با توجه به محدوديت منابع مالي و زيرساختهاي موردنياز، انتخاب و خريد هواپيما بايد در دو برهه کوتاهمدت با هدفگذار از بحرانهاي فعلي و بلندمدت به منظور توسعه و گسترش صنعت ارزيابي شود.
وي با بيان اين که براي رسيدن به جايگاه مطلوب بررسي جوانب مختلف امر توسط متخصصان هر حوزه ضروري است افزود: اين مباحث شامل بررسي و انتخاب هواپيماهاي مناسب با شرايط اقليمي کشور، قيمت هواپيما و چگونگي واگذاري، خدمات فني و عملياتي پس از فروش هواپيما، ايمني و کيفيت ناوگان، ميزان مصرف سوخت و هزينههاي تعمير و نگهداري، بررسي بازارهاي موجود و شناسايي بازارهاي جديد داخلي و بينالمللي ميشود، بنابراين انتخاب و خريد هواپيماهاي مناسب مستلزم مطالعه دقيق و همکاري ميان بخشهاي مختلف صنعت است. قدر مسلم زيانهاي فراواني طي سالهاي گذشته ناشي از خريدهاي غير کارشناسي به کشور تحميل و از فضاي تحريمها، به عنوان پوششي براي ضعفها و اشتباهات بهرهبرداري شده است. بايد توجه داشت که در فضاي پساتحريم، اينگونه توجيهات، محلي از اعراب ندارد.
اين کارشناس صنعت هوانوردي افزود: در حالي که تعداد هواپيماهاي مورد نياز اين صنعت طي ۱۰ سال آينده ۴۰۰ الي ۵۰۰ فروند و ميزان اعتبار مورد نياز ۲۰ ميليارد دلار تخمين زده شده، آخرين بررسيهاي انجام شده توسط سايت Flight Global در خصوص بازار ايران، تعداد هواپيماهاي مورد نياز کشور در ۱۰ سال آينده ۳۰۰ فروند و ميزان اعتبار مورد نياز آن ۱۸ ميليارد دلار اعلام شده است. از اين تعداد ۸۰ فروند جت منطقهاي با متوسط قيمت خريد ۳۰ ميليون دلار، ۱۳۰ فروند هواپيماي باريکپيکر با متوسط قيمت خريد ۵۰ ميليون دلار و ۹۰ فروند هواپيماي پهنپيکر با متوسط قيمت خريد ۱۱۰ ميليون دلار است.
اين فعال صنعت هوانوردي با اشاره به هواپيماي مورد نياز فضاي آسمان ايران گفت: با توجه به ساختار عمدتا غربي شرکتهاي هواپيمايي کشور، خريد هواپيماهاي باريکپيکر ايرباس A۳۲۰ و بوئينگ B۷۳۷-۸۰۰ براي مسيرهاي ميان برد، هواپيماهاي پهنپيکر بوئينگ B۷۷۷ B۷۴۷-۸ و ايرباس A۳۳۰ براي مسيرهاي دوربرد و جتهاي منطقهاي ساخت کارخانههاي بومباردير، امبرائر و ATR ميتوانند به عنوان گزينههاي مناسب در اولويت فهرست خريد يا اجاره باشند.
وي با بيان اين که با عنايت به کاهش نقدينگي، بايد در مسير جذب و پذيرش سرمايهگذاري داخلي و خارجي حرکت کرد، افزود: قطعا با گشايش فضاي کسبوکار کشور در دوره پساتحريم، با دارا بودن پتانسيل فراوان نيروي تحصيلکرده بيکار ميتوانيم قدمهاي بزرگي برداريم. به عنوان مثال در حوزه هوانوردي شرکتهاي هواپيمايي ميتوانند با بهکارگيري روشهاي اجاره يا اجاره به شرط تمليک و با استفاده از ظرفيت فاينانسرهاي داخلي و خارجي، ضمن افزايش کارايي عملياتي خود، شرايط جذب نيروي بيکار جوان را هم مهيا کنند. با اين اقدام، ميتوان به سادگي بخشي از بازار جهاني را که متأسفانه طي سالهاي گذشته به شرکتهاي هواپيمايي منطقه واگذار کردهايم، به تدريج برگردانيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]