واضح آرشیو وب فارسی:ورزش سه: غربالگری مشکلات قلبی بازیکنان باید اجباری شود
فوتبال ما، یکی از خوش اخلاق ترین بازیکنان اش را از دست داد تا جامعه ورزش مان در بهت و نا باوری فرو رود.
به گزارش "ورزش سه"، این اولین بار نیست که تنها کاری که از دست مان بر می آید تلاش برای هضم درد ناشی از این حادثه تلخ است و باز فراموش میکنیم که برای جلوگیری از تکرار این گونه فاجعه ها باید قدم هایی برداریم.
در این گفت و گو با دکتر امیر حسین پاکروان، هدف تلاش برای درک این واقعه تلخ و معرفی راهکارهای احتمالی جلوگیری از تکرار آن است. دکتر پاکروان، متخصص پزشکی ورزشی از دانشگاه کمبریج انگلیس و از پزشکان مجرب اتحادیه فوتبال و لیگ برتر فوتبال انگلیس بوده و از همکاران ومدرسین دوره های سوانح ورزشی کالج متخصصین پزشکی ورزشی اروپا محسوب می شود:
با توجه به سابقه همکاری ات با آکادمی ملی المپیک ایران و ارتباطی که با ورزش قهرمانی ایران داشتی، چه احساسی نسبت به آن چه رخداد داری؟
من واقعا از رخ دادن چنین حادثه ای متاثرم وبه خانواده ارجمند نوروزی تسلیت عرض میکنم. با این که شخصا با هادی نوروزی آشنایی نداشتم اما بازی های او را در پرسپولیس دنبال میکردم. متاسفم از این که فوتبال ما یکی از خوش نام ترین و متواضع ترین بازیکنانش را از دست داد.
مرگ ناگهانی به واسطه ایست قلبی در ورزشکاران حرفه ای چقدر محتمل است؟
این پدیده ی نسبتا نادری در ورزش قهرمانی است. شاید بتوان گفت احتمال رخ دادن اش یک در صد هزار باشد اما به طور کلی به دلیل فعالیت سنگین بدنی ،احتمال مرگ ناگهانی قلبی ناشی از مشکلات تشخیص داده نشده در ورزشکاران می تواند دو الا چهار برابر سایر هم سن هایشان باشد و احتمال این مسئله تا 9 برابر برای مردان بیشتر است.
دلایل احتمالی پدیده ی مرگ ناگهانی قلبی در ورزشکاران زیر 35سال چیست؟
مشکلات ژنتیکی ساختار قلب شامل عضله، عروق و دریچه رایجترین دلائل به شمار می آیند ولی در حدود نیمی از موارد، ساختار قلب به ظاهر سالم بوده و آریتمی و سایر مشکلات سیستم الکتریکی قلب می توانند دلایل جدی برای ایست قلبی باشند. در مورد سایر احتمالات هم می توان به مشکلات عفونی و التهابی، اترو اسکلروز زودرس، آسیب های قفسه سینه، عوارض داروئی و دوپینگ، و روش زندگی اشاره کرد.
با توجه به تعداد عامل هایی که می توانند منجر به ایست قلبی شوند، پس باید برنامه جدی و سختگیرانه ای برای پیشگیری و تشخیص آن وجود داشته باشد، درست است؟
مرجع این مسئله بیانیه سال 2006 لوزان و توصیه های کمیته بین المللی المپیک است که بر لزوم افتراق بین تغییرات طبیعی فیزیولوژیک قلب ورزشکاران با نورم های نژادی از یافته های بالقوه خطرناک تاکید میکند. به بیان دیگر، پزشک باید مطمئن شود که فاکتورهای تاثیر گذار بر تفاوت عملکرد و ظاهر قلب بازیکنان را شناسایی کرده و بر اساس ویژگی های فردی و نژادی روند سلامت آنها را تحت نظر بگیرد.
در حال حاضر ، رویکرد رایج ، مصاحبه و بررسی تاریخچه دقیق پزشکی شامل سوابق پزشکی خانوادگی، معاینه دقیق پزشکی با تمرکز روی سیستم قلبی عروقی و در نهایت آزمایشات و تست های غربالگری است که ملزومات و استانداردها ی آن در کشورهای مختلف متفاوت است.
سیستم غربالگری مشکلات قلبی در فوتبال انگلستان چگونه است؟
در انگلستان، در تمام رده های ملی زنان و مردان شامل 24 تیم، از زیر 15 سال تا بزرگسالان ، بررسی وضعیت مشکلات قلبی بازیکنان اجباری است و آنها بعد از دعوت به تیم ملی توسط اتحادیه فوتبال قبل از ملحق شدن به کمپ در معاینات پزشکی شرکت میکنند.
این مسئله در مورد تمام بازیکنان لیگ های حرفه ای هم صادق است. آنها از زمان ملحق شدن به رده آکادمی زیر 18 سال و پیش از دریافت قرارداد حرفه ای در هر رده سنی باید در تست های پزشکی شرکت کنند و از سلامت قلبی عروقی آنها اطمینان حاصل شود. طبق قانون تمام بازیکنان لیگ برتر و بازیکنان شرکت کننده در مسابقات یوفا باید حداقل یک سری تست غربالگری قلبی در پرونده پزشکی داشته باشند.
این تست شامل بررسی سوابق و معاینات بسیار دقیق پزشکی ، نوار قلبی و اکوکاردیوگرام هست تا میزان خطرات احتمالی را برای بازیکنان بسنجند. چنانچه در موردی نیاز به مطالعه دقیق تری باشد، از ام ار آی قلب ، تست ورزش ماکزیمال، مونیتور قلبی 24 ساعته، سایر تست های استرس و بعضا ژنتیک استفاده میکنند تا تصویری جامع از وضعیت سلامت بازیکن به دست بیاید. این معاینات محدود به آغاز قرارداد نیست و به صورت متداوم در باشگاه ها و تیم های ملی انجام می شود. آنها ممکن است با معاینات دوره ای سالانه و تکرار غربال گری هر دو سال یک بار تا 21 سالگی و حتی در صورت نیاز تا بازنشستگی بازیکن این روند راپیگیری کنند.
با توجه به هزینه های سنگین آموزش و پیشگیری و درمان ، توجیه مالی این مسئله چگونه است؟
در صورتیکه با دید بازتری به این قضیه نگاه کنیم متوجه منفعت غیر مستقیم بزرگی خواهیم شد که حفظ و ارتقا سلامت فعالترین و بالقوه آینده سازترین رده سنی جامعه میتواند به همراه داشته باشد. نقش وموقعیت استثنائی ورزشکاران در فرهنگ سازی و جلب عموم به ورزش و فعالیت بدنی و بطور غیر مستقیم کاهش هزینه های سلامت عموم جامعه نیز نباید فراموش شود.
علاوه بر جنبه های انسانی و مسئولیت حرفه ای کادر حمایتی تیم های ورزشی در ارائه بهترین خدمات و البته بدون هزینه سازی های غیر ضروری، بطور کلی در همه جا ورزشکاران ملی و حرفه ای سرمایه های معنوی و البته مالی محسوب میشوند و بالقوه از توانائی درآمدزائی بالایی برای خود، خانواده و در عین حال باشگاه ها و فدراسیون ها برخودارهستند و صرف بخشی از این درآمد برای حفظ سلامتی و افزایش عمر کاری ورزشکاربه نظر توجیه پذیر خواهد بود.
با این معاینات، آیا امکان پیشگیری کامل از مرگ ناگهانی قلبی بازیکنان وجود دارد؟
متاسفانه ، پیشگیری کامل از مرگ ناگهانی قلبی در ورزشکاران در حال حاضر امکانپذیر نیست ولی هدف به حداقل رساندن خطرات و کاهش آمار اینگونه مرگ های نابهنگام و تاسف بار تا حد ممکن است که خوشبختانه تا مقدار زیادی موفقیت آمیز هم بوده است.
با این اوصاف ، در صورت بروز ایست قلبی در زمین بازی چه راهکارهایی برای کاهش خطر مرگ وجود دارد؟
ضرورت آمادگی و آموزش و تمرین مداوم کادرهای پزشکی همراه تیم های ورزشی درتشخیص سریع و اقدام فوری به احیا قلبی پیشرفته اجتناب ناپذیر است. این مسئله بسیار مهمی است که حداقل امکانات مربوطه در تمام میادین ورزشی و همراه تیم ها در دسترس باشند. از جمله میتوان به دستگاه های شوک قلبی خودکارکه به راحتی وبا حداقل آموزش قابل اسفاده برای عموم هستند اشاره کرد. در عین حال باید از آمادگی و آشنایی پرسنل آمبولانس ها و تیم های حاضر درمسابقات ورزشی با ویژگی های متفاوت اینگونه اماکن اطمینان حاصل شود.
این دقیقاً همان چیزی است که تفاوت بین نتیجه درمان در فابریس موامبا ( بازیکن بولتون که سال 2012 در بازی مقابل تاتنهام دچار حمله قلبی شد و با تدابیر تیم پزشکی از مرگ نجات پیدا کرد) و مارک ویوین فو ( بازیکن تیم ملی کامرون که در سال 2003 به علت ایست قلبی در جام کنفدراسیون ها جان خود را از دست داد) را مشخص میکند .
و صحبت پایانی؟
در پایان، ضمن تسلیت مجدد به مناسبت فقدان ورزشکار ارزنده کشورمان، امیدوارم بحث های علمی و آموزش های عمومی حاصل از این واقعه به دور از حواشی غیر ضروری بتوانند موجب ارتقا آگاهی عمومی و پیشگیری از وقایع مشابه بشوند.
شاید جالب باشد بدانید که در انگلستان موسسات علمی خیریه ای وجود دارند که با حداقل هزینه آزمایشات پایه غربالگری قلبی را برای تمامی افراد 14 تا 35 سال جامعه که تمایل به فعالیت های ورزشی داشته یا سوابق پزشکی مشخصی دارند انجام میدهند. به عنوان یک پیشنهاد، شاید دوستان و عزیزان مرحوم نوروزی با کمک سایر اعضای جامعه ورزشی و پزشکی ایران بتوانند به نام و یاد آن مرحوم قدمی در این مسیر هم بردارند.
جاوید جعفری فراهانی- لندن
11:30 1394/07/13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ورزش سه]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]