تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 20 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عاقل‏ترين مردم كسى است كه در امور زندگيش بهتر برنامه‏ريزى كند و در اصلاح آخرتش بيشتر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1814748125




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انتقال آب گلستان به سمنان/آینده منابع آبی در انتظار نظر وزیر نیرو


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر بررسی می کند؛
انتقال آب گلستان به سمنان/آینده منابع آبی در انتظار نظر وزیر نیرو

انتقال آب گلستان به سمنان


شناسهٔ خبر: 2930058 - شنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۴
استانها > گلستان

علی‌آباد- طرح انتقال آب چشمه های گلستان به شاهرود در حالی از جنگل‌های بکر هیرکانی قوت گرفته که گلستان چهارمین استان خشک کشور است و کارشناسان درباره آینده ذخایر آبی و ساکنین این منطقه هشدار داده‌اند. ​خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: پرونده پیگیری های جلوگیری انتقال آب چشمه های زرین گل به سمنان تازه باز نشده است. اما فصل اصلی این تراژدی که بیشتر از همه برای مردم منطقه دارای اهمیت است با استقرار یک دستگاه بیل مکانیکی و بیل بکهو در منطقه جنگل ابر آغاز شد. تخریب پوشش گیاهی این منطقه و شروع جدی تر کار توسط مسئولین استان سمنان در مناطقی از جنگل‌های زرین گل علی‌آباد کتول برای انتقال آب چشمه‌هایی که چشم کشاورزان به آن ها خوش است به مذاق خیلی ها خوش نیامد. تیر خلاص هم وقتی زده شد که مردم گلستانی منطقه با تجمع در استانداری گلستان خواستار مشخص شدن وضعیت این طرح شدند. همین تجمع باعث شد که پرونده این موضوع وارد فصل جدیدی شود. معاون سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور بعد از حضور در گلستان، مخالفت صریح خود را از طرح انتقال آب از چشمه‌های این استان که باعث آسیب جدی به جنگل ابر می‌شود را اعلام کرد و این طرح را فاقد توجیه خواند. در همین مقطع اعلام شد که تاکنون استعلامی از این معاونت برای ادامه اجرای این طرح نشده است و اقدام‌هایی برخلاف قانون در حال اجراست و سازمان جنگل‌ها آن را پیگیری خواهد کرد. با این حال مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان توقف این طرح را به دلیل انجام بیش از دوسوم آن و هزینه‌ای معادل ۲۵ میلیارد تومان غیرممکن عنوان کرده است. اما پیگیری مسئولان گلستان ادامه داشت تا جایی که با وزیر نیرو دیدار داشتند. حمید چیت چیان در جلسه ایی که با نماینده های مجلس شورای اسلامی شهرستان های علی آبادکتول و آزادشهر، مدیرشرکت آب منطقه ای گلستان، فرماندار شهرستان علی آباد کتول و دبیرستاد مردمی بازگشت چشمه های زرین گل داشت تصمیم به بازدید تیم کارشناسی این وزارتخانه از منطقه را گرفت تا خودش به این مشکل خاتمه دهد.  
زرین گل
  چشمه‌ها نیاز آبی ذخیره‌گاه سرخداری را تأمین می‌کنند آب بالادست جنگل‌های زرین گل سال‌ها است که به‌صورت غیرقانونی به استان سمنان منتقل می‌شود این در حالی است که بزرگ‌ترین ذخیره‌گاه‌های سرخداری ایران در این مناطق وجود دارد و ادامه این روند می‌تواند تأثیرات نامطلوبی را بر این جنگل‌ها بگذارد چراکه همین چشمه‌ها نیاز آبی این ذخیره‌گاه ارزشمند را تأمین می‌کنند. از طرفی خشک‌سالی‌های چندساله در گلستان باعث شده که این استان در معرض کمبود آب و خشک‌سالی قرار بگیرد و به همین خاطر مدیریت در منابع آبی آن دارای اهمیت زیادی است. از آنجاکه سد کبود وال برای استفاده مناطق پایین‌دست احداث‌شده و هنوز به بهره‌برداری نرسیده است در بالادست هم مشکلات و تنش‌های زیادی در کمبود آب وجود دارد که اختصاص این سرچشمه‌ها در شرایط فعلی موجب تشدید این تنش‌ها خواهد شد. کارشناسان حوزه محیط‌زیست و منابع طبیعی معتقدند که هدایت این سرچشمه‌ها به شاهرود باعث تنش‌های اجتماعی و محیط زیستی در منطقه می‌شود. آثار مخربی که شاید در کوتاه‌مدت دیده نشود اما در درازمدت می‌توانند تأثیرات سویی در منطقه داشته باشد.  
زرین گل
  کمبود آب باعث شده محصول خوبی نداشته باشیم در همین سال‌ها کاهش آب و تنش‌های موجود باعث شده بسیاری از شالیزارها در دهنه زرین گل خشک شود و کشاورزان نتوانند زراعت معمولی خود را در زمین‌هایشان داشته باشند.   یکی از ساکنین منطقه علی‌آباد بابیان اینکه کمبود آب باعث شده محصول خوبی نداشته باشیم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: درآمدهای مردم منطقه از راه کشت شالی و گندم است. وی که از انتشار نامش خودداری کرد ادامه داد: در سال‌های گذشته می‌توانستیم مساحت بیشتری را کشت کنیم اما امسال یک‌پنجم زمین‌های خود را به کشت شالی اختصاص داده‌ایم که برای همین مقدار هم به مشکل برخورده‌ایم. نیود آب چشمه‌های زرین گل باعث می شود که آب سدهای کبود وال و آب‌بندان های روستاهایی مثل ساور کلاته تأمین نشود و کشاورزان منطقه که از این راه درآمد دارند با کم کردن کشت محصولاتشان با مشکل هایی روبه‌رو شوند.  
زرین گل
  سمنان یکی از بهترین استان‌های کشور به لحاظ منابع آبی است بر اساس نقشه آبی طبقه‌بندی‌شده سال ۹۳ و ۹۴ استان سمنان یکی از بهترین استان‌های کشور به لحاظ منابع آبی است و مشکل آب شرب ندارند.‌ این در حالی است که استان گلستان به لحاظ تنش آبی وضعیت خوبی ندارد. مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر هرگونه انتقال آب از حوضه آبریز را به حوضه آبریز دیگر اشتباه عنوان کرد که این اتفاق می‌تواند بحران‌های اکولوژیکی را برای منطقه همراه داشته باشد.  اسماعیل مهاجر تصریح کرد که آب چشمه‌های زرین گل باید بدون دخالت به‌صورت طبیعی مسیر خود را داشته باشد تا اکوسیستم‌های جنگلی پایین‌دست حفاظت شود و به زندگی طبیعی خود ادامه دهند.  
زرین گل
  نتیجه بعد از بازدید تیم کارشناسی اعلام خواهد شد فرماندار شهرستان علی آبادکتول در گفتگو با خبرنگار مهر از بازدید تیم کارشناسی وزارت نیرو از چشمه های زرین گل خبر داد و افزود: نتیجه در خصوص اجرا شدن و یا نشدن این طرح بعد از بازدید تیم کارشناسی اعلام خواهد شد. احمد تجری مفرد ادامه داد: وزیر نیرو به معاون امور آب شهری و روستایی خود دستور توقف هرگونه عملیاتی در منطقه را داده است. وی تصریح کرد: توافق نامه ای برای انتقال آب چشمه ها در سال های گذشته وجود داشته است اما مسئولین سمنانی در حال حاضر تعداد چشمه هایی که برای این کار در نظر گرفته اند بیشتر از مقدار بوده است. تجری مفرد افزود: به دنبال این هستیم با توجه به بحران آب در گلستان تجدید نظری در این توافق نامه صورت بگیرد.  
زرین گل
  وفاق خوبی در استان برای مخالفت با این طرح وجود دارد نماینده مجلس شورای اسلامی مردم علی آباد کتول در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به حمایت های استاندار، دادستان، وزارت نیرو آقای چیت چیان توقف اجرای این طرح صادر شده تا نشست با حضور مسئولان برای حل موضوع انجام شود. رحمت الله نوروزی ادامه داد: وفاق خوبی هم در سطح شهرستان و استان از استاندار تا شورای تامین گلستان وجود دارد و همه مخالف انتقال آب به سمنان هستند. وی تصریح کرد: بحث ما با توجه به کمبود و بحران آب در استان گلستان است و به همین خاطر در دهنه زرین گل خواستار توقف این طرح هستیم. وی با اشاره به تخریب محیط زیست و جنگل های بکر افزود: کسانی که ادعا می کردند جاده ابر جنگل ها را خراب می کند باید برای حمایت بیشتر پای کار بیایند و ببینند که حداقل ۳۰۰ درخت برای اجرای طرح قطع شده است. وی در پاسخ به اینکه آیا این طرح دارای مصوبه است و توضیح در خصوص بیان جزییات افزود: آقای نظری مدیر شرکت آب منطقه ایی می تواند در این مورد توضیح دهد. سکوت شرکت آب منطقه ای گلستان شرکت آب منطقه ای گلستان که در این خصوص سکوت را در دستور کار خود قرار داده است گویا خیلی تمایل ندارد به موضوع وارد شود. نظری در پی تماس خبرنگار مهر در ساعت غیر اداری (۲۰:۵۵) پاسخگوی وضعیت نهایی این طرح نبود. وی در پاسخ به این سوال که نتیجه جلسه با وزیر نیرو چه بود، گفت: من این موقع شب فرصت پاسخگویی ندارم. خبرنگار مهر برای وقت مصاحبه اول صبح وقت اداری را پیشنهاد داد که وی عنوان کردند: در تهران جلسه هستند. نظری در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که شما نمی خواهید در این خصوص صحبت کنید یا حال حاضر را زمان مناسبی نمی دانید، افزود: الان در فرصتی که من از صبح سرکار بودم، شما وقت گیر آوردید. نظری در پاسخ به اینکه خبر تشکیل جلسه با وزیر نیرو تازه منتشر شده، باز هم پاسخگو نبود. خبرنگار مهر در تماسی که در ساعت اداری هم با مدیر آب منطقه ای گلستان داشتند با جمله «من وقت ندارم خانم، خداحافظ» رو به رو شد. حال جای این سوال باقی است که مسئولین آب منطقه ای با سکوت خود چه جوابی خواهند داشت؟  
زرین گل
  مخالفت سازمان جنگل‌ها از انتقال آب چشمه‌های قطری گلستان به سمنان منطبق نبودن مرزهای سیاسی و جغرافیایی دو استان گلستان و سمنان و نبودن مدیریت جامع در این حوزه یکی دیگر از مواردی است که بر مشکلات این منطقه دامن زده است.   معاون جنگل سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد که این سازمان به‌هیچ‌وجه اجازه قطع درختان در جنگل ابر را به دلیل طرح انتقال آب از چشمه‌های قطری از گلستان به سمنان نمی‌دهد. بهزاد انگورج ادامه داد: سازمان جنگل‌ها اجازه نمی‌دهد که جنگل ارزشمندی مانند جنگل ابر تاوان الگوی نادرست مصرف آب در دیگر استان‌ها را بدهد. وی افزود که استان سمنان باید از روش‌های دیگری برای کمبود آب این استان استفاده کند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها اصلاح الگوی مصرف است. انگورج بابیان اینکه ازنظر این سازمان، طرح‌های انتقال آب، طرح‌های مناسبی نیستند، تصریح کرد: استان گلستان در حال حاضر یکی از استان‌های کم‌آب کشور است و اگر چنانچه این طرح درگذشته تایید شده است به‌هیچ‌عنوان در حال حاضر قابل‌اجرا نیست. انگورج اظهار کرد: فارغ از اینکه سازمان جنگل‌ها با این طرح به دلیل آسیب به درختان در جنگل ابر مخالف است، مسئولان استان سمنان باید بدانند طرحی در این ابعاد پاسخگوی کمبود آب در آن استان نخواهد بود. اجرای طرح انتقال آب چشمه های زرین گل به سمنان باعث بروز اختلالات اجتماعی و فرهنگی شده است که در صورت ادامه افزایش نیز خواهد داشت. این طرح را شاید زمانی بتوان درست عنوان کرد که منافع آن بین حوضه ها تقسیم شود در صورتی که با انتقال آب این چشمه ها تقسیم بندی حقابه ها بهم خورده و در بعضی موارد حقابه بخش فندرسک صفر هم می شود. حال سوال اینجاست که با توجه به خسارات شدید به وجود آمده در حوضه پایین دست، چگونه و چرا وزارت نیرو اصرار بر اجرایی شدن طرحی دارد که مجوز سازمان محیط زیست و سازمان جنگل ها و مراتع را ندارد؟ خبرنگار: مریم رضایی









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن