واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چرا سکته در جوانها زیاد شده است؟/شوکتلخ؛این بار کاپیتان ۳۰ ساله پرسپولیس
این روزها هر چند وقت یکبار از دور و اطراف خبر سکته جوانی را میشنویم و با تعجب میگوییم: «سنی نداشت که؛ چرا سکته کرد؟!» اما چرا این روزها سکتههای قلبی و مغزی در میان جوانها زیاد شده است؟
آفتاب : جامعه ورزش ایران با خبر درگذشت هادی نوروزی کاپیتان پرسپولیس در سن ۳۰ سالگی شوکه شده است. مرحوم هادی نوروزی اما تنها یکی از جوانانی است که این روزها از گوشه و کنار خبر سکته قلبی یا مغزی آنها را میشنویم. تا پیش از این هر وقت حرف از سکته پیش میآید به فکر افراد مسن و سالخورده میافتادیم اما چه شده است که سن سکته اینقدر پایین آمده است؟
سکته قلبی (در اصطلاح پزشکی امآی) و یا انفارکتوس میوکارد (Myocardial infarction)،عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب (میوکارد) است که به علت ازبینرفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی میدهد. این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان شود یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) رخ دهد. عمدهترین دلیل سکته بستهشدن رگهای تغذیهکننده قلب است.
احساس فشار، سنگینی در قفسه سینه، احساس درد در معده، درد شدید در دست، تعریق زیاد و احساس بغض در گردن شایعترین علائم سکته قلبی است.
فاکتورهای خطر سکته قلبی مانند دیابت، چربی خون، مصرف سیگار، چاقی و کمتحرکی از مدتها پیش مطرح بوده اما امروزه به دلیل تشدید این فاکتورها، سن سکته قلبی پایین آمده است. بعضی علل خاص سکته قلبی افراد جوان این موارد هستند:
آلودگی هوا
کلان شهر ها همیشه دغدغه آلودگی هوا را داشته و دارند در تحقیقات اخیر ثابت شده که اگر قلب کسی 70درصد دچار گرفتگی عروق کرونر باشد آلودگی هوا با مکانیسم اختلال در اکسیژن رسانی میزان این تنگی را به 90تا 100درصد افزایش می دهد وهمین نکته یعنی وقوع یک سکته حاد قلبی . پزشکان می گویند که اساسا هر نوع فعالیتی در شرایط بد آب وهوایی برای بدن مضر است حتی اگر آنچه صورت می گیرد یک فعالیت ورزشی باشد.
استرسِ؛بلای دردها
استرس باعث آزاد شدن مادهای به نام نورآدرنالین میشود. این ماده عروق بدن را تنگ میکند؛ بنابراین اگر فرد از قبل تنگی عروق داشته باشد استرس زیاد میتواند او را به سکته بیندازد.
ضخیم شدن عضله قلب (میوکارد): این علت شایع ترین علت مرگ ناگهانی مربوط به قلب در افراد زیر 30 سال بخصوص ورزشکاران است.
اختلالات عروق کرونر: در این اختلال سرخرگ ها می تواند در طی ورزش فشرده شده و مانع جریان خون مناسب برای قلب شوند.
ضربان قلب سریع: این اختلال ممکن است منجر به غش یا حتی مرگ شود. در افراد جوان این اختلال بسیار شایع است.
سابقه خانوادگی مرگ ناگهانی قلبی
علامت هشدار دهنده مهم دیگر سابقه خانوادگی مرگ در سن قبل از 50 سال است. البته سیگار کشیدن، کلسترول بالا، فشار خون بالا، چاقی شکمی، دیابت، سندرم متابولیک، عدم ورزش، از دیگر عللی هستند که همگی در بروز مرگ ناگهانی قلبی در افراد زیر 30 سال نقش عمده دارند.
رژیم غذایی ناسالم
علاوه براین رژیمهای غذایی نادرست و گرایش به سمت فستفودها روز به روز بیشتر میشود. در گذشته مادران برای تنقلات فرزندانشان از میوه و آجیل استفاده میکردند اما امروزه شکلات و فستفودها جای خوراکیهای سالم را گرفتهاند؛ به این ترتیب تعجبی ندارد اگر سن سکته قلبی پایین آمده باشد. اگر قبلا سن سکته 50 یا 60 سالگی بوده است امروزه حتی در دهه 20 و 30 سالگی نیز شاهد سکتههای قلبی هستیم.
منبع: خبرآنلاین
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]