واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نخستین رئیس هیئت ژیمناستیک گلستان در گفتگو با مهر:
ژیمناستیک بخشی از وجود من است/ ورزشی که گلستان را مهد کشور کرد
شناسهٔ خبر: 2927122 - سهشنبه ۷ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۶
استانها > گلستان
گرگان – نخستین رئیس هیئت ژیمناستیک استان گلستان از گذشته های این رشته و دورانی که گلستان در این ورزش سرآمد کشور بوده سخن گفت. خبرگزاری مهر_ گروه استانها: خاطرات عکسهای سیاهوسفید ژیمناستیک دوران ورزشی، روزهای دوران پیشکسوتیاش را پُر کرده است. شروع ژیمناستیکش از سال ۱۳۴۵ در آمل و زیر نظر مرحوم «سید رضا ساداتی» بوده است. بعد از گذشت نزدیک ۴۰ سال هنوز طعم شیرین اولین تمرینها خوب در ذهنش مانده. همان وقتهایی که راه باشگاه تا محله را تندتند طی میکرد تا حرکتهای جدید داخل باشگاه را برای دوستانش انجام دهد.«حامد اخوان» در سال ۱۳۷۸ و با تشکیل استان گلستان، اولین رئیس هیات این استان بوده است. او در خصوص سابقه ورزشیاش میگوید: در سال ۱۳۴۷ عضو تیم آموزشگاههای مازندران بودم که در مسابقات آموزشگاههای کشور که در خرداد ۱۳۴۷ در شیراز برگزار شد به مقام اول تیمی رسیدیم. از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۳ عضو و کاپیتان تیم ژیمناستیک دانشگاه شیراز بودم و در سال ۱۳۵۲ در مسابقات جهانی دانشجویان در مسکو حضور داشتم. در بهمن ۱۳۲۵ و پس از پایان خدمت سربازی، در بانک گسترش خزر ساری استخدام شدم و از همان زمان بهعنوان دبیر هیات ژیمناستیک استان مازندران آن زمان ( که گلستان را هم شامل میشد) آغاز به کارکردم و از سال ۱۳۵۶ تا سال ۱۳۶۴ رئیس هیات ژیمناستیک استان مازندران بودم. از سال ۱۳۷۴ همکاری مجدد خود را با این ورزش بهعنوان رئیس هیات گرگان شروع کردم و در سال ۱۳۷۸ و با تشکیل استان گلستان، اولین رئیس هیات این استان بودم.او که هماکنون مسئولیت سازمان لیگ ژیمناستیک کشور را بر عهده دارد در خصوص قدمت ورزش ژیمناستیک در گرگان میگوید: ژیمناستیک در گرگان، بهصورت ابتدایی حدود ۸۰ سال پیش، یعنی سال ۱۳۱۴ توسط مرحوم ابرپوش بنیانگذاری شد و مرحومان غزنوی، رجبی و کلاردشتی از اولین کسانی بودند که ورزش ژیمناستیک را در گرگان انجام میدادند که البته بیشتر بهصورت آکروباتیک و تک حرکتی بود. بعد از سال ۱۳۲۰ و ورود روسها به گرگان، ژیمناستیک شکل مدرنتری به خود گرفت و اولین کسانی که بعد از روسها به ژیمناستیک روی آوردند آقایان زندهیاد «کریم حقیقی»، «دکتر فرانکو قاپقران» (پدر آنت قاپقران قهرمان ارزنده تیم ملی ایران در اوایل دهه ۵۰)، «علیاصغر جوادی»، «علی ترابیان» و «عبدالحسین ملک» بودند که در دبیرستان ایرانشهر و با وسایل دستساز ورزش میکردند.
اخوان از مرحوم عبدالحسین ملک در سالهای ۱۳۲۶ و ۱۳۲۷ بهعنوان مربیان جدی ژیمناستیک در مدارس گرگان یاد میکند که شاگردانی چون دکتر «عبدالقیوم ابراهیمی» (بنیانگذار و رئیس اسبق دانشگاه آزاد گرگان)، مرحوم «اسماعیل شیرنگی»، «جواد سلامت»، «حسن میرکریمی»، «عباس شیرنگی»، عیسی شیرنگی»، «قاسم دیانی»، دکتر «منصور جلوه»، «دکتر فرهادی» (وزیر اسبق بهداشت و درمان) را به جامعه ورزشی معرفی کرده است.از او در خصوص شروع همکاریاش با ژیمناستیک استان گلستان میپرسم. او توضیح میدهد: در بهمن ۱۳۲۵ و پس از پایان خدمت سربازی، در بانک گسترش خزر ساری استخدام شدم و از همان زمان بهعنوان دبیر هیات ژیمناستیک استان مازندران آن زمان (که گلستان را هم شامل میشد) آغاز به کارکردم و از سال ۱۳۵۶ تا سال ۱۳۶۴ رئیس هیات ژیمناستیک استان مازندران بودم. از سال ۱۳۷۴ همکاری مجدد خود را با این ورزش بهعنوان رئیس هیات گرگان شروع کردم و در سال ۱۳۷۸ و با تشکیل استان گلستان اولین رئیس هیات این استان بودم .برگزاری دوره های آموزشی برای معلمین ورزش مدرسه های دخترانه و پسرانه اخوان از تیم ژیمناستیک گرگان بهصورت مدرن در سالهای ۱۳۴۴ و ۱۳۴۵ بهعنوان تیمهای قدَر کشور نام میبرد و میگوید: ژیمناستهایی چون «حسین عباس زاده»، «محمد دهخدا» (رئیس اسبق فدراسیون هاکی)، مرحوم «ناصر آراسته» در مسابقات قهرمانی کشور شرکت میکردند اما مشخصه ژیمناستیک گرگان را تیم دختران این شهر تشکیل میدادند و خانمها «آنت قاپقران»، «مهین داهی آذر»، «زیور صفر پور» و «نازنین عظیم زاده» به تیم ملی ژیمناستیک ایران راه یافتند. جالب است که در اوایل دهه ۵۰ از ۶ نفر اعضای تیم ملی دختران ایران، یک نفر (زویا دولو قاجار) از تهران، یک نفر (هوروش خلیلی) از شیراز و ۴ نفر از گرگان بودند.اخوان برگزاری دورههای آموزشی ژیمناستیک برای معلمین ورزش مدارس دخترانه و پسرانه استان مازندران آن زمان و بهخصوص گرگان را بهعنوان اولین اقدامی که در ژیمناستیک انجام داده مطرح میکند و ادامه میدهد: «از اوایل سال ۱۳۵۷ ساکن گرگان شدم و با همکاری مرحوم عبدالحسین ملک اقدام به این کارکردیم. چون اعتقاد داشتیم اگر معلمین ورزش مدارس به این ورزش اشراف داشته باشند، در گسترش ژیمناستیک تأثیر بسیار دارد.او از جایگاه ژیمناستیک در بین مردم گرگان قدیم همصحبت میکند و میگوید: در شرق استان مازندران سابق، ورزش ژیمناستیک جایگاه ویژهای داشت. در گرگان بعد از بسکتبال و در گنبد بعد از والیبال موردتوجهترین و موفقترین ورزش بود. البته در گنبد ورزش ژیمناستیک در اوایل دهه چهل توسط عباس طاهریان پایهگذاری شد که پیشرفت بسیار خوبی داشت و بعدها و بعدها شاگردان عباس طاهریان ، مخصوصاً شهید نقی پناهی زحمات زیادی برای ژیمناستیک گنبد کشیدند.ژیمناستیک گرگان همیشه از نداشتن سالن اختصاصی استاندارد رنج میبرده و میبرد.» اخوان که از اولین سالنهای این رشته هم خاطرات خوبی دارد این را میگوید و ادامه میدهد: «اولین سالن ژیمناستیک گرگان، در خیابان شهدای فعلی قرار داشت که هماکنون در اختیار هیات اسکواش است. این سالن سقف کوتاهی دارد و بسیار هم کمعرض بود!
میگویم که اکنون سالن مجموعه آزادی، تنها مجموعه اختصاصی ژیمناستیک گرگان است، برایم در خصوص نحوه ساخت این سالن میگوید: بعدها سالن فعلی واقع در ورزشگاه آزادی در اختیار این ورزش گذاشته شد که حدود ۹ متر عرض و حدود ۱۵ متر طول داشت. در سال ۱۳۷۹ با پیگیریهای من قرار شد این سالن تعریض شود و در مورد چگونگی افزایش بنا و برآورد هزینه کارشناسی انجام شد و قرار بود این سالن با مبلغ حداکثر چهل میلیون ریال و طی مدت چهار ماه بازسازی شود، که این کار بیش از یک سال و نیم زمان و بیست میلیون تومان هزینه برد و همه کارهایی که قرار بود انجام گیرد نیز انجام نشد! در زمان ساخت سالن حجاب هم قرار بود یک سالن ویژه ژیمناستیک برای بانوان ساخته شود که پس از چند سال زمان و تکمیل آن، سالن به هیات کشتی تحویل داده شد!لحن کلام او نشان میدهد که هنوز به ورزش ژیمناستیک عشق میورزد. از او دلیل اینهمه علاقه را میپرسم و میگوید: خب من تقریباً تمامی مراحل ژیمناستیک را طی کردم ! بهسرعت مقامهایش را تکرار میکند و ادامه میدهد: ژیمناستیک باعث شده که این ورزش قسمتی از وجود وزندگی من باشد و اصولاً همهکسانی که با این ورزش آشنا باشند و کار کنند، جدائیشان از ژیمناستیک بسیار بعید است!ژیمناستیک باید به عنوان مادر ورزش ها مورد توجه باشداو که در سال ۱۳۵۶ جوانترین رئیس هیات ژیمناستیک کشور بوده، این روزها جزء باتجربههای فدراسیون است. از او در خصوص اینکه ژیمناستیک بهعنوان پایه ورزشها است و چقدر به این ورزش اهمیت دادهشده است میپرسم. اخوان میگوید: نیاز به ورزش ژیمناستیک نه بهعنوان یک ورزش مثل ورزشهای دیگر، بلکه بهعنوان مادر ورزشها باید موردتوجه قرار گیرد که بازهم متأسفانه در کل کشور این توجه حاصل نشده است. در سال ۱۳۸۰ پیشنهادی از طرف فدراسیون ژیمناستیک ایران به سازمان تربیتبدنی سابق داده شد که بر این اساس تمام کسانی که میخواهند ورزشی را آغاز کنند باید حداقل به مدت شش ماه به تمرین ژیمناستیک بپردازند و بعد به رشته موردنظر خود وارد شوند. این پیشنهاد موردقبول واقع شد ولی بعدها و با تغییرات در دولت به فراموشی سپرده شد. من مجدد تکرار میکنم که برای پیشرفت ورزش در مملکت باید به ژیمناستیک توجه ویژه شود.او در خصوص اینکه یک ژیمناست برای رسیدن به موفقیت باید چند سال تمرین کند، میگوید: اصولاً در اکثر ورزشها، چنانچه کسی آمادگی و استعدادش را داشته باشد، میتواند سریع به مدارج بالا برسد. برای مثال امکان اینکه یک جوان با حدود یک سال تمرین در اکثر رشتهها، مثل کشتی یا وزنهبرداری یا رزمی، به مقام قهرمانی کشور و یا حتی بینالمللی برسد وجود دارد. از طرف دیگر، ممکن است این قهرمانی فقط برای یکبار باشد و در مسابقه بعدی فرد دیگری قهرمان شود اما در ژیمناستیک اینطور نیست. برای اینکه ژیمناستی به مقام قهرمانی برسد هشتتا ده سال زمان لازم است و اگر کسی به عضویت تیم ملی درآید این مقام سالها در صورت تداوم تمرینات میماند.پیشکسوت ژیمناستیک کشور معتقد است ژیمناستیک استان یا گرگان در حالتی به پیشرفت خواهند رسید که بین هیات استان یا گرگان با سازمان ورزش تعامل و یکرنگی برقرار باشد. او میگوید: در زمان مدیریت قبلی اداره ورزش گرگان و استان ، متأسفانه این تعامل برقرار نبود ، ولی با تغییرات انجامشده و مدیران جدید ، من نسبت به پیشرفت این ورزش در گرگان و استان گلستان بسیار خوشبینم.گفتگو: محمدامین شعبانی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]