واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ مهر ۱۳۹۴ (۱۳:۲۵ب.ظ)
آيا ايران و آمريکا براي همکاري هاي منطقه اي دورخيز کرده اند؟ موج - گروه بين الملل
محمد جواد ظريف و جان کري، وزيران امور خارجه دو کشور ايران و آمريکا، روز گذشته (شنبه، 4 مهر) براي بار نخست پس از توافق هسته اي وين، با يکديگر ديدار کردند.
ظريف پيش از ملاقات با همتاي آمريکايي خود گفته بود که اولويت وي براي اين ملاقات بحث درباره اجراي توافق 23 تير است که براساس آن ايران با اعمال محدوديتهايي بر برنامه انرژي هستهاي خود در ازاي لغو تحريمهاي اقتصادي موافقت کرد.
آنچه در اين ديدار تازگي داشت، نشان عزاداري بر سينه وزير خارجه ايران به دليل وقوع فاجعه منا بود که بر اساس اعلام منابع خبري تاکنون جمهوري اسلامي بيشترين تعداد قرباني در اين حادثه داشته است.
محمد جواد ظريف در آغاز اين ديدار گفت: «ما در اين نشست بر اجراي کامل برنامه جامع اقدام مشترک تمرکز داريم و اميدواريم با اجراي کامل همراه با حسن نيت، بتوانيم بي اعتماديهايي را که در چند دهه اخير وجود داشته است، ترميم کنيم.»
با اين وجود به نظر مي رسد مسائل هسته اي در ديدار روز گذشته ظريف و جان کري، تنها بخشي از گفت و گوها را شکل داده و مسائل منطقه اي، تحولات سوريه و حتي فاجعه منا بخش هاي مهم ديگر اين گفت و گوها بوده اند.
تلويزيون بي بي سي در مورد اين ديدار اينگونه تحليل کرد: «به نظر مي رسد واقعيت هاي منطقه اي، دو ايران و آمريکا کشور را وادار کرده که در جستجوي منافع مشترک براي حل بحران هايي که آنها را تحت تاثير قرار مي دهد، صحبت کنند. حساس ترين مساله اي که بين دو کشور بوده (مسائل هسته اي) تقريبا در مسير حل شدن است ولي مسائل سوريه، يمن و غيره روي ميز است.»
بي بي سي به اين مساله نيز اشاره کرد که «وزير خارجه آمريکا در آغاز اين ديدار تاکيد کرد که قصد دارد در مورد تمام مسائل با همتاي ايراني خود گفت و گو کند اما وزير خارجه ايران نگاهش به مسائل چند روز اخير در حج و عربستان بود و حداقل در حضور دوربين ها تعهدي به اين مساله نداد.»
آسوشيتدپرس نيز روز جمعه و پيش از اين ديدار به نقل از وندي شرمن، معاون سياسي وزير امور خارجه آمريکا و مذاکره کننده هسته اي اين کشور، از آمادگي دولت اوباما براي گفت و گو با ايران در مورد اوضاع سوريه خبر داده بود. البته شرمن همچنين به وجود برخي مخالفت ها با اين ايده در ايران که به همراه روسيه حاميان اصلي بشار اسد محسوب مي شوند، اشاره کرد. شرمن گفت در حاشيه مذاکرات هسته اي ايران که در ماه ژوئيه خاتمه يافت نيز به طور غير رسمي در مورد سوريه گفت و گوهايي انجام شد.
آنچه براي ايران اهميت مضاعف دارد، اجراي دقيق و صحيح برجام از سوي آمريکا است که مقامات اين کشور با ظن و ترديد به آن مي نگرند. حسن روحاني در گفت و گو با سي بي اس به اين مساله اشاره کرد بود که «توافق هسته اي نخستين گام براي راه طولاني اعتمادسازي دو کشور است.»
تلاش آمريکا براي جلب همکاري ايران در خاورميانه و به ويژه موضوع سوريه تغييري در مواضع اصلي ايران در منطقه ايجاد نخواهد کرد. مقامات سياسي ايران قبل و بعد از توافق هسته اي، هم در مقام سخن و هم در مقام عمل از برقراري صلح و ثبات در منطقه با روش ديپلماتيک حمايت کرده اند. از سويي ديگر در موضوع سوريه نيز ايران خواهان مشارکت تمامي گروه هاي سياسي اين کشور براي تعيين سرنوشت کشور خودشان است؛ مساله اي که تا پيش از اين غرب و آمريکا با حمايت از گروه هاي شورشي و شبه نظامي و در پيش گرفتن جنگ در سوريه خواهان حذف دولت قانوني اين کشور بودند، اما در حال حاضر با پذيرش انعطاف مبني بر حضور اسد در دولت انتقالي، خواهان جلب همکاري هاي ايران و روسيه در اين خصوص شده اند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]