واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ مهر ۱۳۹۴ (۱۱:۱۹ق.ظ)
انتقاد رئيس انجمن سرمايه گذاري ونظارت بر طرح ها در گفتگو با موج: فعالان تجاري شرکت هاي مشاوره سرمايه گذاري را جدي نمي گيرند موج - دولت به جاي اين که توان بخش خصوصي را تقويت کند طرح ها را در اختيار واحد هاي تحت مجموعه خودش قرار مي دهد و در واقع مدار پروژه ها بين دولت، شرکت هاي دولتي و خصولتي مي چرخد
رضا پديدار رئيس انجمن سرمايه گذاري ونظارت بر طرح ها در گفتگو با خبرنگار موج گفت:متاسفانه کساني که مي خواهند وارد کار تجارت شوند کمتر به سراغ شرکت هاي مشاروه سرمايه گذاري مي روند. دليل اصلي آن هم به ساختار اقتصادي کشور برمي گردد.در واقع هرم اقتصادي کشور دولتي است و دولت بر بيش از 80 درصد اقتصاد حاکم است.علاوه بر اين، التهابات اقتصادي چند سال اخير منجر به توزيع نامتعادل منابع مالي بدون مطالعات اقتصادي و واگذاري اعتبارات به افراد خاص و فساد اداري شد. اين امر در نهايت چرخه صحيح در واگذاري طرح ها و پروژه ها را مخدوش کرد.
پديدارادامه داد:بخشي از طرح ها هم که درباره آن مطالعات اقتصادي صورت مي گيرد؛ عمدتا طرح هاي بخش دولتي است.دولت به جاي اين که توان بخش خصوصي را تقويت کند طرح ها را در اختيار واحد هاي تحت مجموعه خودش قرار مي دهد و در واقع مدار پروژه ها بين دولت، شرکت هاي دولتي و خصولتي مي چرخد .اين همان بلايي است که اقتصاد ما را تهديد مي کند و فعالان بخش خصوصي نمي توانند بر اساس ظرفيت هاي ايجاد شده فعاليت خود را دنبال کنند.
وي با يادآوري اين که انجمن سرمايه گذاري و نظارت بر طرح ها با توجه به نيازداخل تاسيس شد؛گفت:حدود 14 سال از تاسيس اين انجمن مي گذرد و در بدو تاسيس با همکاري بانک صنعت و معدن به عنوان مشاور و حامي اين انجمن، راهکارهايي ارايه شد تا شرکت ها بتوانند طرح هاي توجيهي، اقتصادي و فني تمام پروژه هايي که به شکل مستقيم و غير مستقيم از منابع جاري و عمراني کشور استفاده مي کنند؛ را بررسي کنند.
وي ادامه داد:در چند سال ابتدايي تاسيس اين انجمن بيش از 40 شرکت معتبر فعال بودند و اکنون اين تعداد به بيش از يکصد شرکت افزايش پيدا کرده است . متاسفانه در دولت نهم و دهم واگذاري طرح ها از روال منطقي خود خارج و بدون انجام بررسي هاي فني و توجيحي به افراد و به خصوص شرکت هاي خصولتي واگذار شد. به موازات اين موضوع شبکه بانکي ،کانون مشاوران سرمايه گذاري را تاسيس کردند.اين کانون درراستاي اجراي مصوبه هيات وزيران بود تا شرکت هاي مشاوره اي مورد وثوق شبکه بانکي قرار بگيرد.فعاليت اين کانون باعث شد تا از فعاليت شرکت هاي عضو انجمن کاسته شود. اما در نهايت اين کانون حالت دولتي به خود گرفت و با تشديد بورکراسي اداري حاکم بر آن،ميزان استقبال از ان کاهش يافت.
وي با بيان اين که اکنون به دنبال فعال سازي مجدد اين انجمن هستيم؛تصريح کرد: تا کنون فضا سازي خوبي انجام شده اما کارها عملياتي نشده است.چنانچه دولت بتواند طرح هاي عمراني را توزيع کند؛فعاليت هاي اين انجمن نيز قابليت اجرايي پيدا مي کند.امسال و سال گذشته دولت منابعي نداشته که در طرح هاي عمراني هزينه کند و منابع خود را صرف پروژه هاي نيمه تمام کرده است.بنابراين پروژه و طرح جديدي تعريف نشده که متخصصان طرح هاي توجيهي و فني آن را تهيه کنند و در اختيار کارشناسان قرار دهند.
وي در پاسخ به اين که شرکت هاي مشاوره توانايي ارايه مشاوره به شرکت هاي خارجي را دارند يا خير؛گفت: شخصا با اولين هيات هايي که وارد کشور شدند؛ گفتگو کرده و درباره وجود شرکت هاي مشاوره سرمايه گذاري اطلاع رساني کردم.شرکت هاي مهندسي مشاور مي توانند طرح ها را آناليز کرده و در سطح ملي و بين المللي عرضه کنند.
پديدار با بيان اين که طي دو ما گذشته با 11 هيات خارجي وارد گفتگو شده ام در پاسخ به سوالي درباره رتبه بندي شرکت هاي مشاوره سرمايه گذاري اظهار داشت:مهم ترين شاخص رتبه بندي،نيروي متخصص فعال دراين شرکت هاست.نيروهاي متخصص بايد در زمينه هاي فني، توليدي، صنعتي و بازرگاني تخصص داشته و در واقع چند بعدي باشند.شرکت ها در سه گروه A،B،C رتبه بندي شده اند و همان طور که گفتم مهم ترين شاخص آن نيروي انساني است.شاخص بعدي بانک هاي اطلاعاتي است.شرکت هاي مشاورسرمايه گذاري بايد قوي ترين بانک اطلاعاتي را در حوزه ملي و بين المللي داشته باشند. شاخص سوم استانداردهاست. شرکت هاي مشاوره سرمايه گذاري بايد گواهينامه ها و استاداردهاي بين المللي مرتبط با اين حوزه را کسب کنند.مورد بعدي هم امکانات فني، دستگاه و تجهيزات است.
وي افزود:گروه A شرکت هايي اند که محدوديت سقف سرمايه گذاري ندارند. گروه b برايشان محدوديت منابع در نظر گرفته ايم و گروه c هم در خصوص پروژه هاي کوچک فعاليت مي کنند.
رئيس انجمن سرمايه گذاري و نظارت بر طرح ها در خصوص اين که آيا طرح هاي موجود قابليت جذب سرمايه گذار خارجي را دارند يا خير؛ اظهار داشت:پروژه ها به چند دسته تقسيم مي شوند و در قالب سرمايه گذاري هاي مشترک،سرمايه گذاري هاي خارجي و طرح هاي نيمه تمام ارايه مي شوند.بنابراين در مذاکرات با سرمايه گذاران خارجي اين اطمينان را به آن ها مي دهيم که مشاوره هاي فني و توجيهي را خودمان انجام مي دهيم.
وي اضاف کرد:در پروژه هاي پايين دستي تسلط کافي بر شاخص ها، ابزار، امکانات، طرح ها و در مجموع کل فرايند پروژه را داريم.در نتيجه اين اطمينان را به آن ها مي دهيم که در صنايع پايين دستي هيچ گونه نگراني نداشته باشند.البته خود آن ها هم مي توانند چنانچه پيشنهادي دارند به دولت ايران ارايه کنند که عمدتا به طرح هاي نيمه تمام بر مي گردد.
وي تصريح کرد:بر اساس آمار رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي بيش از 65 هزار پروژه نيمه تمام در کشور داريم که حدود 6 هزار پرژه قابل توجه در صنايع پايين دستي حوزه نفت است.شرکت هاي خارجي براي حضور در اين پروژه ها چنانچه بخواهند دورنماي واقعي از روند اجرايي و عملياتي طرح مود نظر داشته باشند بايد کار را به شرکت هاي مشاوره سرمايه گذار داخلي واگذار کنند.
پديدار در خصوص جذب سرمايه گذار خارجي هم گفت: جذب سرمايه گذار خارجي نياز به ايجاد زيرساخت ها دارد.مهمترين کاري که بايد در اين زمينه انجام شود؛ تبيين قوانين و مقررات است. قوانين وجود دارد اما در شناسايي و پياده کردن آن ها ضعف داريم.
پديدار ادامه داد:ضمانت اجرايي سپرده ها،ميزان سودي که از پروژه به دست مي آيد،نحوه خارج کردن اصل و سود پول از کشور بخشي از سوالاتي است که براي سرمايه گذار خارجي مبهم است. سازمان ها وزارتخانه ها و موسساتي که منابع در اختيارشان است بايد دراين خصوص شفاف سازي کنند و اگر نمي توانند آن را به شرکت هاي مشاوره، واگذار کنند. اين شرکت ها همان طور که طرح توجيهي تهيه مي کنند؛اين موضوع را نيز تحت پوشش قرار مي دهند اما متاسفانه دولت فقط اطراف خود را نگاه مي کند و به توانايي بخش خصوصي و شرکت هاي خارجي توجه چنداني ندارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]