واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: در مادران باردار و شیردهی كه از رژیم گیاهخواری استفاده میكنند و هیچ نوع ماده حیوانی در غذایشان موجود نیست كاربرد پروتئین در بدن پایین آمده و پروتئین مصرفی نمیتواند به مقدار كافی و لازم مورد استفاده قرار گیرد.
رژیم گیاه خواری در دوران بارداری و شیردهی ممنوع برلیانت بزرگمهر؛ محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی نوشت: رژیم گیاهخواری به مادران باردار و شیرده توصیه نمی شود. پروتئین پروتئین برای تشكیل بافتها و رشد و تكامل جنین، كودک و شیرخوار بسیار ضروری است، همچنین شیر وظایف مهم دیگری مانند ترمیم، تولید هورمونها، آنزیمها و آنتیبادیها در بدن انسان به عهده دارد. در دوران جنینی، پروتئین از طریق خون مادر به بدن جنین وارد شده و وظیفه خود را در تشكیل سلولها و تكامل جنین انجام میدهد. در دوران شیرخواری، پروتئین از طریق شیر مادر به كودک میرسد. در مادرانی كه از رژیم گیاهخواری استفاده میكنند و هیچ نوع ماده حیوانی در غذایشان موجود نیست كاربرد پروتئین در بدن پایین آمده و پروتئین مصرفی نمیتواند به مقدار كافی و لازم مورد استفاده قرار گیرد، زیرا پروتئین موجود در گیاهان در برخی از اسیدهای آمینه اساسی كمبود دارند و چون بدن انسان نمیتواند اسیدهای آمینه اساسی را بسازد و باید از طریق غذا به ایشان برسد. البته چنانچه مخلوطی از دو نوع پروتئین گیاهی مثلا حبوبات و غلات یا حبوبات و مغزها و یا غلات و مغزها مصرف شود كیفیت پروتئینی غذا افزایش پیدا كرده و میتواند در بدن كاربرد مناسبتری داشته باشد.
چربیها اسیدهای چرب اشباع نشده امگا–۳ در سلامت و تكامل سیستم عصبی جنین و نیز سلامت و قدرت بینایی شیرخوار تاثیر زیادی دارد. منبع مهم و اصلی اسیدهای چرب امگا–۳، ماهی و محصولات دریایی است. البته سبزیها نیز حاوی مقداری از این نوع اسیدچرب هستند ولی مقدار آن زیاد نیست. بنابراین در رژیم غذایی مادران باردار و شیردهی كه از مواد حیوانی (ماهی و محصولات دریایی) استفاده نمیكنند مقدار كافی اسیدهای چرب امگا–۳ وجود ندارد. تاثیر دریافت ناكافی اسیدهای چرب امگا–۳ نه تنها در دوران جنینی و شیرخواری بلكه در سنین بالاتر نیز میتواند به صورت اختلالات مختلف در شخص بروز نماید.
كلسیم كلسیم در رشد و تكامل استخوانهای جنین و كودک شیرخوار تاثیر مهمی دارد، و برای استحكام استخوانهای مادر نیز بسیار ضروری است. مصرف این ماده معدنی از دوران جنینی تا پایان عمر برای همه افراد اهمیت زیادی دارد. افراد گیاهخوار كلسیم مورد نیاز خود را از سبزیجات دارای برگ سبز تیره، سویا و سایر حبوبات و مقدار كمی نیز از غلات دریافت میكنند. بهترین منبع كلسیم، شیر و لبنیات است كه حاوی مقدار قابل توجهی كلسیم با كیفیت جذب بسیار خوب میباشند. همچنین ماهی ساردین و سایر ماهیهایی كه با استخوان مصرف میشوند از منابع غنی كلسیم هستند، ولی گیاهخواران چون از منابع حیوانی استفاده نمیكنند لذا اجبارا كلسیم مورد نیاز خود را از منابع گیاهی دریافت میدارند. كلسیم موجود در گیاهان قابلیت جذب خوبی ندارد و اگزالات موجود در گیاهانی مانند اسفناج، ریواس، چغندر و برخی گیاهان دیگر، جذب كلسیم را محدود میكند. همچنین فیبر موجود در منابع گیاهی باعث كاهش جذب كلسیم میشود، بنابراین رژیم گیاهخواری بهخصوص در خانمهای باردار و شیرده چنانچه به خوبی تنظیم نشود و منابع گیاهی كلسیم به مقدار كافی مورد استفاده قرار نگیرد، میتواند جنین، كودک شیرخوار و مادر را در معرض كمبود كلسیم قرار دهد و به رشد و تكامل استخوانهای جنین و كودک لطمه وارد سازد و موجب بروز راشیتیسم در كودک شود. همچنین ممكن است مادر را در معرض استئومالاسی (نرمیاستخوان) در سنین جوانی و استئوپروز (پوكی استخوان) در سنین بالاتر قرار دهد.
آهن بهترین منابع غذائی آهن منابع حیوانی مانند جگر، دل و قلوه، ماهی و محصولات دریایی، گوشت كم چرب و مرغ است و آهن موجود در این منابع كیفیت جذب بسیار خوبی در دستگاه گوارش دارد و در بدن به خوبی به مصرف میرسد. در دوران بارداری به علت افزایش تشكیل خون و تامین نیازهای جنین، نیاز به آهن افزایش مییابد و لازم است مادر از منابع غنی آهن استفاده كند. آهن در برخی منابع گیاهی مانند حبوبات، سبزیجات و میوههای خشک وجود دارد و با آنكه مقدار آهن موجود در این منابع در سطح بالا و مناسب است ولی كیفیت جذب آن مناسب نیست و آهن منابع گیاهی به مقدار كمی در دستگاه گوارش جذب میشود. جذب آهن حیوانی كه به آن آهن "هم"(heme) میگویند نسبت به آهن گیاهی خیلی بالاتر است و در یک غذا شامل مخلوطی از منابع حیوانی و گیاهی جذب آهن حدود ۴۰-۲۵ درصد است در حالی كه جذب آهن گیاهی (آهن غیرهم) فقط حدود ۵ درصد است. عوامل موجود در غذاهای گیاهی مانند اگزالات موجود در سبزیجات و فیتات موجود در غلات، جذب آهن گیاهی (آهن غیرهم) را كاهش میدهد. بنابراین احتمال اینكه در مادران باردار و شیرده گیاهخوار، كم خونی فقر آهن برای جنین، كودک شیرخوار و مادر رخ دهد زیاد است. وجود اسید اسكوربیک (ویتامین C) در غذا موجب افزایش جذب آهن میشود. توصیه میشود مادران باردار و شیرده گیاهخوار حتما از منابع گیاهی آهن به مقدار كافی و همراه منابع آهن، از منابع اسیداسكوربیک(ویتامینC)نیز استفاده كنند. مصرف غلات و سایر محصولات گیاهی غنی شده با آهن نیز میتواند به تامین نیازهای این مادران كمک كند.
روی روی یكی از مواد موثر در حفظ قدرت ایمنی بدن است. در سلامت پوست، مو و ناخنها موثر است. روی از عوامل بسیار موثر در رشد محسوب میشود و كمبود آن در كودكان و نوجوانان میتواند موجب كوتاهی قد بشود. این ماده مغذی همچنین در بلوغ جنسی در نوجوانان تاثیر دارد. در دوران بارداری و شیردهی به علت رشد جنین و كودک شیرخوار، نیاز به روی افزایش مییابد. بهترین منابع غذایی روی عبارتند از: گوشت، ماهی، مرغ و جگر. البته بعضی از محصولات گیاهی مانند سویا و سایر حبوبات، مغزها و غلات كامل نیز از منابع غنی روی محسوب میشوند، ولی جذب روی موجود در منابع گیاهی به خوبی منابع حیوانی نیست و عوامل مختلف ممكن است جذب آنها را دچار اختلال كند. از آنجایی كه در دوران بارداری و شیردهی نیاز به روی افزایش پیدا میكند لذا لازم است خانمهای گیاهخوار در این دوران از منابع گیاهی غنی از روی به مقدار كافی استفاده كنند تا عوارض ناشی از كمبود روی گریبانگیر جنین، كودک و مادر نشود. استفاده از محصولات گیاهی غنی شده با روی نیز میتواند مقدار لازم روی را برای آنان تامین كند.
ویتامین B12 این ویتامین برای متابولیسم در تمام سلولها بخصوص سیستم عصبی، دستگاه گوارش و مغز استخوان ضروری است و كمبود آن باعث ایجاد اختلال در تقسیم سلولی به خصوص در دستگاههای ذكر شده میشود. مواد غذایی غنی از ویتامین B12 شامل منابع حیوانی از قبیل جگر، قلوه، گوشت، شیر، پنیر، ماهی و تخممرغ است و محصولات گیاهی فاقد این ویتامین هستند. از آنجایی كه این ویتامین برای حفظ سلامت انسان ضروری است و كمبود آن ایجاد عوارض جدی و وخیم مینماید لذا لازم است خانمهای باردار و شیرده گیاهخوار به این مسئله توجه نمایند. كمبود ویتامین B12 ایجاد عارضهای به نام كم خونی وخیم یا كشنده میكند كه با عوارض عصبی همراه است و چنانچه درمان نشود میتواند خطرناک و كشنده باشد. البته عوارض ناشی از كمبود این ویتامین خیلی تدریجی است و در درازمدت تظاهر كرده و ۶-۵ سال طول میكشد تا بروز نماید. به همین علت ممكن است شخص مبتلا تا سالها متوجه این كمبود نشود. مادران باردار گیاهخوار بخصوص چنانچه به مدت طولانی از رژیم گیاهخواری پیروی كرده باشند نمیتوانند نیاز جنین را به این ویتامین تامین كنند، همچنین شیرمادران گیاهخوار حاوی مقدار كافی ویتامینB12 برای تامین نیاز كودک نیست، لذا شیرخوار نمیتواند مقدار لازم از این ویتامین را از شیرمادر دریافت كنند. گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع : زندگی آنلاین
1394/07/03
###12##12###
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]