واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مجلس آرای نمایندگان را منتشر کند
کد خبر: ۵۳۳۲۹۲
تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۳ - 21 September 2015
یکی از انتقاداتی که به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران از گذشته تا به امروز وارد بوده است، عدم شفافیت رفتار نمایندگان در خصوص برخی از موضوعات مطرح شده در کشور است، و بارها اتفاق افتاده است که نمایندگان در موضع گیری های خود گاهی رفتار دوگانه ای از خود نشان داده اند.
نمونه های زیادی برای این رفتار نمایندگان وجود دارد، به طور مثال در سال 92 و قبل از انتخابات ریاست جمهوری نمایندگان مجلس نهم به صورت علنی از برخی از کاندیدا های ریاست جمهوری با امضای نامه و بیانیه مشترک حمایت کردند، اما در پایان کار وقتی تعدا امضا های هر یک از نامه های حمایتی شمارش شد تعدا نمایندگان امضا کننده به بیش از 300 نفر رسید این درحالی بود که مجلس نهم در آن زمان کلاً 284 نماینده حاضر داشت.
این رفتار نمایندها بجز موارد این چنینی گاهی در رای گیری های دیگر و موضع گیری های سیاسی نیز نمود پیدا می کند، به طوری که گاهی طرح ها و لوایح مختلف را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و علیرغم انتظار عمومی برای رای به موضوع طرح با شکست رو برو می شود و یا از دستور کار صحن خارج می گردد.
مطابق آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی رای نمایندگان بغیر از چهار مورد می تواند به صورت علنی و شفاف باشد، طبق بند 125 آیین نامه داخلی مجلس؛ در موارد ذیل اخذ رأى مخفى با ورقه الزامى است: 1- انتخاب اعضاى هیأت رئیسه، حقوقدانان شوراى نگهبان، نمایندگان مجلس در نهادها و هیأتها ، مجامع و شوراها و سایر انتخابات راجع به اشخاص، 2- انتخابات داخلى شعب و کمیسیونها، 3- رأى اعتماد و عدم اعتماد به وزیران و هیأت وزیران و رأى عدم کفایت به رئیس جمهور، 4- رأى نسبت به اعتبارنامه نمایندگان.
بجز موارد زیر و حتی زمانی رای گیری بر روی کاغذ و با گلدان انجام می شود اسامی نمایندگان باید بر روی کارت های اخذ رای نوشته شود و مشخص گردد که چه نماینده ای چه رای داده است، در رای گیری الکترونیکی نیز تقریبا وضع به همین صورت است و هیات رئیسه به مشخصات رای دهنده ها دسترسی دارد.
با اینکه قانونی برای مخفی ماندن آرای نمایندگان مجلس وجود ندارد، اما تا به امروز هیات رئیسه مجلس از انتشار اسامی افراد و اری نمایندگان مجلس خودراری کرده است، این درحالی است که مردم انتظار دارند تا از آرای موکلین خود و نظراتی که در مجلس می دهد آگاهی داشته باشند، و در ارزیابی های خود برای دور بعد بر اساس آن تصمیم گیری کنند و اگر نماینده ای خلاف انتظارات موکلین خود عمل کند در انتخابات بعدی موثر باشد.
به نظر می رسد که این نوع رفتار مختص پالمان ایران، و چند کشور دیگر باشد، در کشور های دیگر بخصوص در کشور های اروپایی و آمریکا مردم به صورت واضح از آرای نمایندگان خود باخبر هستند، به طور مثال در آخرین رأیگیری سنا که چهارشنبه هفته گذشته انجام شد، «لیندسی گراهام» و «ران پاول»، دو نماینده جمهوریخواه، مطابق موضع گیری های قبلی که کرده بودند با برجام مخالفت کردند.
بسیاری از نمایندگان مجلس ایران نیز با تغییر رویه هیات رئیسه مجلس موافق هستند، و با علنی بودن رای نمایندها و شفاف شدن مواضع نمایندگان تاکید دارند.
بهروز نعمتی نماینده اسد آباد در گفت و گو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: البته این تشخیص هیات رئیسه است و هیات رئیسه این اختیار را دارد که آرا را منتشر بکند، ولی عرف بر این است که هیات رئیسه این آمار را منتشر نکند.
وی گفت: اینکه مردم بدانند نمایندگانشان چه رای را می دهند می تواند خوب باشد و اما در کل قانون این اختیار را به هیات رئیسه مجلس داده است. اما این کار تا زمانی که در یران حزبی وجود نداشته باشد امکان پذیر نیست، در کشور های دیگر که همه چیز مشخص است بر اساس عملکرد حزبی افراد است.
غلامعلی جفر زاده دیگر نماینده ای بود که در این باره اظهار نظر کرده است، وی در گفت و گوی خود با تابناک اظهار داشت: به صورت موردی باید رای نماینده ها مشخص باشد، به طور مثال در موضوع برجام باید مشخص شود که کدام نماینده چه رای داده است، تا مردم بدانند که کدام نماینده به دنبال مسائل ومشکلات آنها است و ککدام نماینده ها دنبال مسال گروهی و جناحی خود هستند.
غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسسیون برنامه و بودجه نیز در این باره گفت: الزامی نیست که رای ها مشخص شود، در کشور های دیگر هم که رای افراد مشخص است به دلیل وجود حزب ها است.
وی گفت: به نظر من همین روند بهتر است، در این شرایط برخی از نماینده ها ممکن است نظر دیگری داشته باشد اما هنگام رای دادن رای دیگری بدهد اما در صورتی که رای آشکار باشد شاید دیگر کسی جرات نداشته باشد نظر خود را اعلام کند.
محمد باقری بناب نماینده مردم بناب در مجلس نیز در این خصوص گفت: البته اگر کسی بخواهد بداند که کدام نماینده به چه چیزی رای داده است به راحتی با رصد کردن رفتار نمایندگان متوجه آن می شود.
وی افزود: اگر یک مکانیسمی راه اندازی شود که در بحث های حساس مانند لوایح بودجه و سایر موارد مانند برجام بهتر است که هیات رئیسه رای ها را به صورت شفاف در اختیار افکار عمومی قرار دهدف اگر این اتفاق در مجلس ایران رخ دهد دیگر برخی از افراد که محافظه کاری می کنند دیگر نمی توانند این کار را انجام دهند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]