واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از جنوب کرمان گزارش میدهد
حال نامساعد تپههای باستانی قلعهگنج در حاشیه جازموریان تشنه
این روزها حال نامساعدی از تپههای باستانی قلعهگنج این زیبای خفته در حاشیه جازموریان تشنه به گوش میرسد.
به گزارش خبرگزاری فارس از قلعهگنج، این روزها حال نامساعدی از تپههای باستانی قلعهگنج این زیبای خفته در حاشیه جازموریان تشنه گزارش میکنند و دریغ از محافظان این آثار گرانبها، در نقشههای هوایی میتوان در این حاشیه قلعهها و تپههای بسیاری را یافت که در زمان پرآبی جازموریان بهعنوان راهنمای مردم بهکار میرفته است. چندی پیش خبری حاکی از کشف یک قلعه تاریخی که شهرداری در حین تعریض و زیباسازی ورودی شهر قلعهگنج انجام میشد در فضای مجازی به گوش رسید و سبب شادمانی مردم قلعهگنج شد که با پیگیری مسئولان امر یک جلسه با حضور معاون ادارهکل میراث فرهنگی استان کرمان در فرمانداری تشکیل و به شهرداری مجوز 20 متر تخریب داده شد. اما گلهای که مردم قلعهگنج از مسئولان میراث فرهنگی دارند این است که چرا از آثاری که نه از روی شواهد بلکه خود گواه از باستانی بودن دارند و داری قدمت هستند حفاظت نمیشود، آیا باید زمانی که به چپاول و نابودی رفتند از آنها حفاظت شود.
بیشتر آثار تاریخی و باستانی قلعهگنج به حال خود رها شده است قلعهگنج شامل تعداد زیادی اثر باستانی و تاریخی است که اکثر این آثار در لیست اماکن تاریخی سازمان میراث فرهنگی ثبت نشده و به حال خود رها شدهاند که با توجه به این بیتوجهی اکثر این مناطق توسط یغماگران باستانی حفر شده و آثار کشف شده آنها به یغما رفته است و از سوی دیگر عدم مرمت و بازسازی و حفاظت از این آثار و بیتوجهی مسئولان موجب از بین رفتن بسیاری از آثار تاریخی این شهرستان شده است. شهر هزار هکتاری نهرندگان، نقاشیهای قدیمی بر روی سنگ در رودخانه مارز، روستای دستجرد، شهر 5 هزار ساله رمشک و تپههای تمسرخ، گنجآباد، چهلمنی، عباسآباد، زیارتبچه، چاهباغ، شمزان چاهسنگی، حسینآباد، کهنگودی و ... تعدادی از آثار تاریخی قلعهگنج است. به گفته یک مسئول، شهرستان قلعهگنج بیش از اثر تاریخی است، اما جای بسی تاسف است که چرا برای شناساندن و معرفی آثار کشف شده و حراست از سایر آثار اقدامی صورت نمیگیرد. قلعهگنج با این گنجینه عظیم تنها به یک نمایندگی و چند نیروی گارد حفاظتی اکتفا شده است که وسعت منطقه و تعدد آثار گاها نتوانسته است جلوی تاراج این آثار باستانی را بگیرد، اما امر لازم در بحبوحه تاخت و تاز فرهنگی کشورهای غربی که بیشتر به چشم میآید، پرداختن به فرهنگ و تاریخ جنوب کرمان و مردم آن است که اگر تکانی به خودمان ندهیم فردای روز هیچ عذر و بهانهای پذیرفته نیست.
تا پایان سال جاری کاوشها در قلعهگنج انجام میشود نماینده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در شهرستانهای جنوب کرمان در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: چندی پیش یک بخش کوچک از شهرستان قلعهگنج مورد کاوش جزئی قرار گرفت که آثار تاریخی نیز در این کاوش به دست آمد. موسی ابراهیمی بیان کرد: اما شناسایی کلی آن انجام نشد که امسال با پیگیریهای بهعمل آمده مبلغی برای کاوش و شناسایی این آثار گذاشته شده و تا پایان سال جاری این کاوشها به مدت دو ماه و به صورت کلی در سطح شهرستان انجام خواهد شد. وی بیان داشت: در این کاوشها که توسط کارشناسان میراث فرهنگی انجام میشود، بررسی میشود که دوران شکوفایی شهرستان قلعهگنج، قدیمیترین آثار کشف شده و همچنین جدیدترین آثار کشف شده مربوط به چه زمانی هستند و تقریبا به صورت کلی تمام تپه، مکانها و آثار تاریخی مورد شناسایی و بررسی قرار میگیرند. ابراهیمی خاطرنشان کرد: تاریخ قلعهگنج مسلما این ارزش را دارد که برای شناخت نقش و جایگاه آنها در تاریخ این مرز و بوم بهعنوان هویت و گنجینه گرانقدر ما مورد کاوش علمی، مرمت و حفاظت برای حفاظت از نابودی قرار گیرند. ============== گزارش از: عباس محمدی ============== انتهای پیام/80009/گ40/
94/06/27 - 00:05
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]