واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر؛
مصائب دیار «الوند» در انتظار تدبير ابتکار/ ساز محیطزیست كوک نيست
شناسهٔ خبر: 2917598 - پنجشنبه ۲۶ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۱
استانها > همدان
همدان- درحالی مصائب و زخمهای زيادی بر زیستبوم دیار الوند توسط عوامل انسانی وارد شده، که حل این مشکلات تدبير معصومه ابتكار در سفر امروزش به استان همدان را انتظار میکشد. خبرگزاری مهر - گروه استانها: در كشورمان با توجه به افزایش مخاطرات زیستمحیطی كه حیات را تهدید میکند، شاهد ارتقای سطح توجه به محیط طبیعی پیرامون هستیم بهطوریکه از زمانی كه دولت تدبیر روی كار آمده اولین اولویتهای خود حفظ محیطزیست را عنوان كرده است. این روال بهگونهای است که میتوان گفت در برخی حوزهها تلاشهای مناسبی شکلگرفته اما جدی گرفته نشدن این حوزه در سالهای گذشته مسیر دشواری را پیش روی رفع مشکلات قرار داده است بهطوریکه در استان همدان بر اساس نظر مدیرکل سابق محیطزیست همدان در سالهای گذشته دو پروژه ملی راهآهن غرب كشور و سد گرین در نهاوند بدون دریافت مجوز زیستمحیطی، کار خود را آغاز کرده و ادامه میدهند. استان همدان نیز با مخاطرات مختلف زیستمحیطی روبروست و بهطور مثال یكی از آنها را میتوان در دستاندازی به محیط طبیعی در شهرک سفال شهر لالجین دید. یک شهروند لالجینی در گفتگو با مهر در خصوص وضع زبالههای رهاشده در شهرک صنعتی این شهر گفت: در این منطقه نخالههای مختلف ریخته شده و عمده پسماندها مربوط به واحدهای صنعتی است که در شهرک سفال فعالیت میکنند و مسئولین واحدها نیز مدیریت اصولی در این واحدها ندارند. نخالهها موجب آلودگی محیطزیست و بسته شدن مسیر رودخانه شده استمحمود اکبری بیان داشت: این کار خود موجب ضرر به فعالان این شهرک بوده و به ضرر خود انسانهاست چراکه این نخالهها موجب آلودگی محیطزیست و بسته شدن مسیر رودخانه شده است. اما آلودگی محیط انسانی تنها یکی از مشکلات زیستمحیطی استان است چراکه مشکل آلودگی منابع آب سطحی همدان به علت قرار گرفتن سرچشمههای تأمین آن در محدوده شهر همدان با نگرانیهایی از سوی شهروندان همدانی روبروست. یکی از این منابع تأمین آب که نگرانیهایی در خصوص تضمین سلامتیش وجود دارد، رودخانه گنجنامه است که در فصول غیر زراعی، آب آن برای تأمین آب شرب همدان مورداستفاده قرار میگیرید. یکی از کارشناسان محیطزیست در خصوص تخلیه چاههای فاضلاب در این رودخانه بیان داشت: مشکل حمل فاضلابها و تخلیه آنها را حل کردهایم بهطوریکه میتوانند در مخازن فاضلاب قبل از ورود به شهر آن را تخلیه کنند تا بوی این خودروها در شهر موجب اذیت مردم نشود. رضا مهری بیان داشت: گاهی این فاضلابها در رودخانه تخلیه میشود و باغداران به این امر معترضند و از آب رودخانه گنجنامه برای فصل غیر زراعی استفاده میشود و نمیتوان بهصراحت گفت که چاههای فاضلاب در رودخانه نشت نمیکنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان نیز در گفتگو با مهر در خصوص وظایف این نهاد و موارد مخاطرات طبیعی مطرحشده بیان داشت: محیطزیست مسئولیت حفاظت از مناطق حفاظتشده در استان را بر عهده دارد و تعیین فرایندهای زیستمحیطی در پروژههای مختلف نهادها نیز به عهده این مجموعه است. محمدرضا محمدی ادامه داد: وظایف این ارگان بخشی نیز نظارتی است که بهصورت پالایش مستقیم این وظایف نظارتی را عمل کرده و گزارشهای خود را منتشر میکند به طوریکه اعمال مدیریت ما در مناطقی است که مسئولیت مستقیم داریم و حتی ادارات شهرستانی مشتاق دریافت نظرات و مشکلات مردم در خصوص مشکلات زیست محیطی هستند. وی در خصوص مشکل زباله های کارگاههای سفالگری در لالجین نیز بیان داشت: موضوع پسماندهای زباله در استان یک موضوع حاد بوده و در همه اقسام وضعیت نابسامانی داریم که بعضی مدیریتشده است. وی ادامه داد: وضع زبالهها در شهرک لالجین اسفناک است و همه دستگاهایی متولی باید به این موضوع توجه کنند. وی با اشاره به اینکه هر شهرک صنعتی یک محل انباشت زباله نیاز دارد، ادامه داد: در شهرک سفال لالجین شاهد پسماندهای زبالههای کارگاههای سفالگری هستیم و اگر سیلابی روی دهد خاکروبهها در آن منطقه به داخل رودخانه میریزد. اما در این موضوع متولی اصلی شرکت شهرکهای صنعتی است و مشاوری در این خصوص معرفیشده و مقدمات انعقاد قرارداد در حال انجام است و مدیریت شهرک صنعتی لالجین اقداماتی را باید انجام دهد تا بهصورت استاندارد خاکروبهها دفن شود. محمدی عنوان کرد: در شکلگیری و حین تأسیس شهرکهای صنعتی مسئولیتهایی داریم و در استقرار واحدهای داخلی نیز نظراتی از سوی این نهاد داده شود و از مرحله تذکر تا پیگرد حقوقی نیز میتوانیم با واحدهای متخلف وارد عمل شویم. برخی از مراکز علمی معتقدند ایران وارد خشک قرنی شده چراکه در ۳۰ سال گذشته شاهد کاهش بارندگیها و خشکسالیهای متداوم بوده ایموی با اشاره به اینکه وضعیت آب در استان فوق بحرانی است، بیان داشت: بخشی از مشکل متعلق به خشکسالیهاست و برخی از مراکز علمی معتقدند ایران وارد خشک قرنی شده چراکه در ۳۰ سال گذشته شاهد کاهش بارندگیها و خشکسالیهای مداوم بوده ایم. وی با بیان اینکه افت آبهای زیرسطحی در برخی نقاط استان به چند ده متر رسیده و چارهاندیشی اساسی برای این موضوع نشده است، گفت: مصرفکننده اصلی دراینبین بخش کشاورزی است بااین حال متأسفانه شاهد شیوههای نامناسب آبیاری هستیم. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان افزود: متولی پالایش کمیت آب نیستیم ولی متولی کنترل پالایش آب هستیم و هر چه میزان آب قابلدسترس کمتر میشود اهمیت نگهداری از آن بیشتر میشود بنابراین وظایف این نهاد بیشتر معطوف به کیفیتسنجی است. احتمال آلوده شدن آب رودخانه گنجنامه به فاضلابوی در خصوص احتمال آلوده شدن آب رودخانه گنجنامه به فاضلاب واحدهای گردشگری مسیرش بیان داشت: تنها راهکار اساسی برای حل این مشکل ایجاد شبکه جمعآوری فاضلاب و اتصال آن به شبکه فاضلاب شهر همدان است که باید مسئولان ارشد استان در این خصوص اعتبارات لازم را جذب کنند. محمدی با اشاره به اینکه مراجع مشخصی برای صدور پروانه موقت برداشت از معادن وجود دارند و در خصوص صدور آن نظر میدهند، اظهار داشت: در حین بهرهبرداری نیز بر معادن نظارت وجود دارد و متناسب با تخلف تذکر داده میشود.
تخریب معادن در روستای كهنوش تویسركانوی اظهار داشت: در مسئولیتهای تعریفشده برای این نهاد حتی پیشبینی مخاطرات زیست محیطی در طرحهای عمرانی نیز صورت گرفته است و دراین میان برای برخورد ابزارهای محکمی در اختیار محیطزیست است اما متأسفانه انقدر که دغدغه توسعه استان را داریم شاهدیم که از این امر سوءاستفاده میشود. معان فنی محیطزیست استان همدان نیز در گفتگو با مهر در خصوص وظایف این نهاد با اشاره به اینکه بررسی آلایندگی محیطزیست، یکی از وظایف این نهاد است، بیان داشت: شناسایی زیستبومهای طبیعی باارزش در محیطزیست و همچنین مطالعه زیستبومها نیز از وظایف این نهاد است. عادل عربی ادامه داد: قسمتهایی از استان که ازنظر وجود گونههای جانوری و گیاهی باارزش نیازمند حفاظت باشندشناساییشده که یا بهصورت منطقه حفاظتشده درآمده و یا شکارممنوع اعلام میشود. از دره تاریک دره تا میدان گنجنامه ۱۷ واحد وجود دارد که پتانسیل آلوده کردن رودخانه رادارندوی نیز در خصوص احتمال آلودگی رودخانه گنجنامه به فاضلابهای واحدهای گردشگری مسیرش گفت: کیفیت آب همدان قابلمقایسه با سه سال قبل نیست، از تاریک دره تا میدان گنجنامه ۱۷ واحد وجود دارد که پتانسیل آلوده کردن رودخانه رادارند. وی بیان داشت: با پیگیریهای انجامشده این واحدها مجبور به نصب مخازن جمعآوری فاضلاب و همچنین زدن چاههای جذبی برای امر شدند، اما پس از مدتی متوجه شدیم برخی بهصورت غیرقانونی در بعضی ساعات شبانهروز اقدام به تخلیه فاضلاب در رودخانه گنجنامه میکنند که با آنان برخورد لازم انجام شد. تخریب محیطزیست توسط برخی معدن کاران وی همچنین در خصوص تخریب محیطزیست توسط برخی معدن کاران استان عنوان کرد: موضوع معدن بحث پیچیده ای است و متأسفانه پس از برداشت از معادن آنها دوباره در استان بازسازی نمیشوند و انفجار، آلودگی محیطزیست و فرسایش زمین از دیگر معضلات برداشت از معادن است. عربی اظهار داشت: در استان بیشترین مشکل در بخش عدم بازسازی حریم برداشتشده از معادن است و معادن اگر در مناطق حفاظتشده باشد تحت کنترل این نهاد است اما اگر در منابع طبیعی باشد بیشترین ورود به موضوع را اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری میتواند انجام دهد.
وی همچنین در خصوص ورود فاضلاب روستاهای بالادست سد اکباتان به داخل رودخانه منتهی به سد نیز افزود: فاضلاب روستاها به رودخانه سد اکباتان وارد میشود اما اطمینان میدهم که آب قبل از استفاده شرب مورد تصفیه قرارگرفته و مشکلی ندارد چراکه آلودگی جزیی وارد آب رودخانه میشود، اما خود پالایی رودخانه میتواند این مشکل را حل کند. استان همدان در حالی امروز میزبان رئیس سازمان محیطزیست كشور است كه نبض زیستبوم همدان در برخی مناطق بهسختی میزند و در بخش تالابها حتی به شماره افتاده است. فعالان محیطزیست استان همدان انتظار دارند كه با حضور این مسئول كشوری تدبیری برای حفظ زیستبوم الوند از دستاندازی بیشتر توسط توسعه عمرانی، برداشت بیرویه از معادن و تعادل بخشی به حیاتوحش این منطقه، جلوگیری از افزایش روند سریع بیابانی شدن اراضی استان كه اكنون به ۶ هزار هكتار رسیده، پرداخت حق آب تالابها، توجه ویژه بهسلامتی آب شرب همدان و همچنین استانداردسازی تصفیهخانههای فاضلاب شهرکهای صنعتی بهعنوان مهمترین اولویتهای ضروری در حوزه محیطزیست گرفته شود تا بتواند اندكی از آلام این پیكره زخمخورده را ترمیم بخشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]