واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۵۸ق.ظ)
شناسايي 60 محوطه باستاني در دشت نمدان موج-بررسي باستان شناختي دشت نمدان (نمدون) شهرستان اقليد فارس به شناسايي بيش از 60 محوطه مربوط به دوران پيش از تاريخ، تاريخي و اسلامي منجر شد.
به گزارش خبرگزاري موج، ابراهيم روستايي فارسي سرپرست هيأت بررسي باستان شناسي دشت نمدان (نمدون) شهرستان اقليد فارس با بيان اين مطلب تصريح کرد که بررسي باستان شناختي دشت نمدان به منظور بررسي منطقه اي به وسعت بيش از 80 هزار هکتار،در دو ماه انجام شد.
وي اهداف بررسي باستان شناختي در اين محوطه تاريخي را پژوهش، بررسي، شناسايي، ثبت آثار و تکميل نقشه باستان شناسي کشور عنوان کرد.
روستايي فارسي با بيان اينکه بررسي باستان شناسي در اين منطقه به صورت پيمايشي فشرده انجام گرفت تصريح کرد که منطقه ابتدا شبکه بندي و پس از آن هر شبکه به صورت جداگانه بررسي شد.
به گفته اين باستان شناس در اين بررسي، از محوطهها و آثار بر جاي مانده، بقاياي فرهنگي همانند، آثار معماري، گورها، سفال، رشته قناتها و دست ساختههاي سنگي به دست آمد که براساس آنها، گاهنگاري نسبي محوطهها قابل سنجش است.
او خاطر نشان ساخت که براساس اين شيوه بررسي، بيش از 60 محوطه باستاني شناسايي و ثبت شد که دورههاي فرهنگي مختلفي را دربر ميگيرند.
به گفته سرپرست هيأت بررسي باستان شناسي دشت نمدان، از اين ميان بيش از 10 محوطه به دوران پيش از تاريخ، کمي بيش از آن به دوران تاريخي (هخامنشي، فرا هخامنشي و ساساني) و ساير محوطهها به دوره اسلامي تعلق دارند.
روستايي فارسي اظهار اميدواري کرد که در آينده با پژوهشهايي که بر روي بقاياي فرهنگي گردآوري شده صورت خواهد گرفت، زواياي تاريک پيشينه تاريخي اين گستره بيش از پيش آشکار شود.
به گفته اين باستان شناس، دشت ميان کوهي نمدان (به گويش محلي نمدون) در ميان رشته کوههاي جنوب غربي زاگرس ودر منطقه سرحدات استان فارس در دهستان شهرميان از توابع شهرستان اقليد قرار گرفته است.
اين دشت از شمال به رشته کوه سراب، از جنوب به رشته کوههاي کوشک زر و شلم زار، از غرب به تنگه و روستاي شادکام و از شرق به درياچه کافتر محدود ميشود.
دشت ميان کوهي نمدان که يکي از مناطق اصلي ييلاق ايلهاي قشقايي و خمسه بشمار ميرود، در واقع مجموعه اي از سه دشت به هم پيوسته ساريتان، شادکام و نمدان است.
سرپرست هيأت بررسي باستان شناسي دشت نمدان افزود: از دشت نمدان در منابع تاريخي و اسلامي با نام کوشک زر (زرد) ياد شده و بلنداي آن از سطح دريا 2هزار و 200 متر و حداکثر ارتفاع آن 3هزار370 متر است.
او گفت: به استناد فارسنامه ابن بلخي، اين دشت در ميانه راه شيراز و اصفهان قرار داشته و ارتباط نزديکي با دشت مايين (بخشي از دشت مرودشت)، قمشه (شهرضا) و اصفهان داشته است.
اين باستان شناس با اشاره به اينکه تاکنون بررسي باستان شناختي مناسبي در دشت نمدان صورت نگرفته است تصريح کرد که بيشتر بررسيها به صورت سطحي و در اطراف دشت بوده است.
گفتني است، نخستين بررسي و گزارش باستان شناسي از اين دشت را لويي واندنبرگ در سال 1341 ارائه کرد که در کوشک زر (زرد) و به احتمال بسيار زياد در کاروانسراي کوشک زر–دست به کاوش و گمانه زني زده است.
پس از واندنبرگ، عباس عليزاده در سال 1374 اين منطقه را در پروژه بررسي باستان-شناسي–انسان شناسي درههاي رودخانه کر و شمال غربي مرودشت مورد بررسي و پژوهش قرار داد و در گزارشهاي خود از تپه کوشک زر الف و ب ياد کرد.
بعد از وي در سال 1384 عزيزاله رضايي بررسي حوزه آبگيرسدملاصدرا دردشت ميانکوهي سد هرا به انجام رسانده است.
نخستين و دومين فصل کاوش نجات بخشي در تپه مهرعلي اقليد فارس، به ترتيب در سال 1385 و 1387 توسط عليرضا سرداري زارچي و عزيزاله رضايي انجام گرفت و بررسي تپه گردويي توسط حامد مولايي کردشولي در سال 1393، آخرين بررسي باستان شناسي صورت گرفته در اين حوزه است که در بررسي اين تپه تعدادي اثر مهر از دوره ساساني به همراه حجم بسياري سفال به دست آمد.
بررسي باستان شناختي دشت نمدان که از تاريخ 28 خرداد با مجوز رياست پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري آغاز شده بود به اتمام رسيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]