واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۳۳ق.ظ)
سد چراغ ويس نياز آب شرب شهرستان سقز تأمين مي کند موج - معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقهاي استان کردستان گفت: با بهرهبرداري از سد چراغ ويس نياز آب شرب درازمدت شهرستان سقز به ميزان سالانه 33 ميليون مترمکعب در سال تأمين ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، جبار خالق پناه، معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقهاي استان کردستان، در جريان بازديد خبرنگاران استان از سد چراغ ويس سقز اظهار داشت: سد چراغ ويس تنها سد اجرايي در حوضه درياچه اروميه است که با حمايتهاي دولت تدبير و اميد، عمليات اجرايي آن متوقف نشده و تا پايان سال جاري آبگيري آن در برنامه شرکت قرار دارد.
وي با اشاره به اين که حدود 10 سد مطالعاتي استان در حوضه درياچه اروميه قرار دارد، افزود: در صورت نرمال شدن شرايط آبي درياچه اروميه، ادامه کار سدهاي مطالعاتي موجود در اين حوضه نيز از سر گرفته ميشود که مهمترين آن سد «سنته» است که مراحل مطالعاتي آن به پايان رسيده، اما؛ به علت وجود مشکل تخصيص آب، اجراي آن به تعويق افتاده است.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقهاي کردستان درباره ميزان آب توليد شده در حوضه درياچه اروميه گفت: از ظرفيت 7 ميليارد مترمکعب رواناب در درازمدت در حوضه درياچه اروميه يک و نيم ميليارد مترمکعب سهم استان کردستان است که از اين مقدار، 585 ميليون مترمکعب سهم برداشت استان براساس مصوبات گذشته است.
وي ادامه داد: بخشي از مقدار 585 ميليون مترمکعب سهم برداشت استان کردستان، برداشتهاي شرکت آب منطقهاي در دراز مدت براساس اطلاعات و آمار بوده و بخشي از آن با هدف طرحهاي توسعه در آينده است.
خالق پناه افزود: سهم طرحهاي توسعه در حدود 360 ميليون مترمکعب بوده که از همين سهم، سد چراغ ويس با ظرفيت 90 ميليون مترمکعب آب به اجرا درآمده است.
وي با اشاره به اين که سد «چراغ ويس» در گذشته با مشکلات مالي بسياري مواجه بوده است، گفت: تأمين آب شرب شهرستان سقز از حاشيه درياچه سد بوکان سبب ايجاد برخي محدوديتهاي فني براي آب استان آذربايجان غربي شده است بدين معنا که در صورت اين که تخليه آب در اين استان بيش از برداشت شهرستان سقز باشد آب به اين شهرستان نخواهد رسيد و سبب ايجاد مشکلات اجتماعي ميشود.
عضو هيأت مديره شرکت آب منطقهاي کردستان با بيان اين که در شرايط فعلي حدود 200 متر آب از سد بوکان براي تأمين آب سقز پمپاژ ميشود درباره ويژگيهاي سد «چراغ ويس» خاطرنشان کرد: تأمين آب شهرستان سقز از طريق سد «چراغ ويس»، بدون حتي يک متر پمپاژ آب صورت ميگيرد بنابراين انتقال آب به شکل ثقلي و با کيفيت بالاتر و کميت مطمئنتر و بدون استفاده از هيچگونه انرژي، از مزاياي تأمين آب سقز از طريق اين سد است.
وي همچنين تأمين نياز آب شرب درازمدت شهرستان سقز به ميزان سالانه 33 ميليون مترمکعب، تأمين نياز آب اراضي کشاورزي منطقه در حدود پنج هزار و 575 هکتار و توسعه اقتصاد منطقه و اشتغالزايي را ازجمله اهداف پروژه سد چراغ ويس اعلام کرد.
وي به اعتبارات نجات بخشي درياچه اروميه و سهم سد چراغ ويس سقز از آن اشاره کرد و گفت: در صورت تأمين آب شرب سقز از کانال سد چراغ ويس، رهاسازي بيشتري از سد بوکان صورت گرفته و به نجات درياچه اروميه از بحران بيآبي کمک ميکند بنابراين بخشي از اعتبار اين سد از طريق اعتبارات نجات بخشي درياچه اروميه صورت ميگيرد.
خالق پناه خاطرنشان کرد: سال گذشته، 35 ميليارد تومان از محل اعتبارات نجات بخشي درياچه اروميه براي سد «چراغ ويس» در نظر گرفته شد که حدود 62 درصد آن اختصاص يافت و از محل اعتبارات سد نيز 10 ميليارد تومان در نظر گرفته شد که 90 درصد آن اختصاص يافت و اعتبارات سبب شد که جهش خاصي در اجراي آن به وجود آيد.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقهاي کردستان با اشاره به اينکه تاکنون 80 ميليارد تومان براي طرح سد «چراغ ويس» بدون طرح آبرساني هزينه شده است درباره اعتبارات سد در سال جاري اظهار داشت: مجموع اعتبار مورد نياز براي پايان پروژه سد «چراغ ويس» 75 ميليارد است که قرار بر اين است 35 ميليارد تومان آن از محل اعتبارات نجات بخشي اروميه و 25 ميليارد تومان از محل اعتبارات عمومي سد چراغ ويس تأمين شود و 15 ميليارد تومان ديگر نيز از محلهاي ترميمي قابل تأمين است، اما؛ تاکنون هيچگونه اعتباري اختصاص نيافته است.
وي با يادآوري بازديد معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا از سد «چراغ ويس» سقز افزود: در بازديد اخير مهندس ميداني، قول مساعد براي تأمين اعتبار به اين سد به جهت اهميت بسيار آن داده شد که در آينده نزديک صورت ميگيرد و به محض دريافت اعتبار مورد نياز عمليات آبگيري مرحلهاي آن آغاز خواهد شد.
خالق پناه درباره تأمين آب شرب شهرستان سقز از طريق اين سد نيز خاطرنشان کرد: طرح آبرساني به شهرستان سقز از طريق سد چراغ ويس از پروژههاي مصوب سفر مقام معظم رهبري به استان کردستان در سال 88 است که اوايل تزريق اعتباري بسيار خوبي در اين حوزه صورت گرفت، اما؛ پس از مدتي به علت مشکلات مالي متوقف شد و سالها بلاتکليف بود تا اين که در سال 93 دوباره اين طرح به مرحله اجرا درآمد.
وي افزود: مجموع اعتبار طرح آبرساني شهرستان سقز در سال 93، 13 و نيم ميليارد تومان بود که پيشرفت فيزيکي اين طرح تا پيش از سال 93 کمتر از 6 درصد بود، اما؛ پس از تزريق اعتبارات در سال گذشته، پيشرفت فيزيکي تصفيهخانه شهرستان سقز بيش از 30 درصد شده و پروژه آبرساني تکميلشده است بدين معنا که سد «چراغ ويس» به تصفيهخانه موجود اين شهر متصل شده است و در صورت آبگيري سد، بدون هيچگونه مشکلي آب تا محل تصفيهخانه موجود شهر ميرسد.
عضو هيأت مديره شرکت آب منطقهاي کردستان درباره تصفيهخانه جديد شهرستان سقز نيز يادآوري کرد: در صورت تأمين اعتبار اين طرح نيز تا سال 96 و در سال مالي 95 ميتواند به بهرهبرداري برسد.
وي به پيشرفت فيزيکي سد «چراغ ويس» اشاره کرد و گفت: متوسط پيشرفت فيزيکي پروژه سد «چراغ ويس» 86 درصد است که شامل 93 درصد بدنه سد، 76 درصد جاده جايگزين سقز – بانه و 83 درصد بخش هيدرومکانيکال ميشود.
مهندس خالق پناه به ميزان اشتغالزايي سد چراغ ويس اشاره و بيان کرد: سد «چراغ ويس» در زمان بهرهبرداري ميتواند به اشتغال حدود 2 هزار و 500 نفر بي انجامد که در زمان اجرا در حدود 350 نفر اشتغال متوسط داشتهاند.
وي درباره جاده جايگزين سقز- بانه نيز اظهار کرد: با توجه به اينکه جاده سقز – بانه در مسير سد «چراغ ويس» قرار گرفته جاده جايگزيني براي آن در نظر گرفته شد که جاده جديد تاکنون 76 درصد پيشرفت فيزيکي داشته و تاکنون 17 ميليارد تومان هزينه شده است و براي آبگيري اين سد نياز است که جاده قديم سقز – بانه حذف شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]