پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850067878
صالحی:نمی توانم 80 میلیون انسان را با تصمیم اشتباه در خطر قرار دهم که بگوییم شجاع هستم/اگر می گویید در آلماتی با غنی سازی موافقت شد، سند بیاورید
واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
صالحی:نمی توانم 80 میلیون انسان را با تصمیم اشتباه در خطر قرار دهم که بگوییم شجاع هستم/اگر می گویید در آلماتی با غنی سازی موافقت شد، سند بیاورید
رییس سازمان انرژی اتمی در نشست ویژه کمیسیون برجام به بیان نکاتی در خصوص مسائل و ابعاد فنی برجام پرداخت و هم چنین مسائلی در خصوص مذاکرات عمان را مطرح کرد.
روز نو : رییس سازمان انرژی اتمی در نشست ویژه کمیسیون برجام به بیان نکاتی در خصوص مسائل و ابعاد فنی برجام پرداخت و هم چنین مسائلی در خصوص مذاکرات عمان را مطرح کرد.
به گزارش روزنو علیرضا زاکانی به عنوان رئیس کمیسیون برجام هستهای در مجلس شورای اسلامی در ابتدای جلسه ضمن خوشامدگویی به علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در تشریح روند جلسه بررسی اقدامات اتمی ایران گفت: اعضای کمیته تخصصی کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس کلیاتی را بیان میکنند و دکتر صالحی پاسخ نقطه نظرات همکاران را بیان خواهد داشت.
حسین نجابت با اشاره به روند بررسی موضوعات مختلف در کمیسیون برجام با تاکید بر پاسخگویی صالحی به انتقادات مطرح شده گفت: چهار مسئله اصلی مبنی بر مسئله سانتریفیوژها، بحث نطنز و فوردو، بحث اراک، بحث آرندی و موضوع رابطه آژانس و مقابله نامهای که بین آژانس و سازمان وجود داشته در شرایط امروز مطرح و قابل بررسی است.
عضو کمیته هسته ای در ادامه این مطلب افزود : در نگاه برخی نمایندگان این مسئله وجود دارد که ما بیشترین واگذاریها را در مسئله برجام از حوزه هستهای داشتهایم به این صورت که بیشترین امتیازاتی که واگذار کردهایم از حوزه انرژی اتمی بوده است.
وی ادامه داد: استدلال این موضوع اینگونه است که از مجموع کل 19 هزار سانتریفیوژ که در نطنز و فوردو توزیع شده است، آنچه که برجام به ما میگوید این میزان باید به میزان حدود 6 هزار سانتریفیوژ تقلیل پیدا کند. این مسئله مطرح شده است که این تعداد سانتریفیوژ به فعالیت خود ادامه دهند اما میزان ذخیره ما از 300 کیلو بیشتر نشود و پذیرفتیم تا 10 سال به این موضوع ادامه دهیم. اگر یکی از ماشینها دچار کرش یا خرابی شود باید از نوع IR1باید جایگزین کنیم. از سال هشتم اجازه دادیم که کارهای تحقیقاتی انجام دهیم و از سال دهم میتوانیم سانتریفیوژهای دیگری داشته باشیم. یعنی به سانتریفیوژهای IR6و IR8دسترسی پیدا کنیم و به همین منوال فعالیتهای هسته ای خود را توسعه دهیم.
نجابت گفت: مستندات و مسائلی که مطرح کردم وجود دارد و شما نسبت به این کلیات مخالفتی ندارید. نتیجهگیریای که دوستان داشتهاند و مطرح نمودند این است که با چیدمان فعلی و احکامی که در برجام بیان شده است ما به غنی سازی برای سوخت نمیرسیم. با یک حساب و کتاب ساده ریاضی به این نتیجه میرسیم که پس از 10 سال ما میمانیم و 300 کیلو اورانیوم غنی شده و دیگر هیچ که بیشتر از آن نمیتوانیم در دسترس داشته باشیم. حداقل 35 سال طول خواهد کشید تا ما به 190 هزار سوی صنعتی دست پیدا کنیم اگرچه در بحث حقوقی حق غنی سازی برای ایران مطرح شده است ولی چیدمان فعلی به همراه اسناد برجام ما را از راه دسترسی به غنی سازی که کارآمد باشد باز می دارد. نمایندگان محترم مجلس معتقدند که ما اگرچه حق غنی سازی را به دست آوردهایم اما در عمل هیچ چیزی در دست نداریم.
نبویان: چرا محدودیت ابدی پذیرفتید؟
محمود نبویان ضمن انتقاد از تیم مذاکره کننده هستهای گفت: چرا در موضوع هستهای تا این حد عقب نشینی صورت گرفته است؟ در نطنز ما غنی سازی 20 درصد داشتیم که تبدیل به 3.7 درصد شده است، در فوردو 20 درصد داشتیم که به 0 درصد تبدیل شده است. در اراک تولید آب سنگین یک دستاورد بزرگ بود که باید حفظ میشد. شما متعهد شدهاید که هیچ راکتور آب سنگین در ایران فعالیت نکند و فقط آب سبک فعالیت داشته باشد و برای این موضوع به هیچ عنوان محدودیتی قائل نشدهاید.
عضو کمیته هسته ای مجلس تصریح کرد: نسبت به سوخت مصرف شده ما یک محدودیت ابدی را پذیرفتهایم. ما پلوتونیوم را برای راکتورهای برقی در آینده نیازمند هستیم ولی ما خودمان محدودیت ابدی را پذیرفتهایم. در زمینه باز طراحی محدودیت ابدی را پذیرفتهایم. حتی در زمینه تحقیق، دانش و توسعه محدودیت ابدی پذیرفتهایم.
وی در ادامه گفت: در بحث بازرسیها نیز محدودیتهای سنگینی را قبول کردهایم. شما پذیرفتهاید که 15 سال یا بیشتر آژانس از ایران بازرسی کند، شاید گفته شود ما تعهد نکرده ایم و قصد داریم اما شما چرا گفتید تا ابد ملت ایران قصد ندارد چنین کاری انجام دهد ثانیا قصد را میتوان به عنوان اقدام خود خواسته تلقی کرد. شما حتما به خاطر دارید که ما در گذشته اقدامات داوطلبانهای داشتهایم. قطعنامههایی که صادر شد تنها به دلیل این بود که ما از اقدامات داوطلبانه خود انصراف دادیم بنابراین ما محدودیت داوطلبانه ابدی را پذیرفتهایم و دست آنها بهانه دادیم که هر وقت از این تعهدات عبور کردید آن ها ما را مجازات کنند.
نبویان گفت: حداقل در 17 مورد ما محدودیت پذیرفتیم یعنی خطوط قرمزی که مقام معظم رهبری تعیین فرمودند در رابطه با محدودیت فعالیت هستهای را نقض کردهاید. در حداقل 3 مورد شما اجازه دسترسی به امکان نظامی را دادهاید.
کارخانهای: سخنان و مواضع مقام رهبری نقض شده است
ابراهیم کارخانهای با بازخوانی قسمتهایی از سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با منع هرگونه محدودیت در فعالیتهای هستهای صلح آمیز جمهوری اسلامی گفت: در متن برجام حداقل در 20 مورد پذیرفتهایم که محدودیت برای حداقل 15 سال وجود داشته باشد. در 16 مورد ما محدودیت پذیرفتیم برای مدت 10 سال، در 20 مورد از حقوقی که جمهوری اسلامی داشته است انصراف دادهایم برای ابد و همیشه، این سوال مطرح است که علیرغم صراحت کلام رهبری این موضوعات به وجود آمده است.
رییس کمیته هسته ای مجلس در ادامه با بازخوانی قسمت دیگری از سخنان رهبری گفت: آژانس انرژی اتمی بنا به دلایل سابقهای که دارد برای ایران قابل اعتماد نیست، در همین حال ما پذیرفتهایم که ایران ابتدا فعالیتهای اتمی خود را محدود کند و آنها در قبال اقدام ایران تحریمها را لغو کنند. چند مرحلهای بودن تفاهم برجام با سخنان مقام معظم رهبری منافات دارد.
وی هم چنین ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که ظرف 15 سال به 190 هزار سو می رسیم. نحوه اجرایی شدن این موضوع به نوعی دچار ابهام است. موضوعی که مطرح میباشد این است که آیا مسئلهای به غیر از هستهای مطرح شده است که مورد استناد قرار گیرد. ابهام بزرگی که وجود دارد این است که اگر پروتکل الحاقی مبنای تفاهم برجام بوده است چرا اینقدر محدودیت را پذیرفتهایم. در رابطه با تحقیق و توسعه نیز IR2Nحدود هزار دستگاه با قدرت جداسازی 5 سو مستقر هست چرا پذیرفتهایم که این تعداد برای همیشه غیر فعال بماند.
ابوترابیفرد: روند باز طراحی و اجرای آب سنگین اراک چگونه است
حجت الاسلام محمد حسن ابوترابی فرد گفت: روند فرآیند طراحی و اجرای آب سنگین اراک موضوعی است که باید مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. همانطور که در بند 8 تفاهم برجام آمده است راکتور پیشرفته آب سنگین اراک با استفاده از سوخت غنی شده تا 3.67 درصد مورد بهرهبرداری قرار گیرد. بحث دیگر اینجاست که با تغییر کاربری نیروگاه آب سنگین اراک ارزش خود را از دست میدهد و تبدیل به آب سبک میشود که باید توضیح داده شود.
وی در ادامه گفت: موضوع سانتریفیوژهای IR2Mچه زمانی طراحی شد و انجام گرفت؟ چرا تزریق گاز صورت نگرفته است؟ مسئله این است که چرا این سانتریفیوژها جمع آوری میشود و چرا از آنها بهرهبرداری صورت نگرفته است. ما با دو فرآیند مواجه هستیم یکی اینکه همین شرایط فعلی اگر تداوم پیدا کند تا 10 سال دیگر در طول این زمان سقف و کف دستاوردهای ما کجا خواهد بود. این را مقایسه کنید با شرایط فعلی که در آن قرار داریم، با یک بررسی میتوانیم دستاوردهای این موضوع را مشاهده کنیم و میتوانیم بگوییم در موضوع هستهای چه چیزهایی را به چنگ آوردهایم یا عقب افتادهایم.
زاهدی: عباسی خلاف اظهارات شما مطرح کرد که در فردو اجازه غنی سازی داشتیم
محمد مهدی زاهدی گفت: اخیرا گزارشهایی منتشر شده است که اطراف نطنز انفجارهایی به وقوع پیوسته است، در صورتی که صحت دارد موضوع را تشریح فرمایید. شما در صحن اعلام کردید که ما نگران سانتریفیوژهای نسل قدیم نیستیم زیرا پس از 10 سال میتوانیم به سرعت سانتریفیوژهای نسل جدید را بسازیم ولی محدودیتهای جدی وجود دارد. تحقیق و توسعه دچار محدودیت جدی شده است، سانتریفیوژهای بالاتر از نسل IR8به شدت محدود شده است و اگر اقدامی هم قرار باشد صورت بگیرد تنها در مقیاس آزمایشگاهی است.
وی در ادامه گفت: در مورد اراک جنابعالی در صحن علنی مجلس گفتید چه کسی جرات دارد کلید راهاندازی آن را بزند؛ دکتر عباسی پیشتر اعلام کرده بود که با خانوادهام به اراک میروم و کلید فعالیت آن را میزنم. مورد بعدی در رابطه با فوردو است که ما هرگز بنای غنی سازی نداشتیم اما آقای دکتر عباسی این موضوع را رد کردند و اعلام کردند که ما در فوردو مجوز غنی سازی داشتیم.
عباسی هم چنین تصریح کرد: در کنار این موضوع در بندهایی که اینجا آمده است ما در موضوع هستهای و صنعتی شدن دچار رکود و انقراض میشود. درست است که ما مقداری از خارج وارد کنیم ولی از داخل فعالیتهای هستهای ما به نوعی تعطیل میشود. محدودیتهای جدی در بحث آرندی پذیرفته شده است که زیر بندهای خاص خود را دارد و محدودیتهای متفاوتی را برای ما ایجاد میکند. ما مادام العمر از فعالیت در این زمینه محدود شدهایم که به ضرر منافع ملی ایران است.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشور با تشکر از نظرات نمایندگان کمیسیون ویژه برجام در رابطه با ابهامات شکل گرفته از ابعاد مختلف تفاهم گفت: این توفیق را داشتم که پیش از و پس از امضای تفاهم برجام بارها در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یا در صحن علنی مجلس توضیحاتی را خدمت نمایندگان ملت مطرح کردیم. اما به لحاظ اهمیتی که موضوع دارد بدون هیچ گونه محدودیت زمانی تا جایی که رفع ابهام صورت گیرد اینجانب پاسخگو خواهم بود.
وی در ادامه گفت: نمایندگان محترم ما دلمان میخواست که خودمان همه مسائل را تدوین کنیم و به هیچ عنوان مذاکرهای صورت نگیرد و هر چه که میخواستیم پیش ببریم یعنی نیروگاه آب سنگین اراک را به همین شکل حفظ میکردیم و فعالیتهای هستهای خود را با توسعه هدایت میکردیم، بنا به اقتضاعات و الزامات خودمان فعالیتهای صلح آمیز هستهای را دنبال میکردیم. همانگونه که دوستان بیان فرمودند در گذشته 19 هزار سانتریفیوژ در نطنز موجود بود ولی تصمیم گرفته شده بود که تنها 10 هزار سانتریفیوژ فعالیت داشته باشد. این اقدام تصمیمی نبود که در زمان ما گرفته شده باشد بلکه در زمان آقایان دکتر عباسی و دکتر جلیلی این تصمیم اتخاذ شده بود. در مورد عدم تزریق گاز به سانتریفیوژهای IR2Mنیز در زمان ما صورت نگرفته است، قطعا این اقدامات دلایل فنی و اقتضاعات لازمی را داشته است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: تصمیمات در این سازمان براساس اقدامات سرخود صورت نمیگیرد. رئیس سازمان انرژی اتمی نمیتواند به صورت سرخود فعالیتی را انجام دهد. بنده خاطرم هست بار اولی که توفیق مسئولیت ریاست سازمان انرژی اتمی را بر عهده گرفتم خدمت مقام معظم رهبری که رسیدم ایشان فرمودند که آقای صالحی سازمان انرژی اتمی، سازمانی فرا دولتی است؛ دولتها میآیند و میروند اما امور سازمان انرژی اتمی مربوط به نظام میباشد، بایستی سیاستی در دستور کار قرار گیرد که همه را در بر میگیرد که کلیت نظام در آن لحاظ شود. مقام معظم رهبری تاکید داشتند که با آمدن و رفتن دولت ها نباید روند تصمیم گیری در سازمان انرژی اتمی تغییر یابد. نمایندگان محترم مجلس توجه داشته باشند که تصمیمات بزرگ در سازمان انرژی اتمی قطعا نمیتواند خودکار یا سرخود باشد بلکه باید نظر نظام در آن لحاظ شده باشد. نظام تعاریف متفاوتی دارد یعنی همه ارکان نظام در آن دخیل هستند و یک نفر نمیتواند در آن دخیل باشد. پاسخهای بنده تنها محصور به مسائل فنی میباشد و قادر به پاسخگویی به مسائل کلان نظام نیستم. در مورد مسائل دیگر نظیر لغو تحریمها و یا مسئولیت دسترسیها شاید اطلاعاتی داشته باشم اما در اتخاذ آن ها دخیل نبودم.
وی گفت: آقای ابوترابیفرد سوال خوبی را مطرح نمودند اگر در شرایط فعلی تحریم نبودیم فعالیتهای هستهای خود را چگونه جلو میبردیم. اینها مسائل فنی است که از دوستان محترم در کمیسیون برجام و مجلس خواهش میکنم آن را در نظر بگیرند. ما امروز در شرایط حساسی هستیم و کمیسیون برجام وظیفه حساس و تاریخی برعهده خود دارد لذا ارزش دارد که ما در این کمیسیون وقت و زمان طولانی را جهت بحث و بررس موضوع اختصاص دهیم.
صالحی گفت: سازمان انرژی اتمی ایران از سال 1353 فعالیت خود را آغاز کرد و ما فعالیتهای اتمی کشور را در سالهای پیش از انقلاب آغاز کرده بودیم بعد از انقلاب بنا به دلیل جنگ تحمیلی و مسائل فنی فعالیتهای نیروگاه بوشهر و ساخت و ساز آن تا پس از جنگ تحمیلی از دستور کار خارج شد، پس از پایان جنگ که مجددا جمهوری اسلامی تصمیم به احیای فعالیتهای هستهای به خصوص در نیروگاه بوشهر گرفت شروع کردیم به فراهم آوردن مقدمات راهاندازی نیروگاه بوشهر و فعالیتهای سازمان انرژی اتمی در این زمینه رسما آغاز شد. اعضای سازمان انرژی اتمی با تشکیل تیم های کارشناسی و سفر به کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی همانند اسپانیا یا خود آلمان که در واقع پیمانکار اولیه نیروگاه اتمی بوشهر بود موضوع مورد پیگیری قرار گرفت. متاسفانه آمریکاییها از آنجائیکه نیروگاههای اتمی کشورهای مختلف تحت لیسانس آن ها بودند با اعمال فشار کارشکنی کردند.
وی گفت: با توجه به ایام فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی و شرایط ویژه روسیه این فرصت ایجاد شد که روسها برای ساخت نیروگاه بوشهر اعلام آمادگی نمایند. نیروگاه بوشهر حدود 3 یا 4 سال است که مشغول فعالیت محدود است و انشاالله امیدواریم اواخر امسال یا اوایل سال آینده ادامه فعالیت آن به کشور واگذار شود.
همان زمان که قرارداد نیروگاه بوشهر بسته میشد با استناد به اینکه در جریان جنگ شرایطی ایجاد شده بود که اگر متکی به منابع داخلی نباشیم مشکل ایجاد خواهد شد. ما در زمان جنگ تحمیلی مشاهده کردیم که در تهیه اقلام کوچک و بزرگ که در گذشته متکی به واردات از خارج بود دچار مشکل شدیم و تنها خودکفایی بود که توانست ایران را در جریان جنگ با رژیم بعثی نجات دهد. ما بر همین اساس در ابتدای قراردادی که با روسیه بستیم به آنها گفتیم که باید در جریان راهاندازی نیروگاه بوشهر دخیل باشیم. کشور در آن برهه تصمیم گرفت که وارد چرخه ساخت سوخت اتمی بشود. در آن زمان نیز هیچ کشوری به ایران کمک نکرد. همه اقداماتی که پس از سالهای جنگ انجام شد اقدامات درونی و بومی با تکیه به جوانان انقلابی بود که واقعا توانمندیهای جمهوری اسلامی را افزایش داد.
صالحی گفت: سازمان انرژی اتمی یک نهاد ویژه در بین سازمان ها و ارگان های دولتی از حیث قوانین و مقررات میباشد. اگر سازمان انرژی اتمی ویژگیهای اختصاصی خود را نداشت نمیتوانست به این درجه از توسعه و پیشرفت دست پیدا کند. در دستیابی ایران به چرخه سوخت از مرحله اکتشاف تا مرحله نهایی همه و همه توسط نیروهای داخلی پیگیری شد البته در بخش هایی زودتر و در بخشهایی دیرتر به نتیجه رسیدیم اما موضوع مهم اینجاست که ما به چرخه کامل سوخت هستهای دست پیدا کردیم. اگر ما امروز همه آستانهها را طی کردهایم و به جایگاه فعلی رسیدهایم و اکتشاف، استخراج و طراحی راکتورها را به دست آوردهایم ولی هنوز از برنامهای که برای خودمان تدوین کردهایم عقب هستیم. در آب سنگین اراک فعالیت کردیم و تکنولوژی ساخت آن را داریم. امروز در شرایطی قرار داریم که میخواهیم فعالیت اتمی خود را توسعه دهیم صرف نظر اینکه در مذاکره با 1+5 هستیم یا نیستیم تلاش داریم که فعالیتهای اتمی خود را توسعه دهیم.
وی در ادامه گفت: ما در سازمان انرژی اتمی میخواهیم یک برنامه معنی دار، منطقی که برخوردار از یک توجیه هزینه و فایده برای کشور باشد و توجیه اقتصادی داشته باشد را دنبال کنیم. ما یک اقدام عجیب و غریب نمیخواهیم انجام دهیم بلکه یک جمع و تفریق ساده ریاضی است ما اگر میخواهیم به یک ظرفیت غنی سازی قابل توجهی برسیم بایستی میزان کراش یا خرابی دستگاههای ما به حد قابل قبولی برسد یعنی باید به میزان کراش کمتر از یک درصد دست پیدا کنیم. یعنی ما نمیتوانیم به دنبال ساخت و طراحی ماشینهایی برویم که در تولید صنعتی میزان کراش آن حدود 12 درصد است. در دنیا میزان کراش سانتریفیوژها کمتر از یک درصد است و ما باید به توسعه علمی در این زمینه هر چه سریعتر دست پیدا کنیم. ما نمیتوانیم به فعالیتهای اتمی خود با ماشینهایی که میزان کراش آن بالا است به حجم صنعتی در فعالیتهای اتمی دست پیدا کنیم.
وی گفت: از سال 1369 تا امروز متاسفانه میزان کراش و خرابی سانتریفیوژهای ایران بالا مانده است، کار، کار سختی است و ما سالهاست که در این رابطه مشغول فعالیت هستیم علیرغم پیشرفتهایی که دست یافتهایم جا برای کار بسیار وجود دارد. از دلایلی که متاسفانه میزان کراش از سال 1391 افزایش پیدا کرد تنها به دلایل سیاسی بوده است که در زمان خود نیز صحیح بوده است، در آن زمان گفته شد که میزان سانتریفیوژها باید افزایش پیدا کند تا در مذاکرات از جایگاه قویتری برخوردار باشیم. استدلال، استدلال سیاسی بود در آن زمان به هیچ عنوان استدلال اقتصادی یا فنی مدنظر قرار گرفته نشده بود. نمایندگان محترم در کمیسیون برجام توجه داشته باشند که در بحث و بررسی فعالیتهای اتمی ایران در یک سیر تحولی و تاریخی مشغول تحلیل هستند. اقتضاء زمان متفاوت، تصمیمهای متفاوتی گرفته شده است. در ابتدا مواد اولیه دچار نامرغوبی بود و نتوانستند استانداردهای لازم را تامین نمایند، طبیعی بود که میزان کراش در سانتریفیوژها افزایش یافت. نیروهای سازمان انرژی اتمی و دانشمندان ایرانی تلاش کردند میزان کراش کاهش پیدا کند اما همچنان میزان خرابی روی رقم 12 درصد باقی مانده است. این میزان کراش به هیچ عنوان برای کشور و چرخه سوخت اقتصادی نیست.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ادامه توسعه فعالیت های هسته ای با روند کنونی مفید نیست اگر ما میخواستیم علیرغم بحث 1+5 فعالیت کنیم باید با توجه به تکنولوژیهایی که دست یافتهایم باید مسائل مختلف نظیر ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی را لحاظ کنیم. در این روند نمیتوانیم بدون اعتنا به مردم و دولت فعالیت کنیم. در این زمینه از بیت المال هزینه میکنیم و باید سود و زیان آن را محاسبه کنیم، باید به گونهای فعالیت کنیم که به همه آرمانها و اهداف خود در زمینههای مختلف دست پیدا کنیم اما با حداقل هزینه!
وی در ادامه گفت: ملت ایران نمیتواند قبول کند با هر قیمتی به اهداف خود برسیم، از آستانههای علمی در زمینههای انرژی هستهای عبور کرده ایم و امروز وقت آن است که به صورت منطقی با آن برخورد کنیم. بنده سال 88 که وارد سازمان انرژی اتمی شدم به مراکز علمی درخواستهایی دادم تا با همکاری متخصصین سازمان انرژی اتمی یک برنامه بلند مدت برای توسعه فناوری های صلح آمیز هستهای تدوین کنیم تا در عرض 10 سال وارد چرخه سوخت صنعتی هستهای شویم.
صالحی با گلایه از طرح ادعاهای بدون پشتوانه گفت: ممکن است خیلی حرف ها در اینجا یا جاهای دیگری زده شود و بنده در رسانهها آن ها را مطالعه کردم. من خواهش می کنم برای هر حرفی که زده میشود مستندات آن نیز ارائه شود یعنی برای هر کلامی یک سند ارائه شود به عنوان نمونه اگر کسی میگوید من در زمان مدیریت خود فلان اقدام را انجام دادهام سند آن را ارائه کند و بدون پشتوانه سخن نگوید. این شخص که این مسئولیت را برعهده گرفته است و اتفاق مورد نظر در چه زمانی به وقوع پیوسته است. صرف گفتار و بدون ارائه سند مبنای قضاوت نباید قرار گیرد.
وی گفت: ما سال 88 گفتیم که سانتریفیوژهای IR1را به گونهای آرام آرام کنار بگذاریم و سانتریفیوژهایی که خودمان طراحی کردهایم با شرایط بهتر آرام آرام وارد چرخه کنیم. این اقدام دفعتا و ناگهانی قابل انجام نبود و نیست. شما در مسئله ساده خودرو پیکان نیز مشاهده کردید که آرام آرام از خط تولید خارج شد. در اقدامی که در دستور کار قرار گرفته چگونگی خروج سانتریفیوژهای قدیمی تدوین شد. بنده خاطرم هست که اواخر سال 88 سانتریفیوژهای IR4را به نمایش گذاشتیم. ما اعلام کردیم این چنین ماشینی را ساخته ایم و در دسترس داریم. بنده یک بار که خدمت مقام معظم رهبری رسیدم ایشان گفتند چرا ماشینهایی که ساخته بودید را مورد بهرهبرداری قرار ندادید. البته من دیگر در آن مسئولیت نبودم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: روال و روند جایگزینی سانتریفیوژها مدون وجود دارد و برای نمایندگان محترم قابل دسترسی است. براساس برنامههای انجام شده تا سال 88 به اندازه کافی وقت صرف شده بود و آستانههای علمی عبور کرده بودیم. حالا باید با هزینه فایده جلو میرفتیم و باید میزان هزینهها به حداقل میرسید. در این زمان بود که هم عامل سیاسی و هم عامل اقتصادی دخیل شده بود و صرفا عامل سیاسی را نمیتوانستیم در نظر داشته باشیم. چه مذاکرات با 1+5 و تعهدات ما باشد و چه تعهدات ما نباشد، ما بایستی در یک چارچوب اقتصادی و سیاسی به فعالیتهای هستهای خود ادامه دهیم.
وی در ادامه گفت: برخی عزیزان گفتند که ما محدودیتهایی را الی الابد پذیرفتهایم. ما به هیچ عنوان هیچ چیزی را به صورت ابدی نپذیرفتهایم که از آن صرفنظر کنیم. در رابطه با پولوتونیوم نیز باید بیان کنم که براساس تقدیر از روز اول شکل گیری پرونده ساختگی در رابطه با پرونده فعالیتهای صلح آمیز هستهای ایران بنده حضور داشتم و موضوع را از نزدیک پیگیری کردم. بنده نماینده ایران در آژانس انرژی اتمی بودم و سلسله مراتب را طی کردم. در آن زمان ما گزارشی را داشتیم در آژانس که فعالیتهایی را در رابطه با پولوتونیوم انجام داده بودیم، مستندسازی شده بود، روی تولید فلز پولوتونیوم کار کرده بودیم و آن را مستند سازی کرده بودیم. ما یاد گرفتیم که چگونه پولوتونیوم تولید کنیم، یاد گرفتیم که چگونه فلز اورانیوم تولید کنیم و همه آنها مستند شد، بعد نظام تصمیم گرفت که به آژانس اعلام کنیم که ما دیگر دنبال فرآیند پولوتونیوم تا زمانی که نیاز داریم به صورت داوطلبانه نخواهیم بود. اینها همه مسائلی است که مربوط به سال 2003 میباشد. ما به عنوان نمونه با لیزر غنی سازی کردیم، در همان گزارش به آژانس اعلام کردیم که دیگر با لیزر غنی سازی نخواهیم کرد. نظام براساس ملاحظات اقتصادی، سیاسی و امنیتی تصمیم گرفت که به سمت ساخت سانتریفیوژ حرکت کند و غنی سازی لیزر را کنار بگذاریم.
صالحی گفت: غنی سازی ابعاد مختلفی دارد و سانتریفیوژها تنها قسمتی از این موضوع هستند. ما گفتیم به دلیل اینکه سانتریفیوژها راه و شیوه غنی سازی در دنیاست، سانتریفیوژها در دستور کار قرار گرفتهاند. ما هیچ وقت نگفتهایم که غنی سازی با لیزر را انجام نخواهیم داد. بنده از سال 2002 که پرونده ساختگی علیه فعالیتهای اتمی ایران مطرح شد در طول همه دولتهایی که روی کار آمدند هیچ کس نیامده است که بگوید ایرانیها از حق خود الی الابد صرف نظر کنند. اقداماتی به صورت داوطلبانه انجام گرفته است، همانند غنی سازی تا حد 5 درصد وجود داشته است. آن زمان پروتکل الحاقی را نیز به صورت داوطلبانه اجرایی کردیم ولی زمانی که نیاز ما به سوخت 20 درصد مطرح شد برنامه سوخت 20 درصد در داخل مطرح شد.
وی در تشریح روند تاریخی ساخت سانتریفیوژها گفت: سانتریفیوژهای IR1در سال 69 از بازار سیاه خریداری شد و به ایران آورده شد، در سال 76 دو عدد از این سانتریفیوژها به دور نهایی رسید یعنی چرخش آنها بدون تزریق گاز انجام شد. زنجیره سه ماشینی و زنجیره 19 تایی در سال 78 به فعالیت رسید. این ها اعدادی است که باید در ذهن باشد تا روند فعالیت اتمی ایران به خوبی روشن شود. 7 سال طول کشید تا ماشینی را که داشتیم را مونتاژ کنیم و آن را بچرخانیم، البته الان به پیشرفتهای بسیار خوبی دست یافتیم زیرا در آن برهه در ابتدای کار بودیم و بار اولمان بود که در فعالیتهای اتمی شرکت میکردیم. ماشینهای IR2در سال 84 در دستور کار قرار گرفت و ابتدای سال 86 به دور نهایی رسید و انتهای سال 86 تزریق گاز صورت گرفت. در سال 87 ماشینهای 10 تایی شروع به فعالیت کردند، ماشینهای IR3، IR4و IR2Mنیز وجود دارند. در رابطه با سانتریفیوژهای IR2Mباید عرض کنم که در سال 87 طراحی آن شروع شد که براساس الگوگیری از سانتریفیوژهای IR2میباشد. تکنسینهای ایرانی پس از چند سال کار تحقیقی روی سانتریفیوژهای IR2توانستند نقاط ضعف و اشکالات آن را پیدا کنند و آن را اصلاح نمایند؛ سانتریفیوژ تولیدی با نام سانتریفیوژ IR2Mنامیده شد. این سانتریفیوژها در سال 88 به سرعت نامی خود رسید و در سال 90 زنجیرههای میانی این ماشین راهاندازی شد، سپس زنجیره شاهد 54 تایی فعالیت خود را آغاز کرد. زنجیره 164 تایی آن از اواخر سال 90 راهاندازی و گاز دهی شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: سانتریفیوژهای IR4دارای اهمیت ویژهای هستند که تقریبا همجنس سانتریفیوژهای IR2Mمیباشد. دو گروه متفاوت روی این پروژه فعالیت میکردند و برای آنکه ابتکار و نوآوری دانشمندان ایرانی بیشتر باشد موضوع از طریق آنها مورد پیگیری قرار گرفت. از سال 86 که فعالیتهای طراحی سانتریفیوژهای IR4آغاز شد اولین ماشین آن طراحی شد در سال 88 تستهای فرآیندی آن به صورت تک ماشین انجام گرفت، زنجیرههای میانی آن از سال 89 تا 90 شروع به نصب شد. زنجیره شاهد IR4در سال 90 راهاندازی شد. زنجیره 110 تایی این ماشین در سال 91 راهاندازی شد و زنجیره 164 تایی در سال 94 راهاندازی شد. فعالیتهای ساخت و طراحی IR4از سال 86 آغاز شد و در سال 92 زنجیره 164 تایی آن آغاز شد. ساخت و طراحی سانتریفیوژهای IR6از سال 86 آغاز شد و مستندات آن نیز در اختیار مقام معظم رهبری قرار گرفت. اوایل سال 90 نیز گازدهی آن به صورت تک ماشین صورت گرفت و در سال 91 زنجیره 10 تایی آن فعالیت خود را آغاز کرد. از سال 92 زنجیره میانی 10 تایی آن گازدهی شد. در مورد سانتریفیوژهای IR8فعالیتها و طراحی آن در سال 90 آغاز شد و تستهای مکانیکی آن سال 91 آغاز شد.
صالحی گفت: سانتریفیوژهای IR3و IR6Sنیز پروژههایی است که انجام گرفته است. حدود 7 یا 8 ماشین سانتریفیوژ تاکنون طراحی و عملیاتی شده است، حدود 9 ماشین نیز کار تحقیقاتی انجام گرفته است. وقتی که تجربه سازمانهای دیگر نیز در نظر گرفته شود میبینیم که روسیه در 60 سال گذشته 8 ماشین تاکنون طراحی کرده است و 3 مورد آن را مورد بهرهبرداری قرار داده است. اروپاییها روی 7 یا 8 ماشین فعالیت کردهاند و مورد بهرهبرداری قرار دادهاند. ما در حال تصمیم گیری هستیم که از کدام نوع سانتریفیوژها بهتر میتوانیم بهرهبرداری کنیم. در روال جهانی اینگونه نیست که روی هر سانتریفیوژی که مورد طراحی قرار گیرد در ابعاد صنعتی مورد استفاده باشد.
وی در رابطه با نیروگاه آب سنگین اراک گفت: غنی سازی 20 درصد در سال 88 آغاز شد، زمانی که بنده به عنوان رئیس وارد سازمان انرژی اتمی شدم آقای مهندس آقازاده چند هفته قبل از انتصاب اینجانب طی نامهای که به آقای البرادعی، رئیس وقت آژانس انرژی اتمی نوشته بود اعلام کرده بود که سوخت راکتور تهران رو به اتمام است، ما همانند دور اولی که از کشور آرژانتین خریداری کرده بودیم دریافت بنماییم. باید خدمت نمایندگان محترم عرض کنم که در مرحله نخست خرید اورانیوم از آرژانتین، اینجانب در آن فرآیند نیز دخیل بودم. گویا همیشه من باید با فعالیتهای هستهای ایران همراه باشم.
دکتر صالحی گفت: در جریان گفتوگویی که با آقای البرادعی داشتم، ایشان نامهای بدون متن به عنوان NONE PAPERبه بنده نشان دادند که روسیه و ایالات متحده در واکنش به درخواست ایران اعلام کردند که تهران یک سری شرایط و درخواستهای آن ها را قبول کند که بنده گفتم این درخواستها حاکمیت ملی ایران را زیر سوال میبرد. آنها فاصله زمانی طولانی مدتی را علاوه بر شروط غیر قابل قبول برای ایرانی ها مطرح کرده بودند زمانی که من به تهران برگشتم خدمت آقای دکتر احمدی نژاد رسیدم و به ایشان گفتم که وضعیت برای ما قابل پذیرش نیست. با این شرایط ما هرگز به سوخت 20 درصد برای راکتور تهران نمیرسیم زیرا پایان سوخت راکتور موجب پایان فعالیت آن خواهد شد. به رئیس جمهور وقت ایران گفتم اجازه بدهید براساس ضوابط بین المللی به آژانس انرژی اتمی برنامه خود را اعلام بنماییم و شما نیز تامین اعتبار برای غنی سازی 20 درصد را فراهم بنمایید.
وی در ادامه افزود: براساس برآوردهای بدست آمده در آن زمان مبلغ 25 میلیارد تومان تامین برآورد نیاز مالی شد. خدمت آقای احمدی نژاد عرض کردم که براساس ضوابط باید به سازمان انرژی اتمی ابلاغ شود که غنی سازی با غنای 20 درصد باید در دستور کار قرار گیرد. ایشان به کمیتهها و شوراهای مختلف رفتند و دستور لازم را اخذ کردند. همانگونه که گفتم سازمان انرژی اتمی نهادی نیست که رئیس آن به تنهایی بتواند سرخود تصمیمی را عملیاتی کند. فعالیت شروع شد و اطلاعاتی که اینجانب و نماینده ایران در آرژانتین داشت با حضور مهندسین و تکنسینها از جمله شهید شهریاری آغاز شد. فرآیندهایی در دستور کار قرار گرفت که اگرچه بار اول بود که عملیاتی میشد اما شبیه آن پیشتر نیز اجرایی شده بود. هفتهای یک جلسه کمیته تشکیل جلسه میداد و تجهیزات کارخانه مورد نیاز نیز پیشاپیش فعالیتهای تحقیقاتی تهیه شد زیرا زمان در سال 88 به نفع ما نبود. اوایل سال 90 بود که فعالیتهای ما به نتیجه رسید.
صالحی گفت: شهید شهریاری که از عزیزان سازمان انرژی اتمی بود در واقع کارمند دانشگاه شهید رجایی بود. ما در زمینههای مختلف تکنسینهای لازم را داشتیم اما در زمینه محاسبات دچار کمبود بودیم که از شهید شهریاری کمک گرفتیم. بحث محاسبات موضوعی نبود که در مورد آن بتوان اعتماد کرد و شهید شهریاری تنها کسی بود که برای ما قابل اعتماد بود. موضوع محاسبات با امنیت کل پروژه گره خورده بود. زمانی که ایشان به شهادت رسید ما به شدت نگران شده بودیم که پروژه زمین گیر خواهد شد ولی زمانی که به اصفهان سر زدم مشاهده کردم که تکنسینها مشغول فعالیت هستند. به بنده گفتند که شهید شهریاری برای دیگر اعضای تیم دورههای آموزشی ورک شاپ برگزار کرده بود و به آنها نحوه محاسبات لازم را آموخته بود. نکته جالب اینجاست که مبلغ هزینهای ما چیزی حول و حوش 14 هزار میلیارد تومان شد که نیمی از هزینه برآورد اولیه ما بوده است.
آغاز کار تحقیقاتی آب سنگین اراک از سال 1363
صالحی با بیان اینکه تولید آزمایشگاهی آب سنگین اراک در سال 1363 به عنوان کار تحقیقاتی در سازمان انرژی اتمی شروع شد، گفت: آغاز ساخت اولین مجتمع تولید آب سنگین در سال 77 بود و در سال 85 به بهره برداری رسید که در زمان ریاست امراللهی درسازمان انرژی اتمی تولید آزمایشگاهی آب سنگین اراک، وارد شدن سانتریفیوژها به کشور، عقد قرارداد با روسیه صورت گرفت.
وی با تاکید بر اینکه این مثل که کار را که کرد، آنکه تمام کرد جمله صحیحی نیست، افزود: کا ر را آن کسی انجام داد که آغاز کرد، پیش برد و به پایان رساند همه افراد در این عرصه زحمت کشیدند و تنها ما ادامه دهنده راه بودیم. آقازاده با تجربه هایی که از شرکت نفت به دست آورده بود فعالیت های امراللهی را ادامه داد و سرعت بخشید و ما هم ادامه دهنده راه آنها هستیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این موضوع که رآکتور اراک طراحی تز بوده که اولین مدیر آن منیری در اوایل دهه 80 بود، ادامه داد:بحث طراحی رآکتور اراک اوایل سال 80 شروع شد و چون در این رابطه به استفاده از تجربه دیگران نیاز بود با روس ها تماس گرفته شد و همراه با آنها طراحی رآکتور آب سنگین اراک را شروع کردیم و کارشناسان روس و ایرانی با همکاری یکدیگر این رآکتور را طراحی کردند.
وی با بیان اینکه این طراحی یک پایه قدیمی داشت، تصریح کرد: در آژانس و از سوی همه این پرسش مطرح شده که چرا شما هم به سمت غنی سازی و هم به سمت آب سنگین رفته اید حتما ریگی به کفش دارید، که در پاسخ ما به آنها گفتیم شما به ما کمک نمی کردید و ما هم نمی دانستیم در کدام یک از قسمت ها توفیق یار ما خواهد شد و آیا می توانیم غنی سازی کنیم و توانایی ساخت آب سنگین را داریم که به لطف الهی و همت عزیزان و حمایت مقام معظم رهبری که همیشه می گفتند مشکلات سازمان باید حل شود و ویژه بودن سازمان به اعتبار حمایت و اجازه مقام معظم رهبری است وگرنه سازمان انرژی اتمی توانایی دستیابی به این دستاوردها را نداشت.
صالحی با تاکید بر اینکه نیروها و جوانان سازمان انرژی اتمی با توانایی های خود رآکتور آب سنگین و غنی سازی را به نتیجه رسانند، اظهار داشت: در ادامه در بخش آب سنگین به سمت رآکتورهای قدرت آب سنگین رفتند، اما قبل از آن در رآکتور تحقیقاتی کار کرده که رآکتور 40 مگاوات ترمال اراک را طراحی کردند و در اوایل دهه80 و طراحی روس ها بود.
وی با اشاره به مسائل انفجاری که به انفجارات هسته ای مربوط می شود، افزود: آنها می گویند نباید به منظور کاربرد هسته ای انفجار انجام دهید و ما نیز در پاسخ گفته ایم که ما برنامه ای برای انفجار هسته ای نداریم و این کار را انجام نمی دهیم.
ضرورت پیشبرد سایت نطنز با در نظر گرفتن ابعاد اقتصادی، سیاسی و صنعتی
صالحی با بیان اینکه نطنز بدون 5+1 و با آن باید با در نظر گرفتن ابعاد اقتصادی، سیاسی و صنعتی و نه صرف ابعاد سیاسی پیش می رفت، ادامه داد: ملاحظات صنعتی، فنی و اقتصادی را باید در بر گیرد که بر این اساس باید سانتریفیوژهای جدید به کار گرفته شود که هنوز IR2Mو IR4 فقط زنجیره شاهد آن 3 الی 4 سال است که زیر بار است از طراحی تا زمان حصول تمام شاخص های فرآیندی و شاخص های ماشینی یک فرآیند 8 الی 10 ساله است، که اگر جهادی هم کار شود چندین سال به طول می انجامد و اینطور نیست که به اراده ما با ساخت یک نمونه سانتریفیوژ 6 ماهه آن را به تولید صنعتی برسانیم.
وی با تاکید بر اینکه اگر ما توانایی حفظ راکتور اراک را در برجام داشتیم و یک راکتور دیگر هم آن ها به ما می دادند بسیار عالی بود، تصریح کرد: ما خواستار حفظ 19 هزار ماشین و ادامه تحقیق و توسعه و اظهار پشیمانی و عذرخواهی آن ها و حفظ سانتریفیوژها و برداشته شدن تحریمها و حفظ 20 درصد بودیم و آن را نفی نمیکنیم و به نبود 1+5 و مذاکرات و عمل در چارچوب عقلانیت و ملاحظات اقتصادی، صنعتی و فنی علاقه داشتیم.
صالحی با بیان اینکه من موافق ساختن این تعداد IR1نبودهام، افزود: به جای آن باید IR2Mو IR4را میساختیم. اگر شما میتوانید اراک را داشته باشید و یک اراکی بهتر بسازید، 20 هزار سانتریفیوژ را حفظ کنید و آن ها تحریمها را بردارند و این ایدهآلها را داشته باشید اما مسئله این نبود. خود آقای جلیلی هم میگفتند 20 درصد را کنار میگذاریم در ازای چیزی و اینطور نبود که بگویند ما 20 درصد را حفظ میکنیم و شما باید تحریمها را بردارید.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این موضوع که راکتور اراک در اوایل دهه 80 با کمک روس ها و طراحی مربوط به دهه 50 آغاز به کار کرد، ادامه داد: مشابه راکتور اراک ما را چینیها داشتهاند که آن را اکنون تبدیل به یک موزه کردند. گفتند این راکتور 10 کیلو پلوتونیوم تولید می کند که برای ساخت بمب کافی است که ما در پاسخ استدلال کردیم که پلوتونیوم تولیدی آن برای ساخت سلاح نیست و آغشته به همزادهای سمی است اما آنها گفتند این راکتور پلوتونیوم تولید میکند و شما میتوانید به جای اینکه یک سال سوخت در آن باشد سوخت را در عرض 5 الی 6 هفته که در آن گذاشته اید خارج کنید و دیگر آغشته نیست و این آغشتگی در طول زمان ایجاد میشود. لذا اگر سوخت را زودتر بیرون بیاورید پلوتونیوم ایجاد شده اما همزادهای مزاحم شروع نشده است.
صالحی با بیان اینکه آن ها گفتند این راکتور 10 کیلو پلوتونیوم تولید میکند و ما وجود این راکتور را قبول نداریم، اظهار داشت: ما میتوانیم کاری کنیم که این یک کیلو تولید کند و بعد بحثها بین متخصصین ما و آنها شروع شد و با طرح جدید که قلب راکتور را جدید کنیم موافقت کردند. قلب راکتور قدیم نسبت به اراک جدید چون اورانیوم طبیعی استفاده میکرد تمام قلب را سوخت میپوشاند و عملا جای خالی در آن وجود نداشت.
وی با اشاره به اینکه چند نوع راکتور وجود دارد، افزود: راکتورها براساس شاخصهای فنی خود طبقهبندی شدهاند که شامل آب سنگین، آب سبک، HDGRو راکتورهایی که با گرافیت کار میکنند. همچنین راکتور آب سنگین هم خود به چند طبقهبندی ریزتر که می تواند با اورانیوم طبیعی کار کند و هم با اورانیوم غنی شده کار کند و در هر دو نوع عنوان راکتور آب سنگین را داشته باشد تقسیم میشود.
صالحی در ادامه با بیان تفاوت بین اورانیوم طبیعی و غنی شده در راکتور آب سنگین گفت: در اورانیوم طبیعی و نیروگاه باید دائم اورانیوم تزریق شود و از یک طرف اورانیوم وارد و از طرف دیگر خارج شود و در این صورت مقدار قدرت ذاتی که میتواند ببخشد کم است اما زمانی که غنا را بالا ببریم دیگر به اینکه به طور مستمر سوخت تزریق کنیم نیازی نیست. یک سال سوخت تزریق می شود و بعد از یک سال درب راکتور را باز میکنند و این بستگی به این دارد که کدام نوع را انتخاب کنیم که هر کدام از آنها نقاط قدرت و ضعف خود را دارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه راکتور آب سنگین ما با غنای بیشتر است، افزود: هر چقدر غنا بیشتر شود حجم قلب کمتر میشود و با کمتر شدن حجم قلب فضای باز بیشتری ایجاد میشود که در این فضای باز انواع تستها را انجام داد. در چین به جای اینکه سوخت را میلهای بگیرند، سوخت صفحهای شده است که با اینکار میزان چگالی بالاتر رفته و قلب راکتور کوچکتر میشود. راکتوری ساخته شده 60 مگاواترمال که قلب آن نیم متر است. راکتوری که ما باز طراحی کردهایم توسط سازمان باز طراحی شده و شرمن در جلسهای به ما گفت که کارشناسان آمریکایی از محاسبات شما حیرت زده شدند. در راکتوری که باز طراحی شده و غنا در آن بالا برده شده است، میتوانیم از خنک کننده آب سبک استفاده کنیم، در این صورت دیگر این راکتور ویژگیهای آب سنگین را ندارد.
در ادامه نجابت با طرح سوالی گفت: چیدمان نطنز و فوردو با احکام برجام به صورت کاریکاتور غنی سازی وجود دارد و در تحقق عینی به جایی نمیرسد که لازم است در این رابطه توضیحاتی ارائه دهیم.
صالحی با بیان اینکه باید به مطالب در مقدمه و متن هر دو توجه شود، ادامه داد: بنده از اوایل اسفند وارد مذاکرات شدم و مسئول کارهایی هستم که انجام دادهام. اکنون 8 یا 9 ماشین داریم، شما بگویید آرندی را چگونه انجام دهیم. روی همه ماشین ها کار کنیم، آنها را روی زنجیره شاهد ببریم آیا این کار درستی است یا اینکه متخصصین بررسی کنند کما اینکه متخصصین اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که بین IR2Mو IR4یکی را انتخاب کنند که در غیر این صورت دور باطلی رخ میدهد. ما نمی توانستیم از همه اینها استفاده کنیم و نسلهای جدیدی هم بیاوریم. کاری که ما انجام دادیم مسئلهای سرنوشت ساز و مهم است که در تاریخ ثبت میشود و تاریخ در این رابطه قضاوت میکند.
زاکانی در ادامه با بیان اینکه محل بحث در این است که ما موفق شویم IR6و IR8را تولید کنیم و به نتیجه برسانیم، افزود: در این صورت جمع تولید 14 سانتریفیوژ و میانگین 15 سو خروجی دارد مقدار آن با توالی چقدر میشود محل سوال است.
صالحی با تاکید بر اینکه من مبنا را بر روی IR6و IR8میگذارم، ادامه داد: ما یک میان زنجیره 10 تایی IR6داشتهایم که مشکلاتی پیدا کرد که دوباره از اول شروع کردیم که آن را کنار گذاشتیم و دوباره شروع کردیم. با فرض اینکه برجام انجام شود و در چارچوب آن عمل کنیم امروز که برجام عملیاتی شد فردای آن IR6را با میان زنجیره شروع میکند چون تستهای مکانیکی آن از IR8جلوتر است و تعداد این میان زنجیره IR6را خود طراح تعیین میکند.
وی با بیان اینکه در 8.5 سال زنجیره شاهد 30 تایی میتواند شروع به کار کند، تصریح کرد: تا قبل از سال هشتم میتوان تمامی آن زنجیرههای 6 تایی را داشته باشد. امیدواریم که قبل از ظرف یک سال بتوانیم به IR8گاز اورانیوم تزریق کنیم. در فاصله این 8 سال باید ماشینIR6 و IR8را تولید کنیم. سال هشتم وارد تولید نیمه صنعتی میشویم، در این زمان تجربه کافی را آموختهایم و شاخصهای فرآیندی را پیدا کردهایم و 85 تا 90 درصد از اطلاعات را استحصال نمودهایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ما این موضوع را مطرح کرده که بعد از 8 سال میخواهیم ماشین تولید و انبار کنیم، افزود: آنها در این رابطه گفتند که اگر شما بعد از 8 سال 400 تا ماشین با میانگین 15 سو تولید کنید 6 هزار سو میشود که ممکن است این 6 هزار سو را به کار بگیرید و اگر ماشین کامل تولید کنید ما را بیرون میکنید که 6 هزار سو قدرت دارد. ما در جواب به آنها گفتیم که روتور آن را تولید نمیکنیم که او خواستار تولید نشدن ماشین از سوی ما بود. هر ماشینی 100 قطعه دارد و هر قطعهای که وجود نداشته باشد ماشین نمیتواند کار کند. ما میخواهیم ماشین تولید کنیم و در انبار بگذاریم و تولید انبوه را یاد بگیریم و نهایتا پذیرفته شد که 200 عدد ماشین از هر کدام از IR8و IR6بدون روتور تولید کنیم. بعد از سال 10 قرار شد 200 عدد از هر کدام به صورت کامل داشته باشیم.
صالحی با بیان اینکه از سال 10 به بعد یک برنامهای برای خود داریم که نمیخواهیم در برجام آورده شود و دنیا متوجه آن شود، ادامه داد: این جزئیات مربوط به خودمان است و بعد از آن برنامههای خود را به آژانس اطلاع میدهیم که این موضوع در چارچوب پذیرفته داوطلبانه پروتکل الحاقی است و هیچ کشوری هم اطلاعات خود را به دیگران نمیدهد. مقام معظم رهبری نیز در این رابطه گفتند که ما اطلاعات مفت در اختیار آنها قرار ندهیم و برای آنها شرایط فراهم نکنیم و اگر قرار است آنها خودشان بیایند و اطلاعات کسب کنند.
وی با تاکید بر اینکه بعد از 10 سال ما یک برنامه داریم که به آژانس آن را ارائه میکنیم، تصریح کرد: بعد از 10 سال شروع به ساخت سالن Bدر نطنز میکنیم، ما در نطنز 2 سالن Aو Bداریم که در سالن Bهیچ کار زیر ساختی صورت نگرفته که از الطاف الهی بوده است که اگر کار زیر ساختی صورت میگرفت و ماشینی در آن نصب میشد برای نصب ماشینهای جدید به دردسر میافتادیم. بعد از سال 10 سالن Bرا آماده میکنیم، اگر IR8هم به تعداد زیاد داشتیم نمیتوانستیم آن را در آنجا نصب کنیم. سالن Bساخت آن حداکثر 2 سال طول میکشد که به احتمال زیاد تمام آن را IR8قرار میدهیم.
صالحی با بیان اینکه IR6را میتوانیم در سالن Aقرار دهیم، افزود: لذا سالن Bرا تنها برای IR8که سالن بزرگی است ذخیره میکنیم. در حدود 20 هزار ماشین 24 سو که حدود 500 هزار سو میشود در این سالن قرار میگیرد. آنها اصرار داشتند که این موضوع در برجام قرار گیرد که ما قبول نکردیم و دلیلی ندارد که ما جزئیات برنامههای فعالیت هسته ای خود را ولو اینکه مهم نباشد به دنیا اعلام کنیم. در این راستا ما برنامه خود را در چارچوب پروتکل الحاقی که سال 10 ت�
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
مسئول امور مالی باشگاه هنرمندان: ایراننوین 40 میلیون واریزی اشتباهی را پس نمیدهد
دوشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۳ ۱۸ مسئول امور مالی باشگاه هنرمندان میگوید از بازی ستارگان ایران و جهان 40 میلیون تومان اشتباها به حساب شرکت ایران نوین واریز شده است که باید عودت داده شود اما این شرکت از بازگشت این مبلغ خودداری میکند به گزارش خبرنگار ورزشی ایسنا حمید ثنایی در نشستقصد انتشار رقم قرارداد بازیکنان را نداشتیم پورکیانی: سقف قراردادمان ۵۰۰ و کف آن ۱۰ میلیون تومان است/ هزینه موف
قصد انتشار رقم قرارداد بازیکنان را نداشتیمپورکیانی سقف قراردادمان ۵۰۰ و کف آن ۱۰ میلیون تومان است هزینه موفقیت نمیآوردقائم مقام باشگاه استقلال خوزستان گفت جزو باشگاههایی هستیم که کمترین هزینه را انجام دادیم بر همین اساس سقف قراردادمان ۵۰۰ میلیون تومان و کف قراردادمان ۱۰ میلصالحی: می گویند حق غنی سازی را ما گرفتیم، خب اگر اینطور است، سند را هم آنجا امضا می کردید / می خواهند جان هشتا
روزهای بروجرد- علی اکبر صالحی با حضور در کمیسیون ویژه برجام به سئوالات نمایندگان پیرامون توافق هسته ای پاسخ داد مهمترین بخش های سخنان صالحی در زیر می آید من در مذاکرات بودم آقای جلیلی به گونه ای صحبت کردند که ما 20درصد را کنار می گذاریم راکتور اراک را ما به کمک روس ها شروع کرمزگشایی از قرارداد مهاجم خبرساز/ خطری استقلال را تهدید نمی کند
به گزارش خبرنگار مهر داستان قرارداد پروپئیچ با باشگاه استقلال این روزها برای آبی پوشان پایتخت به معضل بزرگی تبدیل شده است ترس از شکایت مستند حریفان پس از پیروزی بر آنها در واقع مثل یک سایه بزرگ روی این باشگاه سایه افکنده است پیگیری خبرنگار مهر در این رابطه به اینجا رسید که باروایت سخنگوی کمیسیون برجام از نشست با رئیس سازمان انرژی اتمی صالحی: سازمان انرژی اتمی بدون توجه به چارچوبهای
روایت سخنگوی کمیسیون برجام از نشست با رئیس سازمان انرژی اتمیصالحی سازمان انرژی اتمی بدون توجه به چارچوبهای نظام تصمیمگیری نمیکندرئیس سازمان انرژی اتمی گفت این سازمان بدون توجه به چارچوبهای نظام تصمیمگیری نمیکند سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلاوزیر راه به قوانین شوراها اشرافیت ندارد/حاضرم کدهای مربوط به اینکه عضویت در شورا اشتغال محسوب نمی شود را در اخ
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا عباس صابر امشب در جمع اعضای شورای اسلامی شهر رشت اظهار کرد اخیراً مطالبی از سوی وزیر راه و شهرسازی مطرح شد مبنی بر اینکه مهندسان عضو شوراهای اسلامی شهر اجازه کاندیدا شدن در انتخابات نظام مهندسی کشور را ندارند وی با اشاره به قانون شوراهای اسصالحی: سازمان انرژی اتمی بدون توجه به چارچوبهای نظام تصمیمگیری نمیکند/غنیسازی هسته ای را به 20 درصد رساندی
صالحی سازمان انرژی اتمی بدون توجه به چارچوبهای نظام تصمیمگیری نمیکند غنیسازی هسته ای را به 20 درصد رساندیم رئیس سازمان انرژی اتمی گفت حق غنیسازی در هیچ یک از مذاکرات 1 5 از سوی آمریکاییها به رسمیت شناخته نشد بلکه در گفتوگوی مسقط آمریکاییها حق غنیسازی ایران را به رسمیتصالحی: می گویند حق غنی سازی و … را ما گرفتیم، خب اگر اینطور است، سند را هم انجا امضا می کردید / عباسی را به خد
علی اکبر صالحی با حضور در کمیسیون ویژه برجام به سئوالات نمایندگان پیرامون توافق هسته ای پاسخ داد خبرداغ مهمترین بخش های سخنان صالحی در زیر می آید من در مذاکرات بودم آقای جلیلی به گونه ای صحبت کردند که ما ۲۰درصد را کنار می گذاریم راکتور اراک را ما به کمک روس ها شروع کردند چنهاوندیان: طرح تحول نظام سلامت جزو تصمیمات بزرگ دولت یازدهم بود
به گزارش داروغذا از خبرگزاری مهر دکتر محمد نهاوندیان ضمن تقدیر و تشکر از تلاش های گسترده و خدمات عمیق و صمیمانه جامعه پزشکی کشور بر اهمیت تداوم طرح تحول نظام سلامت تاکید کرد و گفت این طرح که با تدبیر در کشور آغاز شد بالید و مایه افتخار هر ایرانی شد از منظر اقتصاد توسعه ای وسلیمی نمین مورد جراحی قرار گرفت
به گزارش جهان به نقل از فارس عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران که روز دوشنبه هفته جاری به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان بستری شد مورد جراحی قرار گرفت وی به منظور انجام یک آنژیوی ساده به بیمارستان قلب جماران مراجعه کرده بود اما پزشکان بعد از انجام آزمایش های-