واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: حاشیه های روز گذشته کمسیون برجام چه بود؟ /چه کسی خواسته بود تا سخنان جلیلی پخش نشود؟ سیاست > مجلس - در گزارشی که امروز شبکه خبر از کمسیون برجام منتشر کرد سخنان سعید جلیلی در کمسیون و انتقادات او به برجام پخش شد. البته این سخنان ناقص ماند و شبکه خبر بدون هیچ توضیحی از اواسط برنامه پخش آن را قطع کرد.
به گزارش خبرآنلاین این جلسه البته حاشیه هایی داشت. بعد از اینکه کمی از آغاز سخنان جلیلی گذشت حجت الاسلام ابوترابی به نشانه اعتراض سخنانی گفت اما صدای او به درستی پخش نمی شد و معلوم نبود که اعتراض او به چه موردی است.
در ادامه زاکانی رییس کمسیون برجام خطاب به ابوترابی گفت شما به جمع حاضر توهین می کنید و لطفا ادامه ندهید. در ادامه باز هم ابوترابی سخنانی گفت که مفهوم نبود. بعد از دقایقی این بار غلامرضا تاجگردون خطاب به زاکانی گفت: اولا همه ما باید احترام آقای ابوترابی را نگه داریم. وی ادامه داد: اما دلیل اعتراض ایشان این است که در تماسی که ایشان داشتند مشخص شده است یک مقام مسئول در صدا و سیما خواسته تا سخنان قبلی جلیلی از صدا و سیما پخش نشده و به جای آن همین جلسه (جلسه ای که امروز از شبکه خبر پخش شد) ضبط و پخش شود. این موضوعی است که باعث اعتراض شده است.
دو روز قبل هم یکی از اعضای کمیسیون برجام به ایسنا گفته بود که محمدحسن ابوترابیفرد و غلامرضا تاجگردون به نحوه پخش جلسات کمیسیون از صداوسیما اعتراض کرد و گفتند که صداوسیما در این زمینه گزینشی عمل کرده است. وی ادامه داد: یکی از اعضای کمیسیون در تماسی با رییس سازمان صدا وسیما از او خواسته جلسه پیشین کمیسیون با سعید جلیلی پخش نشود و به جای آن جلسه امروز کمیسیون که سعید جلیلی هم در آن حضور داشته از سیما پخش شود.
هفته گذشته هم صدا و سيما با وجود اينکه از بعيدي نژاد دعوت کرده بود که در تلويزيون درباره برجام صحبت کند، مانع از پخش سخنان او از آنتن سيما شد.
مهمترين سخنان جليلي که از صدا و سيما پخش شد در ادامه مي آيد:
نگاهی که ما دنبال می کردیم و تاکید رهبر معظم انقلاب بود، این بود که نباید بپذیریم که ایران یک استثنا باشد و خط قرمز جدی ما بود که نه در حقوق و نه در تکالیف استثنا نباشیم. اما در برجام و هم در قطعنامه این نقض شده است. تمکین به برخورداری از حقوق استثنایی هسته ای داشته ایم. ما درمورد غنی سازی و بازفراوری هسته ای و آب سنگین قبول کردیم استثنا باشیم.
از منظر ایران برجام حق دارد فعالیت هسته ای خود را پیش ببرد. در این برجام راکتور سنگین و بازفراوری را برای همیشه از دست دادیم. برخلاف آنچه که گفته می شود محدودیت های پذیرفته شده ما 8 ساله است؛ (هرچند رهبری گفتتند ده سال یک عمر است و نباید محدیت های ده ساله پذیرفت). شاید تصور این باشد که محدودیت ها 8 سال است. اما اینجا با صراحت از هشت سال اول و بعد مرحله بعد از آن سخن گفته می شود . که این محدودیت هایی که در این 8 سال اول ذکر شده در مرحله بعد دنبال می شود. گفته شده که در بعد از 8 سال برنامه هسته ای ایران باید رشد تدریجی داشته باشد و حرکت گام به گام باشد و برنامه هسته ای ایران با نرم های بین المللی منطبق باشد که منطبق بودن با این نرم ها خودش بحث جدیدی است.
گفته شده که این برنامه که در هشت سال بعد هم ادامه می یابد را باید اژانس تایید کند و همچنین باید با اعضای کمسیون مشترک یعنی 6 کشور به اشتراک گذاشته شود.
در توافق ژنو این مورد بود که تحقیق و توسعه محدود نشود اما در برجام گفته شده روی سانتریفیوژهای بالاتر اجازه تحقیق نیست.
طبق برجام بعد از ده سال هم ایران تنها می تواند سالی 200 تا آی ار 8 و سالی 200 تا آی ار 6 تولید کند. و این محدودیت مهمی است که بر ایران تحمیل شده است. با این ترتیب عملا 28 سال بعد از سال یازدهم ما می توانیم نیاز امروز مان را تامین کنیم. یعنی بعد از چهل سال.
محدودت بعدی این است که قبول کریدم همه سوخت تولیدی به خارج برود. و عدم بازفرآوری و عدم تحقیق روی ماشین های جدید و ... را پذیرفته ایم.
محدودیت دیگر اینکه با همه شهدایی که داده ایم و هزینه هایی که شد ما قبول کردیم دیگر هیچ گاه غنی سازی 20 درصد نداشته باشیم حتی برای تامين نیاز خودمان. تازه ما قبول کرده ایم 5 کیلو 5کيلو اورانیوم غنی شده بخریم. که این تحقیر نظام است. بر اساس سخنان رهبری به هیچ وجه نبايد اجازه داده شود که به بهانه نظارت به حریم امنیتی و دفاعی نفوذ کنند. تمام خطوط قرمزی که رهبری تعیین کرد تضمین کننده امنیت کشور است و عزت ما بايد حفظ شود. ايشان تاکید داشتند هیچ شیوه نظارتی غیرمتعارفی را نپذیریم . اما ما نظارتی فرا پروتکلی را پذیرفته ایم. طبق قوانین نظارت می تواند از مسیر آژانس باشد که رد این صورت آژانس بر اساس اعلام فقدان مواد و فعالیت های اظهار شده ارزیابی می کند این فعالیت ها در مسیر صلح آمیز هست یا خیر. علاوه بر این نظارتی از طریق پروتکل اعمال می شود که در آن بر اساس اعلام فقدان مواد و فعالیت های اظهار نشده این ارزیابی صورت می گيرد. اما ما در اینجا پذیرفته ایم نظارت بر فعالیت های ما طبق برجام باشد. که فرا پروتکلی است. از صد حقوق در اینجا انصراف داده شده 20 مورد ابدی است 40 مورد برای 15 سال و 16 مورد برای ده سال و 18 مورد مسکوت گذاشته شده است.
29214
کلید واژه ها: توافق هسته ای ایران و پنج بعلاوه یک (برجام) - علیرضا زاکانی - سعید جلیلی - محمد حسن ابوترابی -
چهارشنبه 18 شهریور 1394 - 17:17:16
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]