واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۴۴ق.ظ)
اشياء مکشوفه دشت تاريخي مرودشت شناسنامه دار ميشود موج - دشت مرودشت يکي از بزرگترين و نفيسترين آثار دوره تاريخي است. اين منطقه ناحيه منحصر به فردي است که در اينجا آثار تمدن کهن و مهم ايران باستان را ميتوان مشاهده کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، مسعود رضايي منفرد مدير پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد از شناسنامه دار شدن اشياء مکشوفه از دشت مرودشت خبر داد و بررسي، پژوهش و ضرورت ايجاد بانک اطلاعاتي را يکي از اهداف مهم پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد در سال 94 بر شمرد و گفت: به دليل اينکه از سالهاي گذشته تا کنون تعداد زيادي از آثار از مبادي ورودي دشت مرودشت و حوزه رودخانه کر و سيوند، محوطههاي باستاني، مانند کاوشها، حفاريهاي غير مجاز بررسيهاي باستان شناسي علمي، هداياي مردمي، فعاليت عمراني و قاچاق اشياء عتيقه اي که توسط يگان حفاظت مجموعه ميراث جهاني تخت جمشيد ثبت و ضبط گرديده،به مجموعه تخت جمشيد وارد ميشوند، شناسايي و شناسنامه دار کردن اين اشياء طرحي پويا بوده و بانک اطلاعاتي مرتباً در حال تغيير و تکميل شدن است.
وي در دست نداشتن اطلاعات دقيق و جامع از اشياء کشف شده را که به دورههاي متنوعي اختصاص دارد، عاملي دانست تا پايگاه پارسه با انجام طرحي علمي و پژوهشي بخشي از بلا تکليفي اين اشياء مکشوفه را روشن سازد و با دستيابي به اطلاعات درست تر، دسته بندي شده، جامع و قابل استفاده براي پژوهشگران، در نهايت به بانک اطلاعاتي اين اشياء دست يابد.
مدير پايگاه ميراث جهاني تصريح کرد: از جمله مراحل رسيدن به اين بانک اطلاعاتي تکميل شناسنامههاي عمومي اشياء است که در آن کليه مشخصات شامل شماره ثبت، کارکرد اصلي، ابعاد، جنس، رنگ، نحوه کشف، محل کشف، آسيبهاي وارده به شيء، دوره، توصيف کلي شيء ثبت و ضبط ميشود.
وي در ادامه از تنوع اشياء مکشوفه که شامل پايه ستونها، شالي ستونها، قلمه ستونها، سنگ قبرها (مربوط به دوره اسلامي) هاونهاي سنگي، خمرههاي بزرگ مربوط به دورههاي هخامنشي، ساساني و يا ديگر دورههاست سخن گفت و ابراز اميدواري کرد با طراحي و اجراي موزه اشياء در شهرستان مرودشت که امري اجتناب ناپذير است، بررسي، پژوهش و نمايش اشياء موزه اي دشت مرودشت استمرار يابد و تمامي علاقه مندان و پژوهشگران بتوانند از بانک اطلاعاتي و نتايج اين طرح استفاده بهينه کند.
در بخش ديگري از اين گزارش، وحيد باراني کارشناس و پژوهشگر باستان شناسي و مجري طرح بانک اطلاعاتي، هدف از اين پژوهش را شناسنامه دار کردن، مستند نگاري و عکاسي از اشياء دانست و گفت يکي از کارکردهاي اين طرح ساماندهي اشياء به دست آمده است که در تختگاه تخت جمشيد به صورت پراکنده حفاظت شده است. اين پژوهشگر در ادامه، ميافزايد: پس از ساماندهي، ارائه شناسنامه و طراحي آن در مجموعه نرم افزار ( (word& corel draw جاي ميگيرد.
کارشناس باستان شناسي پايگاه تخت جمشيد، طراحي و ساخت لوکيشن جهت عکس برداري علمي و ثبت دقيق جزئيات و فرسايشات احتمالي در هر اثر را فرصتي مناسب دانست که وجود اين عکسها امکان بهره برداري پژوهشگران از طريق عکس را راحت تر ميسازد اين در حالي است که به گفته وي، تا کنون عکسهاي مستند و علمي خاصي جهت ارائه گزارشات بين المللي از آثار مکشوفه دشت مرودشت تهيه نشده است.
باراني حاصل اين مطالعات و بررسيها را دو دستاورد عمده بر شمرد: ساخت و راه اندازي يک موزه و ايجاد کارگاه مرمت سنگ با هدف علمي، پژوهشي و آموزشي به محققان و دوم ايجاد يک سايت موزه مجازي جهت ارائه در سايت تخصصي سازمان از اشياء مکشوفه دشت مرودشت جهت دسترسي آسان محققان به اطلاعات اين گونه اشياء.
گفتني است: پيشينه تاريخي اين ديار به هزاره پنجم پيش از ميلاد مسيح ميرسد. پژوهشها نشان ميدهد که اين منطقه از ماقبل تاريخ تاکنون مسکوني بوده است. دشت وسيع مرودشت عمري به طول تاريخ شناخته شده ايران دارد و بارها شاهد دگرگوني و تحولات بسياري بوده است.
دشت مرودشت يکي از باستانيترين مناطق ايران است که با پيشينه کهن خود در طول تاريخ، توجه بسياري از باستانشناسان و دوستداران فرهنگ و تمدن ايراني را به خود معطوف داشته است.
مجموعه آثار به جاي مانده ماقبل تاريخ و آثار شگفت انگيزتاريخي بيانگر اين مطلب است که اين منطقه، همواره مورد توجه بوده است. شهرهاي قديمي به همراه نقشها و کتيبههاي باستاني و کاخهاي پادشاهان هخامنشي و چندين اثر تاريخي و قديمي ديگر، از جمله جاذبههاي مهم دشت مرودشت به شمار ميآيند. مجموعه کاخ هايتختجمشيد، کاخ صدستون، کاخ داريوش، سنگ نبشته پهلوي، تخت گوهر يا تخت رستم، نقش رجب، آرامگاه اردشير دوم و سوم، شهر قديمي استخر (تخت طاووس)، قلعه استخر، برج زندان سليمان، پل بند امير و پل خان از جمله مهمترين آثار تاريخي دشت مرودشت به مرکزيت شهرستان مرودشت به شمار ميروند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]