واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
وقتی شاخص تمدنی ما پیکان باشد، باید هم.... وبلاگ > جعفریان، رسول - وقتی شاخص تمدنی ما پیکان است، باید هم رتبه دومی خسارات ترافیکی را در میان 190 کشور داشته باشیم.
هیچ کس نباید تردید کند که ارکان یک جامعه که سهل است غیر ارکان آن هم، همه در یک مجموعه سیستماتیک و همآهنگ و مرتبط با یکدیگر هستند. اگر عقب افتاده ایم یا متوسط یا پیشرفته، همه این ارکان و غیر ارکان، در رتبه های نزدیک به هم و مرتبط با یکدیگر هستند.
این طور نیست که کسی ادعا کند ما در علوم انسانی پیشرفت کرده ایم، اما در علوم فنی و ریاضی درمانده ایم. کما این که چنین نیست که ما در صنعت خودروسازی جلو رفته باشیم، اما در سیستم آبرسانی و تأمین آب مورد نیاز کشاورزی عقب افتاده باشیم. و نیز چنان که چنین نیست که در علوم اجتماعی و انسانی عقب مانده باشیم اما بتوانیم در حوزه عمومی در جامعه، در یک سطح عالی از لحاظ رفتاری و اخلاقی باشیم.
همه اینها دست در دست یکدیگر دارند و این یعنی این که پیشرفت هر کدام در گرو پیشرفت در دیگری و در یک کلام در برنامه ریزی کلان برای کل جامعه است. وقتی تمدن پیکانی داریم یعنی این که همه جایمان مثل پیکان است. (یک زمانی هم در اینجا از تمدن کولر آبی سخن گفتم)
این روزها شاهد بودیم که خبرگزاری های رسمی اعلام کردند که ما ـ یعنی ما ایرانیان ـ در میان 190 کشور از نظر خسارات مالی و جانی حوادث ترافیکی و رانندگی مقام 189 را داریم، و این آمار خسارات ما طی ده سال گذشته است. معنای این حرف این نتیجه بسیار ساده و همه فهم است که ما در بسیاری از جهات دیگر جامعه هم با توجه به منابع انسانی و فنی و طبیعی دشواری هایی داریم که وضعیت همسطحی داریم و در واقع رتبه مذکور با یک اختلاف محدود در بسیاری از جنبه های دیگر جامعه ما هم وجود دارد.
در این جا قصد بازنمایی علل وضعیت ناهنجار رانندگی را نداریم که مثلا مشکل انسانی عامل آن است یا عامل فنی مربوط به راه و ماشین، این کار متخصصان است. مهم آن است که برآیند تحولاتی که در عرصه های مختلف علمی و تربیتی و اخلاقی داریم، از آموزش و پرورش و دانشگاه گرفته تا آنچه در مسجد و بازار و... می گذرد، ما را به این نقطه رسانده است که امروز دارای چنین مقام بزرگی [!] که رتبه دومی در جهان از نظر داشتن خسارات مالی و جانی در تصادفات است بشویم.
این که راه حل چیست، باید هر ارگانی خود پاسخگوی این پرسش باشد و برای مثال در کنار این همه همایش و نمایش برای یک بار هم که شده پلیس راه همایشی با حضور نیروهای مختلف برای بررسی این معضل برگزار کند و مجمعی تصمیم گیر و قاطع در این زمینه پس از بررسی، دیدگاه هایی را تصویب و همه نهاد ها را ملزم به اجرا کنند.
روشن است که آن بحث به ما با این فکر و قلم ناتوان و غیر تخصصی مربوط نمی شود، آنچه شاید مربوط شود این است که جامعه ما همان مشکل را در عرصه های دیگر هم دارد و با وجود یک گل در یک عرصه بهار بدست نخواهد آمد. یقین باید داشت که وجود یک ظریف، مشکل را حل نخواهد کرد، مهم این است که در تمام سطوح جامعه ظریف ها وجود داشته باشد و پیش و پس از آن موانع از سر راه برداشته شود و زمینه های لازم برای پیشبرد کار او را در همه عرصه ها دنبال شود. این که هر کسی یک مانعی در یک مسیر ایجاد کند، سرعت اصلاح و پیشرفت را کند خواهد کرد و عاقبت هم چنان که تجربه نشان داده، مانند بسیاری از موارد مشابه، موارد استثنایی خانه نشین خواهند شد.
مسأله فرهنگ هم جدای از صنعت نیست و همه چیز در کنار هم و همسطح با هم است. داشتن برنامه کلان برای حوزه فرهنگ تنها به اجرای چند نمایش و سخنرانی در صدا و سیما یا چاپ انبوهی از کتاب توسط دولتی ها در نهادهای مربوط و انبار شدن آنها نیست. چنان که با برگزاری چند جلسه روشنفکری و نقد چند کتاب دست چندم در حوزه هایی که با توده های مردم سروکار ندارد، مشکل ما در عرصه فرهنگ مکتوب حل نخواهد کرد. ما نیازمند کارهای جدی تر، نگاه های همه جانبه تر، و مخصوصا تواضع بیشتر هستیم. پیش فرض تحول در همه عرصه ها این است که بپذیریم وضعیت بدی داریم. این که همه اش فکر کنیم موفقیت های ما بیشمار است و از همه جلوتر هستیم و هیچ کس به گرد ما هم نمی رسد، اساسی ترین مشکل ماست.
گویا بخشی از مردم فکر کرده اند که اگر ماشین نخرند، خودروسازان ما فکر جدی تری برای اصلاح آن خواهند کرد، این کارشاید تأثیر گذار باشد، اما مهم تر از آن بحث همه جانبه از فرهنگ عمومی و همه جانبه این مردم است که درست تصمیم بگیرند که مثلا چگونه باید مثل آدم در خیابان رانندگی کنند، موتور را بد استفاده نکنند، و دست نوجوانی ندهند که هنوز پایش به زمین نرسیده سوار موتور می شود و اندکی بعد غرق خون در کنار خیابان افتاده است، و به قول طلبه ها و قس علی هذا فعلل و تفعلل که همه جای جامعه مان همین طور یا نزدیک به این طور است.
چهارشنبه 18 شهریور 1394 - 11:07:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]