واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۴۳ق.ظ)
سايه قرارداد موشک هاي اس-300 بر روابط تهران و مسکو؛ آيا ايران مي تواند در قراردهاي نظامي به روسيه اعتماد کند گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
روسيه يکي از مهم ترين همسايگان ايران است که بنا به فراز و فرودهايي که در ساختار قدرتش تجربه کرده، ايران را نيز در برهه هايي از تاريخ تحت تاثير قرار داده است. اين کشور امروز نيز پس از آنکه ايران در بازشناسي حق هسته اي خود به جهانيان به موفقيت دست يافت، مي تواند با توجه رفع محدوديت ها و ممنوعيت هايي که بر رابطه با ايران سنگيني مي کرد، نقش بيشتري در صحنه سياسي ما بازي کند. اما مساله اي که در اين ميان بر خوشبيني رابطه تهران با مسکو سايه افکنده است، اقدامات کرملين در موضوع تحويل موشک هاي S-300 به ايران است.
ماجراي مربوط به پنج سامانه موشکي S-300 روسيه به ايران به سال 2008 بازمي گردد. در آن زمان دو کشور توافقي 800 ميليون دلاري را امضا کردند اما بعد از گذشت دو سال، دميتري مدودف، رئيس جمهور وقت روسيه، آن را به بهانه منافات با قطع نامه هاي شوراي امنيت عليه ايران، لغو کرد.
در مقابل اگرچه ايران به دادگاه هاي بين المللي شکايت کرد و خواستار غرامت چهار ميليارد دلاري شد، اما تا امروز پيگيري اين پرونده در حالت تعليق به سر مي برد.
يکي از مهم ترين دلايل اين وضعيت، روند رو به جلو مذاکرات هسته اي با 1+5 بود. در همين راستا و زماني که توافقنامه لوزان به دست آمد، پوتين از لغو ممنوعيت ارسال موشک هاي تدافعي S-300 به ايران خبر داد و پس از مدتي نيز مقامات کرملين اعلام کردند که تا پايان سال جاري ميلادي به شرط پس گرفته شدن شکايت از دادگاه بين المللي، تهران موشک هاي مذکور را دريافت خواهد کرد.
در همين ميان، مذاکرات هسته اي به نتيجه رسيد و ممنوعيت هاي نظامي عليه ايران بسيار محدود و بعضا لغو شد. اما اين خبر خوشايند به سرعت اين سوال را در اذهان مردمي که بد عهدي روسيه در قضيه سامانه S-300 را به خوبي به ياد دارند، ايجاد کرد: آيا در شرايط کنوني ادامه روند قراردادهاي نظامي با روسيه عقلاني است يا خير؟
در اين راستا هادي محمدي، کارشناس مسائل استراتژيک، در پاسخ به موج گفت: اگر در قضيه موشک هاي S-300 و بد عهدي روسيه با دقت بيشتري نگاه کنيم، متوجه مي شويم که مسائل ديگري وجود داشته که منشا آن روس ها نيستند. دليل واکنش روسيه به توافق موشکي با ايران در سال 2010، به موضعي باز مي گردد که دولت دهم در قبال اوپک گازي گرفت. رفتار سياسي آن دولت در آن خصوص محاسبه نشده، خام و غيرشايسته بود و همين مساله باعث شد تا روس ها در شوراي امنيت و در توافق موشکي موضع منفي عليه ايران اتخاذ کنند.
وي با تاکيد بر اينکه فشارهاي بين المللي نقشي در تغيير سياست مسکو نسبت به تهران در موضوع S-300 نداشت، افزود: علت اصلي تعلل روسيه براي اجراي اين توافقنامه، نوع رفتار وزير نفت دولت قبل ايران بود. در واقع اگر دولت ايران در آن زمان رفتار بهتري نسبت به روس ها در پيش مي گرفت، چنين مشکلي رخ نمي داد.
اين کارشناس مسائل نظامي و استراتژيک همچنين تصريح کرد: اگر امروز هم روسيه خواستار پس گرفته شدن شکايت است، يک امر بديهي است. ضمن آنکه در حال حاضر ديپلماسي پنهان و آشکار دو کشور پيشرفت خوبي دارد. اما گلايه اي که روس ها در اين ميان دارند، بحث يکسويه نگاه کردن به روابط است.
وي در ادامه خاطرنشان کرد: روس ها از زمان روي کار آمدن دولت يازدهم در ايران، با رئيس جمهور، وزير امور خارجه، دکتر سنايي سفير ايران در مسکو و برخي مقامات نظامي ما ملاقات هايي داشته اند. آنها در نظر دارند علاوه بر S-300 تجهيزات نظامي ديگري هم در اختيار تهران قرار دهند. ضمن آنکه مسکو در راستاي دلجويي از ايران در رابطه با شکايتي که به دادگاه بين المللي شد، اعلام کرد که حاضر است تجهيزات نظامي پيشرفته تري نيز در اختيار ايران بگذارد.
بر اين اساس، هادي محمدي، در مسند يک کارشناس نظامي، تاکيد دارد که بايد از اين پس مناسبات با روسيه بر طبق برآوردي دقيق از نيازها به ويژه در حوزه نظامي باشد؛ روابطي که بدون يکسويه نگري، تصويري درست از مبادلات دوجانبه، ارائه دهد.
وي همچنين اظهار اميدواري کرد که در شرايط کنوني و با در پيش گرفتن ديپلماسي، دو طرف به سطحي از روابط برسند که ايران هم بتواند نيازهاي روسيه را تامين کند و در واقع دو طرف، منتفع شوند.
با توجه به نکاتي که مطرح شد و همچنين اظهار خوشبيني مقامات نظامي ايران پس از رايزني با کرملين در مورد دريافت سامانه موشکي S-300 تا کمتر از چهار ماه ديگر، به نظر مي رسد بايد منتظر فصل جديدي از روابط ميان مسکو - تهران باشيم؛ زيرا با رفع محدوديت هاي بين المللي در زمينه گسترش مناسبات اقتصادي و به خصوص نظامي پس از توافقنامه هسته اي، رهبران روسيه مي دانند در صورتي که بخواهند وارد بازار هفتاد ميليوني ايران شوند و جايگاه بهتري در رقابت با ساير رقباي اروپايي و آسيايي داشته باشند، مجبور هستند نسبت به عهدنامه ها و قراردادهاي خود پايبند باشند.
در واقع امروز روسيه متوجه شده است که موفقيت در بازار رقابتي به وجود آمده پس از توافق هسته اي، نيازمند عرضه محصولات با کيفيت، اجراي زمان بندي مندرج در قراردادها و پيشنهاد قيمت هاي واقعي تر براي محصولات است.
در اين شرايط اميدواريم همان گونه که هادي محمدي بيان کرد، روابط ايران و روسيه چشم انداز خوبي داشته باشد.
*حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]