واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تجهيز اورژانس، ضامن كاهش تلفات تصادفات جادهاي
مجروحان تصادفات در طول سال به بيش از 500 هزار نفر افزايش يافته و اين در حالي است كه مسئولان اورژانس علت اين امر را تندروتر شدن خودروها و نبود فرهنگ رانندگي مطمئن عنوان ميكنند.
نویسنده : محمدرضا هادیلو
مجروحان تصادفات در طول سال به بيش از 500 هزار نفر افزايش يافته و اين در حالي است كه مسئولان اورژانس علت اين امر را تندروتر شدن خودروها و نبود فرهنگ رانندگي مطمئن عنوان ميكنند در مقابل گروه ديگري دير رسيدن نيروهاي امدادي و همچنين تجهيز نبودن آنها به لوازم و امكانات مورد نياز را علت معلول شدن و فوت مجروحان ميدانند، به طوري كه مديركل راه و شهرسازي استان تهران با بيان اينكه سال گذشته 347 نفر در شبكه راههاي اين استان بر اثر سوانح رانندگي كشته شدهاند، معتقد است به طور متوسط حدود دو نفر هنگام انتقال به مراكز درماني جان خود را از دست ميدهند.
اورژانس و خدماتش از جمله عواملي هستند كه در هر حادثهاي قبل از هر چيز به آنها توجه ميشود. به همين دليل در اكثر حوادث رانندگي، ابتدا ميپرسند «اورژانس كي رسيد؟» اين يك حقيقت است كه در سالهاي گذشته به متخصصان طب اورژانس و كادر درماني بخش اورژانس توجهي نميشد و همين موضوع باعث شده بود بيشترين مشكلات در اورژانس و كادر درماني آن باشد كه البته در سالهاي اخير تلاشهاي زيادي براي رفع مشكلات اين بخش صورت گرفته است اما كافي نيست.
درست يكسال پيش و در چنين روزهايي و با ابلاغ وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به صورت همزمان در 14 استان كشور، پايگاههاي اورژانس هوايي راهاندازي شد كه ميتوانست گام مؤثري در جهت كاهش ميزان مرگ و مير در ميان بيماران و مصدومان باشد.
راهاندازي اين پايگاهها يكي ديگر از بستههاي طرح تحول نظام سلامت تعريف شد كه به منظور كاهش مرگ و مير ناشي از مخاطرات و حوادث جادهاي و تسريع در ارائه كمكهاي پزشكي به نقاط دور افتاده و سختگذر بايد به انجام وظيفه بپردازند.
اما با گذشت زمان، چنين استنباط شد كه اين اورژانسهاي هوايي هم نتوانستند آنطور كه بايد و شايد كاري از پيش ببرند و بازي به شيوه قبل ادامه پيدا كرد.
ايران، پنجم در تلفات جادهاي
هرچند طي سالهاي اخير روند تلفات رانندگي در كشور رو به كاهش بوده است اما آمار و ارقام آنقدر نيستند كه چشمگير باشند.
در برنامه ششم توسعه تأكيد شده است كه تلفات حوادث رانندگي در جادههاي كشور بايد به كمتر از 10 هزار نفر در سال كاهش يابد. بر همين اساس در سال 82 تلفات رانندگي در راههاي استان تهران بين هزار و 700 تا هزار و 800 نفر بود اما در سال 90 و البته با جدايي البرز اين رقم به 800 نفر رسيد.
تنها در شهر تهران سالانه بين 900 تا هزار نفر بر اثر سوانح رانندگي كشته ميشوند كه بين 600 تا 700 نفر آن به عابران پياده و موتورسواران اختصاص دارد.
در همين رابطه رئيس هيئت مديره جمعيت طرفداران ايمني راهها با بيان اينكه ايران از نظر ميزان تلفات رانندگي پنجمين كشور جهان است، گفت: «اين مسئله زيبنده دستاندركاران حمل و نقل و جوانان كشورمان نيست زيرا 23 درصد تلفات حمل و نقل در كشورمان به موتورسواران اختصاص دارد. در سال گذشته 16 هزار و 800 نفر در جادههاي كشور بر اثر سوانح رانندگي كشته شدند كه 3 هزار و 800 نفر آن را موتورسواران تشكيل دادند.»
محمد بخارايي ادامه داد: «از 300 هزار مصدوم سوانح رانندگي در كشور 100 هزار نفر به موتورسواران اختصاص دارد لذا براي كاهش اين تلفات و مصدومان رانندگي در كشور نيازمند عزم ملي هستيم تا بتوانيم از ظرفيتهاي موجود به نفع مردم و ايمني راهها استفاده كنيم.»
هنوز كار زياد است
در كنار تمام آموزشها و فرهنگسازيها نبايد از نقش اورژانس در پايين آوردن ميزان تلفات جادهاي بيتفاوت گذشت. بر اساس گزارشهاي موجود 150 ميليارد تومان از اعتبارات طرح تحول سلامت براي نوسازي اورژانس كشور در نظر گرفته شده است و با اين اعتبار قرار است، هزار و 600 آمبولانس نو خريداري شود كه به گفته رئيس مركز حوادث و فوريتهاي پزشكي وزارت بهداشت 800 آمبولانس آن امسال و بقيه تا دو سال آينده به مرور وارد ناوگان اورژانس كشور ميشوند.
امين صابري گفت: «حدود هزار و 200 دستگاه از اين آمبولانسها جايگزين آمبولانسهاي فرسودهاي ميشود كه عمر بالاي هفت سال دارند و از چرخه خدمت خارج ميشوند و بقيه آنها براي توسعه و افزايش پايگاههاي اورژانس كشور به كارگيري ميشوند.»
وي ادامه داد: «اقدام مهم ديگري كه براي اولين بار از امسال آغاز ميشود، ايجاد پايگاههاي اورژانس 115 در جادههاي روستايي و جادههاي منتهي به شهرهاي كوچك زير 50 هزار نفر است.»
از زمان فعاليت دولت يازدهم تاكنون 17 پايگاه اورژانس هوايي در كشور راهاندازي شده است. فعاليت اين پايگاهها توانست طي دو سال گذشته جان هزار و 200 مصدومي را كه به هيچوجه امكان خدماترساني به آنها از طريق آمبولانس زميني نبود، نجات دهد.
رئيس اورژانس كشور نيز در همين راستا و با تأكيد بر اينكه بر اساس برنامه توسعه اورژانس كشور قرار است تعداد پايگاههاي اورژانس هوايي به 34 پايگاه افزايش پيدا كند، گفت: «اقدامات انجام شده طي سالهاي اخير در اورژانش كشور و همين طور پليس راهنمايي و رانندگي توانست تا حدي ميزان مرگ ناشي از تصادفات رانندگي را كاهش دهد و به حدود 17 هزار نفر در سال برساند اما از طرف ديگر شاهد افزايش 6/5 درصدي تعداد مجروحان تصادفات رانندگي در كشور هستيم.»
صابرينيا با بيان اينكه آمار دقيقي از تعداد مصدومان حوادث رانندگي نداريم ولي اورژانس كشور سالانه بيش از 500 هزار مأموريت براي حوادث جادهاي و ترافيكي انجام ميدهد، تصريح كرد: «با اين حال تعداد مجروحان اين حوادث بيش از اين ميزان است، ضمن اينكه اورژانس كشور هنوز پوشش صددرصدي ندارد و فقط حدود 75 درصد حوادث رانندگي را پوشش ميدهد. حدود 25 درصد حوادث رانندگي كه بيشتر در جادههاي فرعي است هنوز توسط اورژانس كشور پوشش داده نميشود.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]