واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
بخشی از قطعنامه که دولت آن را کاغذ پاره میداند تلاش آمریکا برای حفظ تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران با توجه به شرایط منطقه و تشدید تهدید داعش و ائتلاف عربی-عبری علیه ایران از اهمیت مضاعفی برخوردار است.
به گزارش فرهنگ نیوز یکی از محورهای مناقشه برانگیز توافق وین مساله ادامه تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران است. مطابق بند ۵ پیوست B قطعنامه ۲۲۳۱ تحریمهای تسلیحاتی شامل فروش انواع خودرو نظامی، بالگرد، تانک، سلاحهای سنگین، موشک و هواپیماهای جنگی تا ۵ سال دیگر ادامه دارد. همچنین مطابق بند ۳ از پیوست B قطعنامه ۲۲۳۱ ایران موظف است که تا ۸ سال آینده از آزمایش و هر گونه فعالیت در خصوص موشکهای بالستیک که توانایی حمل کلاهک هستهای دارند خودداری کند (با توجه به اینکه موشکهای بالستیک ایران قادر به حمل کلاهک هستهای هستند).
بند ۵ ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ (تحریم تسلیحاتی)
۱- بلافاصله بعد از برجام، دکتر ولایتی مشاور رهبری در سخنان کوتاهی اعلام کردند که سیاستهای دفاعی و موشکی ایران بدون توجه به قطعنامه و برجام ادامه خواهد یافت. دکتر روحانی و تیم مذاکره کننده ایرانی نیز کمی بعد اعلام کردند که به مفاد تحریم تسلیحاتی و موشکی قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند نیستند (در این بخش قطعنامه را کاغذ پاره میدانند).
۲- استمرار تحریمهای تسلیحاتی علاوه بر ایران در داخل آمریکا هم حاشیه ساز شد. برخی از سناتورهای کنگره در نشست استماع ۲۸ جولای از جان کری وزیر خارجه آمریکا ایراد گرفتند که چرا حاضر شدید ۵ سال دیگر تحریمهای تسلیحاتی ایران را لغو کنید. در مقابل پاسخ جان کری بسیار قابل تامل بود. وزیر خارجه آمریکا در پاسخ گفت: «ما توانستهایم تحریمهای تسلیحاتی را به مدت پنج سال و تحریمهای موشکی را به مدت هشت سال حفظ کنیم. این در حالی است که طرف ایرانی به طور منطقی استدلال میکرد که طبق قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت تحریمهای تسلیحاتی باید همزمان با ورود ایران به پای میز مذاکرات جامع و بلندمدت برداشته شود. حالا آنها نه تنها وارد مذاکره شدهاند بلکه توافق هم کردند اما با این وجود تحریمهای تسلیحاتی را تا ۵ سال دیگر حفظ کردیم!»[۱] در جلسه ای دیگر جان کری اعلام کرد علی رغم اصرار مقامات چینی و روسی برای لغو فوری تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران، طرف ایرانی حاضر به پافشاری در این رابطه نشده و به خواسته آمریکاییها (لغو در ۵ سال بعد) تن داده است.[۲]
۳- تلاش آمریکا برای حفظ تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران با توجه به شرایط منطقه و تشدید تهدید داعش و ائتلاف عربی-عبری علیه ایران از اهمیت مضاعفی برخوردار است. مساله ای که کریس بکمایر متخصص تحریم و عضو وزارت خارجه آمریکا در مذاکرات هستهای به آن اشاره کرد: «در روز اجرا شورای امنیت قطعنامه های قبلی خود را لغو میکند اما تحریمهای مهمی که مدنظر ما بود را نگه میدارد که شامل تحریمهای موشکی، تسلیحاتی و اقلام هسته ای و دومنظوره است».[۳]
۴- حفظ تحریمهای تسلیحاتی در کنار موضوع تعلیق بخشی از تحریمهای اقتصادی و حفظ مابقی تحریمها سه موضوع بحث برانگیز در برجام است. هنوز توافق وین در ایران و آمریکا تایید نشده است. در آمریکا کم کم سناتورها متقاعد می شوند که توافق صورت گرفته یک توافق خوب برای آمریکاست. در ایران اما هنوز برای ارزیابی زود است. نه از محتوای بررسی برجام در شورایعالی امنیت ملی خبری بیرون آمده و نه مجلس اظهار نظر مشخصی در خصوص رد یا قبول آن نموده است. حداکثر یک هفته است که کمیسیون رسیدگی به برجام تشکیل شده و پیش بینی میشود یک ماه دیگر برای اظهار نظر زمان ببرد. با توجه به بیانات اخیر مقام معظم رهبری در جمع اعضای مجلس خبرگان، پیش بینی میشود کمیسیون رسیدگی به برجام در مجلس روزهای داغی در پیش خواهد داشت.
پی نوشت:l 1 l http://www.c-span.org/video/?327359-1/secretaries-kerry-moniz-lew-testimony-iran-nuclear-agreement
l 2 l http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/07/244885.htm
منبع: جهان نیوز
94/6/14 - 13:00 - 2015-9-5 13:00:11
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]